Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

"Φαινόμενα των καιρών"

Γράφει ο Ιωάννης Τσογγίδης
π. Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς
Μετά από 8 χρόνια συνειδητής αποχής από τα κοινά του τόπου μας, για λόγους που ήταν πάνω από τη θέλησή μου, πήρα την απόφαση να επαναδραστηριοποιηθώ συμμετέχοντας για 6η φορά σε αυτοδιοικητικές εκλογές, με την πεποίθηση ότι μπορώ να προσφέρω πολλά στην κοινή υπόθεση, με όπλα την εντιμότητα, την ικανότητα, την πείρα και τη γνώση.

Ο προβληματισμός βεβαίως είναι μεγάλος για το που πηγαίνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, για το αν υπάρχει ανεξαρτησία και αυτοδιοικητική δυνατότητα, για την ανυπαρξία πόρων προς τους Δήμους κ.λ.π. αλλά και για την απώλεια του μέτρου αξιών γενικότερα στην κοινωνία μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα του γεγονότος ότι χάθηκε το μέτρο αξιών είναι η περίπτωση του επικεφαλής του συνδυασμού ‘’Κιλκίς Δήμος Αξιών΄΄ (τι σύμπτωση!) Παύλου Τονικίδη!

Για εμάς που δώσαμε από νεολαίοι αγώνες για την αξιοκρατία και στον πολιτικό χώρο που ανήκουμε, αλλά και στα κοινά και στην κοινωνία του Κιλκίς, το θέμα αυτό μας δημιουργεί έντονο προβληματισμό. Ο οποιοσδήποτε μπορεί να ξυπνήσει μια ωραία πρωία, να δει τον εαυτό του στον καθρέφτη και να αποφασίσει ότι είναι κατάλληλος για Δήμαρχος, Αντιπεριφερειάρχης, Βουλευτής κ.λ.π. Με άλλα λόγια μπορεί να γίνει πραγματικότητα το ‘’american dream’’ για να πούμε κάτι στα αγγλικά, μιας και τα γνωρίζει ο κ. Τονικίδης, όπως ισχυρίζεται!

Η επαγγελματική δραστηριότητα και η ιδιωτική ζωή του συγκεκριμένου ανθρώπου είναι απόλυτα σεβαστά και ουδέποτε θα ασχολούμουν με αυτά, αλλά όμως θα κάνω μνεία για κάποια άλλα ζητήματα που άπτονται της δημόσιας ζωής.

- Ο άνθρωπος αυτός στα μέσα της δεκαετίας του 1980 προσλαμβάνεται στη Δ.Ε.Τ.Π.Α.Κ. (Δημοτική Επιχείρηση Τουρισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης Κιλκίς) ως Διευθυντής (υπάλληλος δηλαδή). Ευτυχώς κάποιοι θυμούνται εκείνη τη λαμπρή περίοδο!!! Από τη μια ήταν Διευθυντής στη ΔΕΤΠΑΚ και από την άλλη είχε ψαροταβέρνα στη Δοϊράνη. Ο συγκεκριμένος τύπος, είναι προφανές, ότι τη δεοντολογία την έχει ως πρώτη αρχή στη δράση του! Φαίνεται όμως ότι από τότε του γεννήθηκε και η ιδέα ότι θα μπορούσε να γίνει μια μέρα Δήμαρχος Κιλκίς!

-Γύρω στο 2002 πλέον διαπιστώνει ότι είναι για μεγάλα πράγματα και βάζει υποψηφιότητα για Πρόεδρος στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κιλκίς. Για να γίνει Πρόεδρος, δεν του φτάνουν τα κουκιά και κάνει ‘’μετεγγραφή’’ ενός φρεσκοεκλεγέντα τύπου από το ψηφοδέλτιο Αδαμόπουλου, οπότε καταφέρνει το ποθούμενο!

Έκτοτε το Επιμελητήριο βρίσκεται υπό την πλήρη κατοχή του και φυσικά με την ανοχή και παθητική στάση των μελών του!

Οι κατά τεκμήριο έξυπνοι και δραστήριοι επιχειρηματίες, οι άνθρωποι που την αξιοκρατία την επιζητούν και την έχουν ανάγκη, κατά ένα περίεργο τρόπο ή δε βλέπουν ή βλέπουν και σιωπούν!

Καθορίζει μισθό για τον εαυτό του και ‘’μεγαλόψυχα’’ όταν ενσκήπτει η κρίση τον μειώνει κιόλας! Από κάποια χρονική στιγμή και μετά, θεωρεί ότι το Επιμελητήριο θα ήταν ένα πολύ καλό εφαλτήριο για να γίνει Δήμαρχος Κιλκίς. Άλλωστε από το 1998 δήλωνε υποψήφιος Δήμαρχος και μετά αποσυρόταν. Αρχίζει τη γνωστή παλαιοκομματική τακτική κάνοντας μικροεξυπηρετήσεις και δίνοντας διάφορα μικροποσά σε συλλόγους και σωματεία. Θα είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δώσει μια λίστα αυτών των βοηθημάτων από τον Ιανουάριο του 2012 τουλάχιστον μέχρι και σήμερα! Για το 2013 είναι στα χέρια μας μια τέτοια λίστα και έχει ενδιαφέρον!

