Σάββατο, 7 Νοεμβρίου 2015

Ρετροσπεκτίβα του ιταλού σκηνοθέτη Andrea Segre γύρω από το προσφυγικό ζήτημα

Cultural Innovators Network:
The Dome Project - Participatory Video Lab in Thessaloniki
Προβολές ταινιών & συζητήσεις
09.11.2015, ώρα 16.00
Goethe-Institut Thessaloniki, Βασ. Όλγας 66
Αίθουσα εκδηλώσεων, Είσοδος ελεύθερη
Στις 9 Νοεμβρίου 2015 θα πραγματοποιηθεί θεματικό αφιέρωμα σε πρόσφατες ταινίες τεκμηρίωσης του Andrea Segre σε συμπαραγωγή με τον κινηματογραφικό οργανισμό Zalab (zalab.org), οι οποίες καταπιάνονται με το προσφυγικό και ευρύτερο μεταναστευτικό ζήτημα παρουσία του σκηνοθέτη. Οι ταινίες θα προβληθούν με αγγλικούς υπότιτλους. Μετά την ολοκλήρωση των προβολών, θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
16.00 - Χαιρετισμοί & Ανοιχτή παρουσίαση των αποτελεσμάτων του θεματικού εργαστηρίου

18.30 - Like a Man on Earth (Come un uomo sulla terra), 2008 60'

Το ντοκιμαντέρ, εστιάζοντας στους Αιθίοπες πρόσφυγες της Ρώμης, αποτελεί μια καταγραφή των βίαιων μεθόδων με τις οποίες η κυβέρνηση του Καντάφι στη Λιβύη, με τη βοήθεια ιταλικών και ευρωπαϊκών κονδυλίων, επιχειρούσε να ελέγξει τις μεταναστευτικές ροές από την Αφρική στην Ευρώπη.

19.40 - Green Blood (Il Sangue Verde), 2010, 57'

Το ντοκιμαντέρ με αφορμή την οργή και τις διαμαρτυρίες εργατών μεταναστών τον Ιανουάριο του 2010 στο Ροζάρνο της Καλαβρίας, αποκαλύπτει τις επιδεινούμενες συνθήκες διαβίωσης και την εκμετάλλευση που βιώνουν καθημερινά εκατοντάδες Αφρικανοί εργάτες στην Ιταλία.

20.50 - Closed Sea (Mare Chiuso), 2012, 60'

Το ντοκιμαντέρ αφηγείται άγνωστες πτυχές της ιστορίας χιλιάδων ανθρώπων οι οποίοι υπήρξαν θύματα των επιχειρήσεων επαναπροώθησης των ιταλικών αρχών στα πλαίσια της διακρατικής συμφωνίας μεταξύ των κυβερνήσεων Μπερλουσκόνι και Καντάφι, η οποία υπογράφτηκε το 2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου