Γράφει ο Δημήτρης Ρουκάς
Αφού οι κάτοικοι των χωριών στην ανατολική μεριά του Ολύμπου που βρέχεται από το Αιγαίο Πέλαγος, μάζεψαν το χειμώνα από τα δάση του, τον ώριμο καρπό από τις κουμαριές, ήρθε η εποχή να πάρουν από αυτά ένα αρωματικό απόσταγμα.
Κλέβοντας λίγες μέρες από την άδεια που αποστάζουν τα στέμφυλα από σταφύλια για να παράγουν το κλασικό τσίπουρο το φθινόπωρο, εδώ στα ρακοκάζανα γύρω από το κάστρο του Πλαταμώνα και τις Σκοτίνας αυτές τις μέρες τις κρατάνε για να αποστάξουν το Μάιο τα κούμαρα ένα άγριο φρούτο από τα δάση του Ολύμπου.