- Και έρχεται η ώρα για να δηλώσει επίσημα υποψήφιος Δήμαρχος Κιλκίς για τις επερχόμενες εκλογές. Για να γίνει αυτό, το Υπουργείο Εσωτερικών κατά ένα απαράδεκτο, βλακώδη τρόπο περνάει σχετική τροπολογία στη Βουλή, διότι διαφορετικά θα είχε κώλυμα! Στο εν τω μεταξύ ξεκινάει τον προεκλογικό αγώνα από το Επιμελητήριο, κάτι που ως μέλος που είμαι με ενοχλεί αφάνταστα! 

Τη μια φοράει τη μάσκα του Προέδρου του Επιμελητηρίου και συναντά φορείς κ.λ.π. και την άλλη κατά το δοκούν φοράει τη μάσκα του Υποψηφίου Δημάρχου! Δεν είχε ούτε τη στοιχειώδη ευθιξία και λεβεντιά μόλις δήλωσε την υποψηφιότητά του για Δήμαρχος να παραιτηθεί από Πρόεδρος του Επιμελητηρίου από μόνος του και να μην ξαναπατήσει εκεί! Αναρωτιέμαι πως οι κάθε είδους μικροί και μεγάλοι επιχειρηματίες, μέλη του Επιμελητηρίου, τα ανέχονται όλα αυτά!

Και έρχομαι στη σπουδή του ανθρώπου αυτού να βγάλει προς τα έξω ένα βιογραφικό σημείωμα με το οποίο προσπάθησε να δώσει δείγματα ότι κάτι είναι! Φαίνεται ότι ντρέπεται για ό,τι δεν είναι! Αντιλαμβανόμενος και ο ίδιος τη γύμνια του και αφού ένας διψήφιος αριθμός υποψηφίων συμβούλων του Συνδυασμού του έχει περισσότερα τυπικά προσόντα από αυτόν, προσπάθησε να ‘’φουσκώσει’’ ανύπαρκτα προσόντα με συνέπεια να γελάσει κάθε πικραμένος! Αφού το παραμύθι του πέρασε στο Επιμελητήριο τόσα χρόνια, γιατί να μην το ξαναεπιχειρούσε; Έτσι όμως θα ‘’έπαιζε’’ και το λαό του Κιλκίς ακόμη και στα κρίσιμα θέματα, αν ποτέ γινόταν Δήμαρχος;

Εγώ είμαι βέβαιος ότι δεν έχει κανένα πτυχίο, δε γνωρίζει μια λέξη αγγλικά και δεν έχει ιδέα από ηλεκτρονικούς υπολογιστές! Μάλιστα, θεωρώ ότι θα πρέπει να βελτιώσει και τα ελληνικά του! Αξίζει τον κόπο να τον δουν όλοι οι Κιλκισιώτες σε μια ιντερνετική του συνέντευξη σε κανάλι του Κιλκίς και θα καταλάβουν πολλά!

Σε κάθε περίπτωση,τα πράγματα είναι απλά. Μας δείχνει ένα αντίγραφο του κανονικού πτυχίου που έχει από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, όπως ισχυρίζεται, και όχι βέβαια από το ανοιχτό Πανεπιστήμιο, που είναι μια απλή βεβαίωση, αφού δεν είναι κανονικές σπουδές και την παίρνει και η κουτσή Μαρία, και θα του συγχωρήσουμε και το ότι δήλωσε καθ’ υπερβολήν ότι έχει γνώσεις Αγγλικής (έστω και το Lower που παίρνουν τα μικρά παιδιά) και γνώσεις συστημάτων Η/Υ σαν το DOS που καταργήθηκε πριν από 25 – 30 χρόνια!

Ακόμη να του πούμε ότι ουδέποτε το Κιλκίς ανακηρύχθηκε ως η πιο αδιάφορη πόλη της Ευρώπης, όπως αναληθώς ισχυρίστηκε στην πιο πάνω ιντερνετική του συνέντευξη! Αυτό ήαν ένα αστειάκι από σατυρικό blog της Θεσσαλονίκης και ο κ. Τονικίδης το χρησιμοποίησε ως βαρύγδουπο επιχείρημα! Τόση αφέλεια ή τόση άγνοια; Διαλέγει και παίρνει!

