Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός-ισολογισμός του Δήμου Κιλκίς Υπό τη σκιά της κρίσης και των χρεών

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του δήμου Κιλκίς, στην τελευταία ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Πέμπτη 31 Μαρτίου, από την οποία δεν έλειψαν για μια ακόμη φορά οι φωνές και οι λογομαχίες.
Την εισήγηση έκανε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών κ. Κώστας Παπαδόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε δύσκολο το έργο σύνταξης του προϋπολογισμού, καθώς έπρεπε να συγκεντρωθούν οι προϋπολογισμοί όλων των δήμων που απαρτίζουν σήμερα το νέο καλλικρατικό δήμο Κιλκίς και να αποτυπωθούν οι πραγματικές ανάγκες τους για το 2011. Βασική κατευθυντήρια γραμμή ήταν, κατά τα λεγόμενά του, να μην γίνει υπερεκτίμηση των εσόδων, έτσι ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία στο τέλος του έτους ενός ελλειμματικού προϋπολογισμού.

Επίσης, όπως τόνισε, ο φετινός προϋπολογισμός του δήμου, που διαμορφώνεται στα 43 εκατομμύρια ευρώ, δεν μπορεί χαρακτηριστεί αναπτυξιακός με δεδομένες τις δαπάνες και τις αυξημένες υποχρεώσεις του νέου δήμου, απέναντι σε προμηθευτές και τράπεζες. Υπογράμμισε όμως, ότι προβλέπεται ποσό της τάξης των 20.000 ευρώ για την τουριστική προβολή του δήμου, καθώς και 40.000 ευρώ για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη στέγη του Δημαρχείου.
Ο Νίκος Αφεντουλίδης παίρνοντας το λόγο δήλωσε, ότι έτσι όπως καταψήφισε το τεχνικό πρόγραμμα, έτσι θα καταψηφίσει και τον προϋπολογισμό. Αναρωτήθηκε επίσης τι προτεραιότητες  έχουν τεθεί, ενώ χαρακτήρισε την εισήγηση για το θέμα “ένα τίποτα”. Ο Γιάννης Φαχουρίδης από την πλευρά του τόνισε ότι ο προϋπολογισμός συντάχθηκε και καταρτίστηκε σύμφωνα με το νόμο και δεν μπορεί να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες για ανάπτυξη σ' αυτόν τον τόπο. Τον χαρακτήρισε επίσης καθαρά διαχειριστικό, χωρίς προοπτική και όραμα. Ως παράδειγμα έφερε το ότι προβλέπει μόνο 6% για έργα.
Ο Κ. Τσαουσίδης είπε ότι είναι βαθύτατα αντιλαϊκός και ζήτησε από τη διοίκηση του δήμου να διεκδικήσει τα παρακρατηθέντα από το κράτος.
Στην πολιτική τοποθέτησή του ο Τ. Αμανατίδης υπεραμύνθηκε του προϋπολογισμού αναφέροντας ότι πρόκειται για έναν νοικοκυρεμένο, ρεαλιστικό και αποτελεσματικό προϋπολογισμό, καθόλου φορομπηχτικό και απόλυτα προσαρμοσμένο στη σημερινή οικονομική συγκυρία.
Ο προϋπολογισμός καταψηφίστηκε από τους συμβούλους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», της «Κοινωνίας Πολιτών» και τους 2 συμβούλους του συνδυασμού του Τάκη Τερζίδη, Θεοδώρα Παπαδοπούλου και Τζίμη Φωτιάδη.

