Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

«Μαύρη τρύπα» 13 εκατ. στο Δήμο Παιονίας

Μια μαύρη εικόνα για τα οικονομικά του Δήμου Παιονίας παρουσίασε ο Θ. Λαπόρδας στην συνέντευξη τύπου, που έδωσε την περασμένη Δευτέρα 4 Απριλίου, στο Δημαρχείο, στο Πολύκαστρο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρώτος δήμαρχος Παιονίας, το «άνοιγμα» που παρέλαβε απ’ τους τέσσερις πρώην δήμους της περιοχής υπερβαίνει τα 13 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά στα ταμεία βρέθηκαν κατ’ ουσίαν ….6 χιλ. ευρώ, αφού άλλες 177 χιλ. ήταν ειδικευμένα έσοδα (αφορούσαν συγκεκριμένους σκοπούς).
Ο κ. Λαπόρδας έκανε λόγο για «απαράδεκτες καταστάσεις», αλλά δεν θέλησε ν’ αποδώσει συγκεκριμένες πολιτικές ή άλλες ευθύνες αναλαμβάνοντας τη δέσμευση να προσπαθήσει με τους συνεργάτες του να νοικοκυρέψει τα οικονομικά του δήμου. «Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί με την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών, τη συρρίκνωση των λειτουργικών εξόδων και την μετρημένη κοινωνική πολιτική» είπε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος.

Απ’ τα 13 εκατ. ευρώ του ανοίγματος τα 5,9 αφορούν δάνεια, των οποίων οι  δόσεις κι οι τόκοι παρακρατούνται κάθε μήνα. Ο μεγάλος «πονοκέφαλος» προκύπτει απ’ τα 5 εκατ. ευρώ βεβαιωμένα χρέη προς τρίτους κι απ’ τα 2 εκατ. ανεπιβεβαίωτα παρόμοια.
Αναλυτικά, ανά πρώην δήμο, τα ανοίγματα που παρελήφθησαν έχουν ως εξής: Αξιούπολης 2,5 εκατ. ευρώ, που προέρχονται από δάνεια (πραγματικό υπόλοιπο ταμείου: 6,5 χιλ. ευρώ), Πολυκάστρου 4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,3 εκατ. αφορούν δάνεια και το 1,7 εκατ. είναι χρέη προς πιστωτές (υπόλοιπο ταμείου: 13 χιλ.), Γουμένισσας 780 χιλ. ευρώ, που είναι χρέη προς τρίτους (υπόλοιπο ταμείου 81 χιλ.) και Ευρωπού 3,6 εκατ. ευρώ με 1,6 εκατ. δάνεια και 1,9 εκατ. χρέη προς τρίτους.
Με βάση πάντα τα στοιχεία, που παρουσίασε ο κ. Λαπόρδας, τ’ ανοίγματα των πρώην δήμων αντιστοιχούν ανά δημότη ως εξής: Ευρωπός 605 ευρώ, Αξιούπολη 375 ευρώ, Πολύκαστρο 285 ευρώ και Γουμένισσα 111 ευρώ.
Υπογραμμίζοντας ότι «μας περιμένει μια πολύ δύσκολη χρονιά», ο κ. Λαπόρδας τόνισε ότι η παρουσίαση των οικονομικών στοιχείων δεν γίνεται για ν’ αποδοθούν ευθύνες στις προηγούμενες διοικήσεις των δήμων, ούτε για ν’ αποτελέσουν άλλοθι για τη δική του διοίκηση. «Προσωπικά αποδέχομαι το βάρος αυτού του μεγάλου ανοίγματος αλλά καμιά ευθύνη για τη δημιουργία του»,είπε.
Εκτός απ’ τη προσπάθεια νοικοκυρέματος και περιορισμού των διαφόρων δαπανών, ο δήμαρχος Παιονίας τόνισε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια για όσο το δυνατόν καλύτερη διεκδίκηση συμμετοχής σε κοινοτικά προγράμματα και μεγαλύτερη απορρόφηση πιστώσεων, έτσι ώστε να υλοποιηθούν τα σημαντικά για τον Δήμο Παιονίας έργα.
Παρ’ όλη τη δύσκολη οικονομική κατάσταση του δήμου η οποία μεγεθύνεται απ’ την οικονομική κρίση που περνά η χώρα, ο κ. Λαπόρδας δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξει καμιά επίπτωση για τους εργαζόμενους, αφού η εξασφάλιση της δαπάνης μισθοδοσίας τους θ’ αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής.
Μια άλλη μεγάλη προσπάθεια που θα γίνει για τη βελτίωση των οικονομικών του δήμου θα ‘ναι κι αυτή που αφορά την είσπραξη τελών και βεβαιωμένων χρεών προς τον δήμο.
Παράλληλα, θα υπάρχουν πυκνά ταξίδια στην πρωτεύουσα της χώρας προκειμένου να εξασφαλιστούν πιστώσεις από υπουργεία και να προωθηθούν θέματα του Δήμου. «Αφού έτσι είναι το σύστημα, θ’ αναγκαστούμε να γίνουμε και ζήτουλες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δήμαρχος.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο κ. Λαπόρδας παρουσίασε και τους αριθμούς που αφορούν στο προσωπικό του Δήμου Παιονίας. Συγκεκριμένα, στον δήμο εργάζονται 249 άτομα, με τα 84 από αυτά να είναι μόνιμοι υπάλληλοι και τα 27 αορίστου χρόνου. Απ’ τα υπόλοιπα, τα 26 είναι ορισμένου χρόνου, τα 17 εργάζονται στη καθαριότητα σχολείων, ενώ άλλα 39 έχουν δίμηνες συμβάσεις στον τομέα της καθαριότητας. Επίσης, στα νομικά πρόσωπα του δήμου απασχολούνται 39 άτομα ως μόνιμοι υπάλληλοι, 6 άτομα με σύμβαση αορίστου χρόνου και 4 άτομα με ορισμένου.
Συνολικά, η δαπάνη μισθοδοσίας για το προσωπικό του δήμου ανέρχεται στις 411 χιλ. ευρώ το μήνα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.