Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ ΒΙΟΙ

Γράφει ο Κώστας Στεφανίδης
Στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, την 25η Μαρτίου, υπήρξε μια εξόχως ενδιαφέρουσα πολιτική εξέλιξη στην Πορτογαλία η οποία θα πρέπει να διδάσκεται στους τελειόφοιτους φοιτητές των σχολών πολιτικών επιστημών όλων των πανεπιστημίων της υφηλίου. Αναφέρομαι στον πρωθυπουργό της ο οποίος συμμετείχε στη σύνοδο ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός της χώρας του καθότι λίγες ημέρες πριν το σύνολο της αντιπολίτευσης της Πορτογαλικής Βουλής καταψήφισε τις προτάσεις της κυβέρνησης για την λήψη περιοριστικών μέτρων στο πλαίσιο μνημονικής πολιτικής ώστε να αντεπεξέλθει η χώρα στην πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση που βιώνει τα τελευταία χρόνια.
Εδώ νοιώθω την ανάγκη να διευκρινίσω ότι τελικά αποδεικνύεται ότι ήταν μύθος πως η Πορτογαλία, παρόλο που εντάχτηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την Ελλάδα, έκανε συγκριτικά καλύτερο προγραμματισμό, καλύτερη διαχείριση και απορρόφηση Ευρωπαϊκών κονδυλίων μέσα από χρηματοδοτούμενα Ευρωπαϊκά προγράμματα. Είχαμε φτάσει μάλιστα στο σημείο να χρεώνουμε στην Ελλάδα ανικανότητα ή και σκοπιμότητα εκ μέρους ορισμένων ομάδων στην απορρόφηση Ευρωπαϊκών κονδυλίων, πράγμα το οποίο περιείχε αρκετή δόση αληθείας. Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, βγαίνει εύκολα το συμπέρασμα ότι Ελλάδα και Πορτογαλία στο θέμα απορρόφηση και διαχείριση των Ευρωπαϊκών κονδυλίων είχαν παράλληλους βίους. Όμως το φαινόμενο αυτό του παραλληλισμού ενδέχεται να επαληθευτεί και στην άμεση πολιτική εξέλιξη των δύο χωρών. Στις Βρυξέλλες λοιπόν τον περασμένο Μάρτιο είχαμε από τη μία πλευρά τη συνάντηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Παπανδρέου με τον επίσης σοσιαλιστή υπηρεσιακού πλέον πρωθυπουργού οι οποίοι είναι εφαρμοστές του μνημονίου και από την άλλη πλευρά την συνάντηση του Σαμαρά με τον εντός ολίγου δεξιό πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, αμφότεροι πολέμιοι του μνημονίου. Σίγουρα παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον το περιεχόμενο των συζητήσεων των συνομιλητών ανά ζεύγος. Βέβαια η Μέρκελ έσπευσε να ξεκαθαρίσει στο μελλοντικό ηγέτη της Πορτογαλίας ότι, παρόλο ότι πέτυχε την ανατροπή της κυβέρνησης της χώρας του πολεμώντας το μνημόνιο, όταν αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας του οφείλει να εφαρμόσει καθαρά μνημονική πολιτική εάν θέλει να έχει την στήριξη των υπόλοιπων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως της Γερμανίας. Αντιλαμβάνεστε τι θα πει στο Σαμαρά η Μέρκελ εάν αναλάβει την πρωθυπουργία της Ελλάδας. Πολύ φοβούμαι ότι εκεί που έφτασαν τα πράγματα διαψεύδεται η φράση ότι στην πολιτική δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Σήμερα αποδεικνύεται αναμφισβήτητα ότι η εφαρμοσμένη μέχρι σήμερα πολιτική μόνον σε αδιέξοδα οδηγεί. Φυσικά η κατάσταση αυτή δεν αλλάζει με την διαρκώς αυξανόμενη μείωση του βιοτικού επιπέδου των μεσαίων και κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων. Γιατί πιστεύετε ότι ξεσηκώθηκαν όλοι οι λαοί της Αφρικής και της Εγγύς Ανατολής; Γνωρίζετε, καλύτερα από εμένα, ότι σε όλα αυτά τα κράτη επικρατούν ανέκαθεν κάθε λογής πολιτεύματα πλην αυτού της απλής δημοκρατίας, φυσικά με τις ευλογίες και το αζημίωτο των χωρών της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής των οποίων η συμπεριφορά βασίζεται στο συμφέρον της κάθε μιας ξεχωριστά. Ανάλογες συνθήκες βίωσαν οι λαοί της Ευρώπης πριν λίγους αιώνες. Προβλέπω ότι η αντίδρασή τους θα είναι μεν διαφορετική αλλά σίγουρα τουλάχιστον το ίδιο καταστροφική. Εκτός και εάν ……

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.