Ισολογισμός

Του προϋπολογισμού προηγήθηκε το θέμα της έγκρισης “Απογραφή περιουσίας του Δήμου Κιλκίς”. Την εισήγηση έκανε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Απογραφής κ. Μάκης Πεντζερετζής, ο οποίος χαρακτήρισε δύσκολο το έργο της απογραφής στο συνενούμενο πλέον δήμο Κιλκίς, ενώ έσπευσε να διευκρινίσει ότι οι εισηγήσεις μοιράστηκαν με καθυστερήσεις (εδόθησαν την ημέρα του συμβουλίου) καθώς άλλαζαν συνεχώς τα στοιχεία από τους ορκωτούς λογιστές Δημήτρη Χαραλάμπους και Χρήστο Χατζημελετίου, οι οποίοι ήταν παρόντες στη συζήτηση και απάντησαν σε ερωτήσεις των συμβούλων.
Σύμφωνα με τα όσα παρουσίασαν στη συνεδρίαση οι δύο ορκωτοί, οι οποίοι τόνισαν ότι η ευθύνη τους περιορίζεται στο να εκφράσουν γνώμη επί της κατάστασης απογραφής, καθώς και ότι ο έλεγχος που διενήργησαν έγινε βάσει Διεθνών Προτύπων Ελέγχου, η περιουσία του Δήμου ανέρχεται στα 85 εκατομμύρια ευρώ (ακίνητα, μηχανήματα, εξοπλισμοί κ.α.). Επίσης, ότι οι συνολικές υποχρεώσεις του δήμου φτάνουν τα 12 εκατομμύρια ευρώ, 5,5 εκατομμύρια σε βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις (επιταγές, προμηθευτές κ.α.) και 6,5 σε μακροχρόνιες υποχρεώσεις (δάνεια τραπεζών).
Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, από το θέμα της καθυστέρησης στην επίδοση των εισηγήσεων την ημέρα του συμβουλίου πιάστηκε αρχικά ο τ. Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τζίμης Φωτιάδης ο οποίος έκανε σχετική παρατήρηση στο προεδρείο σε ιδιαίτερα επικριτικό ύφος, προκαλώντας έτσι την αντίδραση τόσο του Δημάρχου Κιλκίς Βαγγέλη Μπαλάσκα όσο και της Προέδρου Καλλισθένης Πάκα, που τόνισε ότι όλα έγιναν βάσει του κανονισμού (οι εισηγήσεις δίνονται στους επικεφαλής των συνδυασμών, ενώ υπάρχουν διαθέσιμες και στο δήμο για όλους τους συμβούλους. Συν τοις άλλοις πρόσθεσε ότι οι εισηγήσεις αποστέλλονται σε ηλεκτρονική μορφή σε όσους συμβούλους εξεδήλωσαν ενδιαφέρον να τις λαμβάνουν στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο τους).
Όταν οι τόνοι στην αίθουσα έπεσαν, ακολούθησαν τοποθετήσεις συμβούλων. Ο Τ. Τερζίδης είπε ότι τεχνικό πρόγραμμα, ισολογισμός και προϋπολογισμός πρέπει να στέλνονται σε όλους τους συμβούλους, γιατί όπως δήλωσε δεν μπορεί να γίνει αλλιώς ουσιαστική κουβέντα. Ο Νίκος Αφεντουλίδης στάθηκε και αυτός στην καθυστέρηση των εισηγήσεων, δηλώνοντας ότι «δεν έχουμε στοιχεία για να ασκήσουμε με ευθύνη  το έργο μας». Κάτι τέτοιο όπως είπε «δεν το ανεχόμαστε. Γι’ αυτό και είναι αδύνατο εκ των πραγμάτων να ψηφίσουμε τον ισολογισμό. Θα κοροϊδεύαμε τους εαυτούς μας». Από την πλευρά του ο Γιάννης Φαχουρίδης δήλωσε ότι και 10 ημέρες πριν να είχε την εισήγηση δεν θα μπορούσε να βγάλει νόημα και στάθηκε ιδιαίτερα στο ότι δεν γνωρίζουμε τις απαιτήσεις τρίτων για τα ακίνητα του δήμου, κάτι που επεσήμαναν νωρίτερα και οι ορκωτοί λογιστές, οι οποίοι τόνισαν ότι η ύπαρξη αγωγών τρίτων κατά του δήμου θα μπορούσε να μεταβάλλει τις οικονομικές καταστάσεις του δήμου. Τέλος, ο Κ. Τσαουσίδης ανέφερε ότι ο ισολογισμός παρουσιάζει το δήμο ως επιχείρηση. Δεν πρέπει να είναι έτσι όμως γιατί αυτό που πρέπει να κάνει είναι να λειτουργεί υπέρ του πολίτη.
Ο ισολογισμός τελικά καταψηφίστηκε από τους συνδυασμούς «Λαϊκή Συσπείρωση», «Κοινωνία Πολιτών» και τους συμβούλους Θ. Παπαδοπούλου και Τζίμη Φωτιάδη, ενώ υπήρξαν και κάποιοι που ψήφισαν «παρών». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.