Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

Πρωταθλήτρια Κόσμου η Νομική Αθηνών - Ξεπέρασε το Χάρβαρντ!

Πρωταθλήτρια κόσμου αναδείχθηκε η Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και απέσπασε οκτώ βραβεία στον Παγκόσμιο Γύρο του διεθνούς πανεπιστημιακού διαγωνισμού Foreign Direct Investment International Arbitration Moot 2015, που έγινε στο Λονδίνο, από τις 29 Οκτωβρίου έως την 1η Νοεμβρίου.

Η ομάδα των προπτυχιακών φοιτητών της Νομικής, κατακτώντας την πρώτη θέση, ξεπέρασε πανεπιστήμια όπως το Harvard University, το Georgetown University και το King's College του Λονδίνου. Η φετινή συμμετοχή στο διαγωνισμό FDI Moot ήταν η τρίτη της Νομικής Σχολής και η ομάδα της αποτελείτο από τους φοιτητές τους φοιτητές Δέσποινα Αρσλανίδη, Ελευθέριο Δαφέρμο, Θωμά Παπαδογιάννη Βαρουχάκη, Δημήτριο Σταμάτη, Νικολέττα Χαλικοπούλου και Μαρία-Ελένη Χρυσανθακοπούλου. Προπονήτριες της ομάδας ήταν οι φοιτήτριες Ειρήνη Κικαρέα και Κλεονίκη-Μαρία Σεργάκη, μέλη της Ομάδας που είχε εκπροσωπήσει τη Νομική Σχολή Αθηνών στον περσινό διαγωνισμό FDI Moot 2014 καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση στον κόσμο. Η Ομάδα προετοιμάστηκε υπό την επιστημονική επίβλεψη και καθοδήγηση του λέκτορα Αναστασίου Γουργουρίνη.

Ειδικότερα, η ομάδα της νομικής απέσπασε τα εξής βραβεία: το Skadden, Arps Τrophy FDI Moot 2015 για τη νίκη της στον Μεγάλο Τελικό του διαγωνισμού, το Baker & McKenzie Prize 2015 για την υψηλότερη βαθμολογία (γραπτή και προφορική απόδοση) μεταξύ όλων των ομάδων που συμμετείχαν στους αγώνες της προκριματικής φάσης (Highest Ranked Team), το Βραβείο του Καλύτερου Υπομνήματος Προσφεύγοντος Επενδυτή (Best Claimant Memorial), το Βραβείο του Τέταρτου Καλύτερου Υπομνήματος αναφορικά με τον υπολογισμό της αποζημίωσης του επενδυτή (4th Ranked Damages Aspect in a Memorial), το Βραβείο για τον Καλύτερο Αγορητή του Μεγάλου Τελικού (Βest Αdvocate in the Final Hearing), που έλαβε η Μαρία-Ελένη Χρυσανθακοπούλου, το Thomas Wälde Award for Best Advocate για τους αγώνες της προκριματικής φάσης που έλαβε η Δέσποινα Αρσλανίδη, το Manuela Béltran Woman Advocate Award για τους αγώνες της προκριματικής φάσης που έλαβε η Δέσποινα Αρσλανίδη, και τιμητική Διάκριση Aγορητή (Honorable Mention Advocate) για τους αγώνες της προκριματικής φάσης, που έλαβε η Μαρία-Ελένη Χρυσανθακοπούλου.

Το φετινό θέμα του διαγωνισμού FDI Moot ήταν ιδιαίτερα επίκαιρο και αφορούσε σε προσφυγή ξένου επενδυτή/παραγωγού ενέργειας από φωτοβολταϊκά πάρκα εναντίον του κράτους υποδοχής της επένδυσής του, στο Δικαστήριο Διεθνούς Διαιτησίας του Λονδίνου (London Court of International Arbitration). Ειδικότερα, το κράτος είχε προβεί, δια νόμου, στην οριζόντια μείωση των εγγυημένων τιμών (Feed-In Tariffs) και στη ριζική αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου για τα φωτοβολταϊκά, ενόψει της μείωσης του κόστους παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ λόγω ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων, καθώς και των έντονων ανησυχιών αναφορικά με την ενεργειακή ασφάλεια του κράτους και τη βιωσιμότητα του εθνικού μηχανισμού χρηματοδότησης ενέργειας από φωτοβολταϊκά. 

