Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Συνέδριο περί Μοναχισμού για τα 30χρονα της Μονής Πενταλόφου

Μια πνευματική πανδαισία έζησαν οι εκατοντάδες πιστοί που ανέβηκαν στο Ιερό Κοινόβιο Οσίου Νικοδήμου Πενταλόφου Γουμένισσας το διήμερο Τετάρτη 31 Αυγούστου και Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου 2011. Το Ιερό Κοινόβιο, που είναι Μετόχι της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους, εόρταζε τα τριάντα χρόνια από την θεμελίωσή του (31-8-1981). Τον θεμέλιο λίθο είχε τοποθετήσει τότε ο μακαριστός και ανεπανάληπτος Ποιμενάρχης Πολυανής και Κιλκισίου κυρός Αμβρόσιος. Με αφορμή τούτο το ευφρόσυνο γεγονός το Ιερό Κοινόβιο οργάνωσε στους χώρους του Συνέδριο περί Μοναχισμού, στο οποίο εκλήθησαν και μίλησαν Καθηγούμενοι και Μοναχοί από Ιερές Μονές του Αγίου Όρους και του ευρύτερου ελλαδικού χώρου.

Συμπαράσταση της Περιφέρειας στους ταξιτζήδες

Τη συμπαράσταση της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας στον αγώνα των επαγγελματιών αυτοκινητιστών (οδηγών ταξί) εξέφρασε ο αναπληρωτής περιφερειάρχης, Δ. Ψωμιάδης, ο οποίος προήδρευσε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου, παρουσία του Παν. Ψωμιάδη, καθώς και του αντιπεριφερειάρχη Κιλκίς, Χρ. Γκουντενούδη.

Από τον Μέγα Αλέξανδρο στη σημερινή Ελλάδα

Μια σειρά κοινών δράσεων για την προβολή της Κ. Μακεδονίας στο εξωτερικό, με τίτλο «Από το Μέγα Αλέξανδρο στη σημερινή Ελλάδα» και επίκεντρο το Παρίσι, αποφασίστηκε σε σύσκεψη φορέων, εν όψει της έκθεσης «Στο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου-Η αρχαία Μακεδονία» στο Μουσείο του Λούβρου.
Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συσκέψεων της Περιφέρειας υπό την προεδρεία του αναπληρωτή περιφερειάρχη Διονύση Ψωμιάδη, παρουσία του Παναγιώτη Ψωμιάδη, συζητήθηκαν και οριστικοποιήθηκαν οι παράλληλες εκδηλώσεις των φορέων, που πρόκειται να φιλοξενηθούν στο Παρίσι.

Παντελεήμονας είναι τ` όνομα, το "άγιος" τό `βαλαν οι Γερμανοί


Επιστολή αναγνώστη του www.gnomikilkis.gr
Το όνομα του χωριού μας είναι Παντελεήμονας. Το «Άγιος» προστέθηκε αυθαίρετα από τους Γερμανούς την περίοδο της κατοχής και είναι λάθος να αναγράφετε μαζί με το Παντελεήμονας.  Ο Παντελεήμονας είναι χωριό του Νομού Κιλκίς από το 1934 και Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Κιλκίς από το 2011. Πριν το 1934 υπαγόταν στον Νομό Θεσσαλονίκης καθώς αποτελούσε μέλος της Κοινότητας Μελισσοχωρίου και ακόμη παλαιότερα της Κοινότητας Άνω Βολοβότ. Στην συνέχεια αποτέλεσε κομμάτι της Κοινότητας Νέας Σάντας και πρόσφατα Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Γαλλικού.

Ευχές Γιώργου Φραγγίδη για τους εισαχθέντες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Ευχές Νίκου Αβραμίδη για τους εισαχθέντες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Ευχές Τάσου Αμανατίδη για τους εισαχθέντες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Δεν θα λειτουργήσει λούνα παρκ στην Εμποροπανήγυρη του Κιλκίς!

Από τον Δήμο Κιλκίς ανακοινώθηκε ότι κατά τη φετινή Εμποροπανήγυρη του Κιλκίς (7 έως 11 Σεπτεμβρίου) δεν θα λειτουργήσει οργανωμένος χώρος λούνα παρκ, επειδή η διαδικασία ανάδειξης εκμισθωτή του χώρου κηρύχθηκε άγονη μετά από τρεις δημοπρασίες, λόγω μη εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Ο ενδιαφερόμενος που εμφανίστηκε για την απευθείας ανάθεση διαπιστώθηκε ότι δεν τηρούσε τις προϋποθέσεις της διακήρυξης, καθώς δεν είχε τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, κυρίως σε ό,τι αφορά τις πιστοποιήσεις των μηχανημάτων σε σχέση με την ασφάλεια των πολιτών. Έτσι, ο χώρος της Βενιζέλου στον Δημοτικό Κήπο θα χρησιμοποιηθεί για τη φιλοξενία ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων και μικρών παιχνιδιών για τα παιδιά.

