Σάββατο, 7 Νοεμβρίου 2015

Η ταινία Metropolis του Fritz Lang, για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Συνοδεία βωβού κινηματογράφου 
Τετάρτη, 11.11.2015, ώρα 21.00
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, «Αίθουσα Φίλων Μουσικής»
Είσιτήρια: 15€, 10€, 5€ 
Προπώληση: Εκδοτήριο ΚΟΘ, Πλατεία Αριστοτέλους, τηλ. 2310 236990
Το Metropolis είναι μία επική ταινία του βωβού κινηματογράφου που γυρίστηκε την περίοδο της «Δημοκρατίας της Βαϊμάρης» (1919-1933) από το σκηνοθέτη Fritz Lang.
Περιγράφει μία μελλοντική αστική ουτοπία σε ένα ψυχρό βιομηχανικό περιβάλλον, όπου οι πλούσιοι ζούνε μία ανέμελη ζωή εις βάρος των φτωχών. Στη φουτουριστική αυτή «Μητρόπολη» οι δύο τάξεις των ανθρώπων ζούνε σε διαφορετικά επίπεδα και κανείς δεν γνωρίζει την ύπαρξη των άλλων, εκτός ελαχίστων. 

Η αριστοκρατική ελίτ, που ζει στο ανώτερο επίπεδο, έχει καθήκον να σκέπτεται και να σχεδιάζει, ενώ οι εργάτες που ζούνε με τις μηχανές στο κατώτερο επίπεδο έχουν ως υποχρέωση την εκπλήρωση συγκεκριμένων στόχων. Χωρίς ονόματα αλλά με αριθμούς, δουλεύουν αγόγγυστα και υπακούν στον τυραννικό άρχοντα Johann Fredersen.

Στην ταινία συναντάμε ένα πλήθος βιβλικών συμβολισμών, ενώ η υπόθεση επικεντρώνεται στον έρωτα του Freder, γιου του τυράννου, με την προφήτη των φτωχών Μαρία και στον τελικό συμβιβασμό εξουσία και λαού, με το συμπέρασμα πως «δεν μπορεί να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των χεριών (εργάτες) και του νου (εξουσία), εκτός αν δρα η καρδιά ως διαμεσολαβητής.

Η ταινία Metropolis παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην ολοκληρωμένη της μορφή, μετά την ανακάλυψη χαμένων τμημάτων της στην Αργεντινή και είναι μία από της συμβολές του Goethe-Institut στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης καθώς και μέρος του εορταστικού προγράμματος του Ινστιτούτου για τα 60 χρόνια από την ίδρυσή του. Σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Διεύθυνση ορχήστρας: Helmut Imig.

Γερμανία, 1927
Διάρκεια: 147 λεπτά
Σκηνοθεσία: Fritz Lang
Συμμετέχουν: Alfred Abel, Brigitte Helm, Rudolf Klein-Rogge, Fritz Rasp

Με την άδεια του Ιδρύματος Friedrich-Wilhelm-Murnau και της Europäische
Filmphilharmonie.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου