Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Ομιλία Θ. Παραστατίδη επί των άρθρων για το Μητρώο Εμπόρων αγροτικών προϊόντων

Με το σημερινό νομοσχέδιο ίσως για πρώτη φορά γίνεται μια σημαντική και ουσιαστική παρέμβαση στην αγορά, την διακίνηση και εμπορία των αγροτικών προϊόντων. Μέχρι σήμερα, στον τομέα αυτό παρουσιάζετο ένα μεγάλο κενό, λόγω απουσίας  θεσμικού πλαισίου, εποπτικών και ελεγκτικών μηχανισμών. Αποτέλεσμα ήταν, ο οποιοσδήποτε ήθελε, μπορούσε να παριστάνει τον έμπορο παραλαμβάνοντας και συγκεντρώνοντας αγροτικά προϊόντα (κυρίως σιτηρά) με ανοιχτή τιμή. Θα πλήρωνε τους παραγωγούς όταν και εφόσον πουλούσε τα προϊόντα και ανάλογα με την τιμή που θα ισχυριζόταν ότι τα πούλησε. Στην περίπτωση που τα προϊόντα δεν θα μπορούσαν να πουληθούν οι παραγωγοί δεν θα  εισέπρατταν τίποτα.

Αντιλαμβάνεστε πως ο τρόπος αυτός συναλλαγής δημιουργούσε φαινόμενα:
· Αδιαφάνειας και απάτης.
· Αυθαιρεσίες στις τιμολογήσεις σε βάρος των αγροτών.
Το νομοσχέδιο αυτό βάζει κανόνες στην διάθεση και εμπορία των αγροτικών προϊόντων, δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας στον παραγωγό, επιβάλλει ένα σύστημα διαφάνειας στις οικονομικές συναλλαγές με στόχο την προστασία του αγροτικού εισοδήματος, από παραβατικές συμπεριφορές, οι οποίες πλήττουν την βιωσιμότητα των αγροτικών νοικοκυριών.
Όλα τα παραπάνω επιτυγχάνονται, με την ίδρυση και λειτουργία, ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων και πληροφοριών με τίτλο «Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, Εφοδίων και Εισροών».
Έτσι, για να χαρακτηριστεί κάποιος έμπορος αγροτικών προϊόντων στο εξής θα πρέπει να πληροί κάποια κριτήρια όπως: Να εγγραφεί στο μητρώο. Να διαθέτει επαγγελματικές εγκαταστάσεις.
Να έχει την δυνατότητα εγγυητικής επιστολής.
Προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις αν δεν τηρούνται οι υποχρεώσεις τους απέναντι στο νόμο και παράλληλα επιβάλλονται αντικίνητρα στους αγρότες, ώστε να μην συναλλάσσονται με εμπόρους εκτός  μητρώου.
Αυτές είναι ορισμένες από τις προϋποθέσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο.
Κύριε υπουργέ, πριν αναφερθώ στα άρθρα, μιας και υπάρχει τροπολογία για τα ΓΟΕΒ, σε ότι έχει να κάνει με τον νομό μου, ο ΓΟΕΒ δεν έχει να προσφέρει τίποτα απολύτως, διότι δεν έχει αντικείμενο. Ο ρόλος του τα προηγούμενα χρόνια, ήταν ο καθαρισμός και η συντήρηση των καναλιών άρδευσης. Σήμερα δεν προσφέρει καμιά υπηρεσία. Παρόλα αυτά, απαιτεί  από τους αγρότες κάθε χρόνο να πληρώνουν την συνδρομή τους.
 Τα  άρθρα από 1 – 7 είναι μία ενότητα, όπου ρυθμίζονται θέματα του «Ενιαίου Μητρώου Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, Εφοδίων και Εισροών».
Για παράδειγμα: Στο άρθ. 3, ορίζεται η διαδικασίας εγγραφής στο μητρώο. Στο αρθ. 5, καθορίζονται οι διοικητικές και φορολογικές ποινές, που επιβάλλονται για παραβάσεις των υποχρεώσεων.
 Η άλλη ενότητα περιλαμβάνει τα άρθρα 8 - 14 που ρυθμίζει ζητήματα σημαντικά, αρμοδιότητας του ΥΠ. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, όπως για παράδειγμα: Περιλαμβάνει την ίδρυση  κτηνιατρικών κλινικών για αδέσποτα ζώα κυρίως σε ΟΤΑ. Ρυθμίζεται η μίσθωση βοσκήσιμων εκτάσεων των ΟΤΑ σε δημότες, που είναι σημαντικό για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, διότι δίνει οριστική λύση σ’ ένα  χρόνιο πρόβλημα που αποτελούσε ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξη της.
Επίσης το αρθ. 12  περιλαμβάνει μια σημαντική παρέμβαση αναδιοργάνωσης των επιτροπών, για την ίδρυση και λειτουργία σταβλικών εγκαταστάσεων απλοποιώντας τις διαδικασίες.
 Έτσι λοιπόν αγαπητοί συνάδελφοι, η ψήφιση του σημερινού νομοσχεδίου αποτελεί ένα θετικό βήμα και δίνει πολλές λύσεις σε ότι έχει να κάνει με την εξυγίανση της διαδικασίας, της διάθεσης και της εμπορίας των αγροτικών προϊόντων, δίνοντας στους αγρότες την βεβαιότητα ότι, η πολιτεία είναι αποφασισμένη να εξυγιάνει τον χώρο αυτό προς όφελος τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.