Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 5 Απριλίου 2023

ΠΕΔΚΜ: Αντίθετη με τους νέους, οικονομικά ασύμφορους, όρους που θέτει η Ε.Ε.Α.Α στις συμβάσεις με τους δήμους για την ανακύκλωση

Δελτίο τύπου ΠΕΔΚΜ
Σε αδιέξοδο οδεύει η ανακύκλωση συσκευασιών, μετά την απόφαση της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ. Α.Ε ), γνωστή για το δίκτυο των μπλε κάδων, να θέσει όρους, οικονομικά ασύμφορους, στις νέες συμβάσεις με τους δήμους για τη διαχείριση των ανακυκλώσιμων υλικών.

Το θέμα της υπογραφής των νέων συμβάσεων συνεργασίας μεταξύ των δήμων και της ΕΕΑΑ τέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Δ.Σ της Περιφερειακής Ένωσης των Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), μετά την σύσκεψη που είχαν αντιδήμαρχοι Καθαριότητας και Ανακύκλωσης των δήμων του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης και των διευθυντών των υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τους αντιδημάρχους με τους νέους όρους η επιβάρυνση για τους δήμους θα είναι τεράστια, που σημαίνει ότι κινδυνεύουν να τιναχθούν στον αέρα οι δημοτικοί προϋπολογισμοί. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του δήμου Θεσσαλονίκης, όπου σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας Κώστα Ιακώβου η σύμβαση του λήγει τον ερχόμενο Μάιο και οι νέοι όροι σημαίνουν επιβάρυνση της τάξης του 1,5 εκατ. ευρώ με ανταπόδοση μόλις 150.000 ευρώ.

Για το λόγο αυτό, οι αντιδήμαρχοι ζητούν να αναληφθούν πρωτοβουλίες από την ΠΕΔΚΜ, η οποία συζήτησε το θέμα και αποφάσισε ομόφωνα:

*Να μην διαπραγματευτεί κανένας δήμος μόνος του, αλλά το θέμα να το χειριστεί η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για λογαριασμό των δήμων της χώρας και

*Να δοθεί πίστωση χρόνου στους δήμους, των οποίων οι συμβάσεις με την ΕΕΑΑ λήγουν με παράταση τους, μέχρι τον Μάρτιο του 2024, ώστε να μπορέσουν να διαπραγματευτούν όλοι μαζί.

Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή αύριο διακοπούν οι συμβάσεις των δήμων ή δεν ανανεωθούν εκείνες που λήγουν, όπως τόνισε στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, θα ακυρωθεί όλη η διαδικασία συλλογής των ανακυκλώσιμων υλικών.

Ο ίδιος χαρακτήρισε το θέμα επιτακτικό για την πλειοψηφία των δήμων, υπογραμμίζοντας ότι έχει να κάνει με τον τρόπο διαχείρισης της ανακύκλωσης μέσω της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), μια σχέση που, όπως είπε, έχει περάσει από πολλά κύματα και είναι έτσι και αλλιώς προβληματική τα τελευταία χρόνια για τους δήμους.

«Λόγω της πολιτικής σκοπιμότητας της Πολιτείας και των πρωτοβουλιών που δεν έχει πάρει, έχει γιγαντωθεί ένα πρόβλημα, αφού με ευθύνη της ΕΕΑ δεν παραδίδονται απορριμματοφόρα που όφειλε να παραδώσει στους δήμους της χώρας, δεν παραδίδονται οι μπλε κάδοι που επίσης όφειλε να παραδώσει στους δήμους με βάση τις υποχρεώσεις της. Επομένως έχει απαξιωθεί όλη η διαδρομή της ανακύκλωσης και των ανακυκλώσιμων υλικών» υπογράμμισε ο κ. Καϊτεζίδης.

Σε όλα αυτά, συνέχισε ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, προστίθεται το ζήτημα της ανανέωσης των συμβάσεων που θα έχει σύμφωνα με το σχέδιο που διένειμε η Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης στου δήμους πολλαπλάσιο κόστος για αυτούς και επίσης θα τους αποκλείει τη δυνατότητα να έχουν εναλλακτικές μορφές ανακύκλωσης. «Οι δήμοι καλούνται μετά το τέλος ταφής απορριμμάτων να επιβαρυνθούν με ένα επιπλέον κόστος που πια τινάζει στον αέρα τα οικονομικά τους και ακυρώνει κάθε προσπάθεια για ανακύκλωση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αντίθετος με τους νέους όρους που θέτει η Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης στις συμβάσεις με τους δήμους δήλωσε και ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, λέγοντας πως «το κράτος θέλει να μετακυλίσει το κόστος στους δήμους». Προσπαθούν, είπε, να φορτώσουν στους δήμους το κόστος της παραγωγής, αλλά αυτό το θέμα οφείλει να το λύσει η κυβέρνηση. Ανέφερε ακόμη ότι η αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να επωμιστεί και αυτό το βάρος και για το λόγο αυτό ζήτησε από όλους τους δήμους να ενώσουν τη φωνή τους με την ΠΕΔΚΜ, ώστε να αναδειχθεί το ζήτημα πολιτικά προκειμένου να δοθεί λύση.

*Σε άλλο θέμα στη διάρκεια της συνεδρίασής του, το Δ.Σ της ΠΕΔΚΜ εξέφρασε ομόφωνα την υποστήριξή του στο υπόμνημα του Σωματείου Συμβασιούχων Καθαριστριών Σχολικών Κτιρίων «Ο ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ», τονίζοντας την πάγια θέση του για μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασίας με πλήρες ωράριο. Όπως επίσης να έχουν οι δήμοι τη δυνατότητα να προσλαμβάνουν προσωπικό ορισμένου χρόνου, όταν προκύπτουν ανάγκες που πρέπει να καλύψουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.