Αγώνες αμαξοδήγησης στο ΡΑΝΤΣΟ Κιλκίς


 Οι 7οι ΑΓΩΝΕΣ ΑΜΑΞΟΔΗΓΗΣΗΣ της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιππασίας θα διεξαχθούν από τον Ιππικό Όμιλο Ράντσο Κιλκίς, στις εγκαταστάσεις του ομίλου, την ερχόμενη Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, στις 11 π.μ.. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

ΣΕΓΑΣ: Ο Αθλητισμός κατεβάζει ρολά!

"Εάν εφαρμοστεί αυτή η απόφαση ο Ελληνικός Ερασιτεχνικός Αθλητισμός κατεβάζει ρολά", λέει η διοίκηση του ΣΕΓΑΣ, για την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών να περικόψει από τον προϋπολογισμό της ποσό 52 εκατ. ευρώ, που αφορά ειδικότερα τις χρηματοδοτήσεις των Ομοσπονδιών, των Σταδίων και των Σωματείων. Στην ανακοίνωση αναφέρονται και τα εξής: 

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Κιλκίς για το επικουρικό κεφάλαιο ασφάλισης

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Κιλκίς δηλώνει ότι είναι ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ στην επιχειρούμενη ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΟΥ «EΠIKOYPIKOΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΑΠΟ ATΥΧΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ», που επιδιώκεται με το άρθρο 48 του σχεδίου νόµου, το οποίο κατατέθηκε την 1η Σεπτεμβρίου στη Βουλή από τον Υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, "παντελώς αιφνιδιαστικά, χωρίς καµία διαβούλευση και χωρίς καµία ενημέρωση των δικηγορικών συλλόγων". Στη σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου αναφέρεται ότι:

Με αφορμή την 3η του Σεπτέμβρη

Του Μιχάλη Χαραλαμπίδη                                                           Το ιδεατό ΠΑ.ΣΟ.Κ., η αρχική σύλληψη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. όπως τουλάχιστον την συνέλαβαν ελάχιστοι δεν πήρε σάρκα και οστά. Έπαθε έκτρωση στην κυοφορία του. Συνέβη την δεκαετία του 70’. Το υπαρκτό ΠΑ.ΣΟ.Κ. διένυσε μια τροχιά σταδιακής εκφυλιστικής μετάλλαξης που έφθασε στην Τερατογονία, στο ΚΚΚΑΣΟΡ*.
Ως εξώφυλλο στο βιβλίου μου (Αύγουστος 2009) που αναφέρεται σε αυτήν την τερατογέννεση επέλεξα ένα κλασικό Αγγείο που βρίσκεται στο Μουσείο του Μονάχου και εικονίζει ένα τέρας της Ελληνικής Μυθολογίας. Τελικά η ιστορία άρχισε και τελείωσε στο Μόναχο, στην Siemens. Στο Ίμραλι πριν, στο ΔΝΤ μετά. Στο Μόναχο 23 ετών έγραψα μαζί με άλλους έξη την μυθική διακήρυξη του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

H Τhea Halo, θύμα του νεοελληνικού… συνωστισμού !!!


Γράφει ο Βλάσης Αγτζίδης, ιστορικός - συγγραφέας

Στις 29-5-2011, στο περιοδικό ¨Έψιλον” της Ελευθεροτυπίας διαβάσαμε ένα αφιέρωμα για το έργο της Τhea Halo, ενδεικτικό του νεοελληνικού negationnisme και της προκατειλημμένης στάσης, κρυμμένης πίσω από μια ηθικιστική φρασεολογία που βασίζεται στην εξίσωση του αίματος και υποκριτικά ενδύεται τον αντιεθνικιστικό μανδύα. Παρούσα η παλιά μέθοδος της διαστρέβλωσης των σημασιών των όρων μέσω της εξαφάνισης του πλαισίου. Έτσι, η λέξη “συνωστισμός” που υπάρχει στην ελληνική έκδοση του βιβλίου της Halo, χρησιμοποιήθηκε από το συντάκτη του κείμενου (Δημήτρης Αποστολίδης) με τρόπο τέτοιο, ώστε να αιτιολογηθεί η αντίστοιχη χρήση του όρου από την κ. Ρεπούση.