Να, και πάλι η απώλεια μέτρου. Και βέβαια όταν χαθεί το μέτρο, αλλά ο στόχος του είναι πέρα από τις δυνάμεις του, αρχίζει να μετέρχεται παλαιοκομματικές μεθόδους, με νοοτροπίες σαν κι αυτές που μας οδήγησαν ως χώρα και ως Κιλκίς στην καταστροφή!

-Όπου υπάρχουν ανάγκες ανθρώπων, ακολουθούν τη ρουσφετολογία και υποσχεσιολογία με κάθε τρόπο!

-Φορτικό ‘’κόλλημα’’ και πιέσεις σε ανθρώπους.

-Χάρες …διαφόρων ειδών.

- Όπου περνάει το αντιδεξιό μένος, όπως σε κάποιους λίγους κακομοίρηδες κολλημένους, τα παπαγαλάκια του Τονικίδη σπεύδουν να χρησιμοποιήσουν και αυτό το μέσον.

- Η συκοφαντία, οι ύβρεις και η λασπολογία από τα παπαγαλάκια του, είναι στην πρώτη γραμμή. Το ίδιο θα κάνουν και σε μένα μόλις δημοσιευθεί το κείμενο αυτό!

Προσπαθούν να ποδοσφαιροποιήσουν την πολιτική ζωή του τόπου διεγείροντας ποδοσφαιρικά οπαδικά ένστικτα και άλλα απαράδεκτα! Έφεραν τον πρόεδρο του ΠΑΟΚ και έκαναν μια γελοία φιέστα 100 ανθρώπων για τα κανάλια στο Ιντερνετ. Τέτοιες ενέργειες δείχνουν βεβαίως το ποιόν του ανδρός, τις προθέσεις του για το Δήμο αλλά και την αγωνία του για την επερχόμενη συντριβή. Φυσικά σοβαρές ευθύνες έχει και ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ που επιπόλαια ή αλλαζονικά εκμεταλλευόμενος τη δύναμη που του δίνει ο κόσμος της ομάδας, ήρθε να αβαντάρει τον άνθρωπο αυτό θεωρώντας ότι στους άλλους Συνδυασμού είναι οι οπαδοί των άλλων ομάδων. Μάλλον για Κογκολέζους θα περνάει τους Κιλκισιώτες! Είναι πραγματικά ντροπή!

Ο Τονικίδης βασίζεται στην έλλειψη μνήμης των περισσοτέρων πολιτών, στην ανοχή τους, στην αδιαφορία τους κ.λ.π., σαν να βλέπουν τηλεόραση, καθισμένοι στον καναπέ του σπιτιού τους. Άλλωστε ο κόσμος έχει τόσο πολλά προβλήματα που δεν ασχολείται με αυτά τα ζητήματα τόσο πολύ!

Εμείς όμως που γνωρίζουμε καλά τον άνθρωπο αυτό, δεν πρέπει να του επιτρέψουμε, με κάθε νόμιμο και δημοκρατικό τρόπο, να γίνει Δήμαρχος. Μπορεί να ξεγελάσει λίγους για πολύ χρονικό διάστημα, πολλούς για μικρό χρονικό διάστημα, αλλά δε μπορεί να ξεγελάσει όλους για πάντα!

Στη διαπίστωση αυτή, ότι δε μπορεί να κάνει με αφελείς, θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να δώσει ένα καθαρό απολογισμό των προεκλογικών του εξόδων μόλις έρθει εκείνη η ώρα, ώστε να λυθεί και η απορία πολλών Κιλκισιωτών πως ξοδεύει τόδα χρήματα!

Όταν συμβεί το κακό στη χώρα μας, όλοι κάνουν τους ανήξερους, τους ανυποψίαστους! Τώρα όμως όλοι γνωρίζουν! Κανείς δε μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ήξερε! Και τη μεγαλύτερη ευθύνη την έχουν όσοι από τους υποψηφίους συμβούλους του πήγαν μαζί του επιπόλαια και ελαφρά τη καρδία, ή αναζητώντας προσωπικές ωφέλειες!

Βλέποντας τα ονόματα των συμμετεχόντων στο συνδυασμό Τονικίδη θεωρώ ότι δεν είναι δυνατόν κάποιοι από αυτούς να συμμετέχουν για να βγάλουν Δήμαρχο τον άνθρωπο αυτό! Πάντως δεν είναι αργά να επανορθώσουν! Εγώ τους καλώ να αναλογισθούν το μέγεθος των ευθυνών τους απέναντι στον τόπο μας και να αποσυρθούν από το συγκεκριμένο Συνδυασμό.

Τέλος, καλώ τους πολίτες του Κιλκίς να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων για να δώσουμε ένα τέλος σε τέτοια φαινόμενα! Το Κιλκίς δε θα επιτρέψουμε να γίνει πόλη της Λατινικής Αμερικής με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.