Ως εκ τούτου, οι φοιτητές είχαν να αντιμετωπίσουν σειρά πολύπλοκων νομικών ζητημάτων, μεταξύ άλλων, ως προς τη δικαιοδοσία και το παραδεκτό της επενδυτικής προσφυγής ενόψει του ενωσιακού δικαίου, τη δίκαιη και επιεική μεταχείριση του προσφεύγοντος επενδυτή, την επίκληση της άμυνας της κατάστασης ανάγκης από το κράτος υποδοχής της επένδυσης, τα είδη επανόρθωσης καθώς και τον υπολογισμό της αποζημίωσης του επενδυτή.

Στον διαγωνισμό, συνολικά, έλαβαν μέρος 83 πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο. Μετά και την ολοκλήρωση των Περιφερειακών Γύρων του διαγωνισμού τον Αύγουστο 2015, στον Παγκόσμιο Γύρο του διαγωνισμού, που διεξήχθη στο πανεπιστήμιο King's College London μεταξύ 29 Οκτωβρίου - 1 Νοεμβρίου 2015, συμμετείχαν οι 51 καλύτερες ομάδες στον κόσμο. Ως κριτές στον Παγκόσμιο Γύρο του διαγωνισμού FDI Moot 2015 συμμετείχαν εγνωσμένης φήμης ακαδημαϊκοί και ανώτατα στελέχη διεθνών δικηγορικών εταιρειών.

Ο διαγωνισμός εικονικής διεθνούς επενδυτικής διαιτησίας FDI Moot αφορά στο συνεχώς εξελισσόμενο διεθνές δίκαιο προστασίας ξένων επενδύσεων και αποτελεί προσομοίωση της διαδικασίας διαιτητικής επίλυσης διεθνών επενδυτικών διαφορών. Διοργανώνεται κάθε χρόνο υπό την αιγίδα του Centre for International Studies (Salzburg, Austria), των Νομικών Σχολών των πανεπιστημίων του Suffolk (Boston, Massachusetts), και Pepperdine (Malibu, California), του German Institution of Arbitration (DIS), (Frankfurt/Cologne, Germany), καθώς και του Centre of European Law του πανεπιστημίου King's College London. Κάθε συμμετέχουσα ομάδα φοιτητών πρέπει να υποστηρίξει γραπτώς (memorials) και προφορικώς (με επίσημη αγόρευση) τόσο την πλευρά του προσφεύγοντος ξένου επενδυτή, όσο και του καθ'ου η προσφυγή κράτους υποδοχής της επένδυσης, σε μια μη πραγματική υπόθεση, ενώπιον ενός πάνελ ειδικών της διεθνούς διαιτησίας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι φοιτητές της νικήτριας ομάδας αποφάσισαν το χρηματικό έπαθλο που έλαβαν για την εξαιρετική απόδοση της ομάδας να διατεθεί για την οικονομική ενίσχυση της συμμετοχής της νέας ομάδας της Νομικής Σχολής Αθηνών στο διαγωνισμό FDI Moot 2016 στο Μπουένος 'Αιρες της Αργεντινής.

1 σχόλιο:

  1. Μέμα Τεμεκενίδου
    Μπράβο στα παιδιά μας, αλλά ντροπή σ εμάς! γιατί ούτε κι αυτά τα μυαλά θα τα κρατήσουμε στον τόπο μας! Άρα γιατί να χαρούμε;;; επειδή ετοιμάζουμε καλά δουλάκια για τους νταβατζήδες μας;; Μήπως αντί να αισθανόμαστε περήφανοι ..... πρέπει να βγούμε στους δρόμους ν απαιτήσουμε να έχουν αύριο στον τόπο τους;; Και να κάνουμε περήφανα τα παιδιά μας επιτέλους;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.