4ήμερες εκδηλώσεις της Κίνησης Γυναικών Παντελεήμονα

Η Κίνηση Γυναικών Παντελεήμονα διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις από 10 μέχρι 14 του Σεπτέμβρη στο προαύλιο του νηπιαγωγείου του χωριού. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
10 Σεπτέμβρη: Ποντιακό γλέντι με το συγκρότημα του Στάθη Παύλίδη
11 Σεπτέμβρη: Ποντιακό Θέατρο από τη θεατρική ομάδα του Ελευθεροχωρίου.
14 Σεπτέμβρη: Εκδήλωση με προσφορά ποντιακών παραδοσιακών φαγητών και με τα χορευτικά συγκροτήματα: της Κίνησης Γυναικών Παντελεήμονα, του Συλλόγου Γυναικών Νέας Σάντας,  του Πολιτιστικού Συλλόγου Μανδρών, του Συλλόγου Ποντίων Νέας Σάντας και του Συλλόγου Ποντίων Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης

"Υπερβολικά τα μέτρα για τη ΔΕΘ", λένε κι αστυνομικοί!

"Πρωτοφανή" χαρακτηρίζουν τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται ενόψει της ΔΕΘ, ακόμα κι οι ίδιοι οι αστυνομικοί της Θεσσαλονίκης. "Έχουμε ξεπεράσει τον όρο δρακόντεια μέτρα ασφαλείας", δήλωσε στο ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Δ.Δαγκλής, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι θα κινητοποιηθούν 5000 αστυνομικοί, θα στηθεί ο φράχτης από μέταλλο και πλεξιγκλάς που εμφανίστηκε στις διαδηλώσεις του περασμένου Ιουλίου στην Αθήνα, ενώ θα εμφανισθεί και το όχημα εκτόξευσης νερού "Αίαντας". "Αισθανόμαστε ως κυματοθραύστες των δίκαιων αιτημάτων της κοινωνίας", δήλωσε ο κ. Δαγκλής.

KLEEMANN: Ίδιος ο κύκλος εργασιών, μισά τα κέρδη

Κατά 50% μειώθηκαν τα καθαρά κέρδη της KLEEMANN κατά το πρώτο 6μηνο του 2011 σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του προηγούμενου έτους. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι ο κύκλος εργασιών παρέμεινε στα ίδια επίπεδα. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της μεγάλης εταιρίας που εδρεύει στη ΒΙΠΕ Σταυροχωρίου, ο κύκλος εργασιών του Ομίλου έκλεισε στο ποσό των 44,2 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2011, από 44,43 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2010, παρουσιάζοντας οριακή πτώση 0,5%. Το γεγονός κρίνεται ιδιαίτερα ενθαρρυντικό απ` την εταιρία, δεδομένου ότι στο πρώτο τρίμηνο του έτους ήταν μειωμένος κατά 8,3%. Για το καθαρό περιθώριο κέρδους, επισημαίνονται οι αυξημένες προβλέψεις για επισφάλειες πελατών, αλλά και τα υψηλά μη επαναλαμβανόμενα έξοδα για την ανάπτυξη και ενίσχυση γραφείων στο εξωτερικό. Τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε 0,5 εκατ. ευρώ, από 1,1 εκατ. ευρώ το 2010.

Κι οι ταξιτζήδες το Σάββατο στη ΔΕΘ

Στη μεγάλη εκδήλωση διαμαρτυρίας του ερχόμενου Σαββάτου, στη Θεσσαλονίκη, θα συμμετάσχουν κι οι Κιλκισιώτες ταξιτζήδες. Η εκδήλωση προβλέπει και πεζή πορεία, με συμμετοχή ιδιοκτητών ταξί από όλη την Ελλάδα, κατά την ώρα των εγκαινίων της ΔΕΘ.
Όπως είναι γνωστό, οι ιδιοκτήτες ταξί είχαν αποφασίσει να αναστείλουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου, αφού είχαν λάβει διαβεβαίωση από τους περιφερειάρχες ότι μέχρι την ψήφιση του νόμου δεν πρόκειται να εκδοθούν νέες άδειες ταξί. Ωστόσο, πρόθεση του υπουργού Μεταφορών, Γιάννη Ραγκούση, είναι να προχωρήσει σε πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματος χωρίς πληθυσμιακά κριτήρια, κάτι που για τους ταξιτζήδες αποτελεί την «κόκκινη γραμμή».
Τελικά, υπάρχουν άνθρωποι που δεν θα διαμαρτυρηθούν το Σάββατο, ρε παιδιά;

Με βροχερό καιρό τα εγκαίνια της εμποροπανήγυρης

Το φθινοπωρινό του πρόσωπο δείχνει από αύριο στη περιοχή μας ο καιρός, φέρνοντας τα συνήθη πρωτοβρόχια. Μάλιστα, η ΕΜΥ προβλέπει έντονες βροχοπτώσεις και τοπικές καταιγίδες. Εξ` άλλου, με σημερινή πρόγνωση του Περιφερειακού Μετεωρολογικού Κέντρου «Μακεδονία», αύριο το πρωί αναμένονται αυξημένες νεφώσεις στην Κεντρική Μακεδονία, ενώ μετά το μεσημέρι και κατά τη διάρκεια της νύχτας αναμένεται να εκδηλωθούν έντονες βροχοπτώσεις και τοπικές καταιγίδες.
Παράλληλα, από αύριο Τετάρτη, ημέρα των εγκαινίων της Εμποροπανήγυρης του Κιλκίς, αναμένεται και πτώση της θερμοκρασίας, για να `ρθει σε κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Συμψηφίζουν επιστροφή φόρου με τα έκτακτα χαράτσια;

Αφού την "πάτησαν", κατά γενική ομολογία, με τις αποδείξεις στις φορολογικές μας δηλώσεις, τώρα σοφίστηκαν ένα ευφάνταστο τρυκ για να περιορίσουν την επιστροφή φόρου στους δικαιούχους. Σκέφτονται, λοιπόν, να συμψηφίσουν την επιστροφή, με τα “χαράτσια” της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος και της έκτακτης εισφοράς για τα μεγάλα ΙΧ κλπ.
Αν το σχέδιο αυτό προχωρήσει, τότε τις επόμενες ημέρες περισσότεροι από 1 εκατ. φορολογούμενοι θα λάβουν “ενιαία εκκαθαριστικά σημειώματα”, που θα αναγράφουν τα καταλογισθέντα ποσά των ειδικών εισφορών, συμψηφισμένα με την επιστροφή φόρου.
Μ` άλλα λόγια, δεν αφήνουν τον κοσμάκη να χαρεί έστω και για λίγο κάποια επιστροφή χρημάτων.

Φωτοβολταϊκά: Για μεγαλοεπενδυτές ναι, γι` αγρότες όχι!

Στην αρχή υπήρξε ένα πρόγραμμα επιδότησης για όσους ήθελαν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά σε χωράφια τους. Το ενδιαφέρον για συμμετοχή ήταν τεράστιο, όπως κι εδώ στο νομό μας. Ο κόσμος έσπευσε να υποβάλει τις σχετικές αιτήσεις, αλλά στο τέλος του είπαν ότι θα εγκριθεί μικρός αριθμός απ` αυτές, επειδή η ΔΕΗ δεν σήκωνε όλο το φορτίο που θα παράγονταν. Το αποτέλεσμα ήταν, όχι μόνο να μην εγκριθούν οι περισσότερες επενδύσεις αλλά να χάσει ο κόσμος και τα χρήματα που κατέβαλε με την υποβολή της αίτησης.

Γυρίζουν σπίτι απ` τα γηροκομεία, οι υπερήλικοι!

H συρρίκνωση του οικογενειακού εισοδήματος που έφερε η κρίση δημιούργησε μεταξύ άλλων κι ένα φαινόμενο, το οποίο πριν ένα-δυο χρόνια θα φάνταζε σαν επιστημονικής φαντασίας. Ηλικιωμένοι που οδηγήθηκαν από τα παιδιά τους σε οίκους ευγηρίας, επειδή δεν μπορούσαν να τους φροντίσουν, επιστρέφουν ξανά στο σπίτι, καθώς η σύνταξή τους αποτελεί ένα διασφαλισμένο εισόδημα για την οικογένεια!
Παράλληλα, η κατανομή κονδυλίων στα προνοιακά ιδρύματα της Κεντρικής Μακεδονίας αρχίζει με καθυστέρηση δύο και πλέον μηνών. Πράγματι, το αρμόδιο υπουργείο απέστειλε 437.000 ευρώ, που είναι η δεύτερη δόση του πρώτου εξαμήνου του 2011, για συνολικά 22 ιδρύματα, μεταξύ αυτών και το Γηροκομείο Κιλκίς. Ωστόσο, τα χρήματα αυτά είναι μόνο μια μικρή ανάσα, καθώς οι περικοπές των κρατικών επιχορηγήσεων έφτασαν σε ποσοστό 40%.
Τί άλλο έχουν να δουν τα μάτια μας!