Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

Έως 13 Νοεμβρίου οι ηλεκτρονικές αιτήσεις για μετεγγραφές φοιτητών

Επιμέλεια: Γιάννης Λιναρδάκης*
Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων δέχεται κατά το διάστημα 03 έως 13 Νοεμβρίου 2015 τις αιτήσεις μετεγγραφών των φοιτητών των ΑΕΙ της χώρας. Οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους, αφού στην ιστοσελίδα του ΥΠ.Π.Ε.Θ. έχει δημιουργηθεί ειδική εφαρμογή προς αυτόν το σκοπό.

Η μοριοδότηση της αίτησης χορήγησης μετεγγραφής γίνεται με συνδυασμό εισοδηματικών και κοινωνικών κριτηρίων (ορφάνια, μέλη τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, συγγενικά μέλη με αναπηρία ή παθήσεις), ενώ λαμβάνεται υπόψη και το γεγονός της ύπαρξης μελών της οικογένειας που ήδη σπουδάζουν σε τόπο διαφορετικό από τον τόπο διαμονής των γονέων.

Ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται για τους φοιτητές με σωματική, διανοητική ή ψυχική αναπηρία καθώς και τους πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις, καθώς και όσους έχουν πραγματοποιήσει δωρεά οργάνου ή μυελού των οστών, ως προς τους οποίους το δικαίωμα μετεγγραφής δεν υπόκειται σε κανέναν ποσοτικό περιορισμό. Με μέριμνα για την τήρηση της συνταγματικά προβλεπόμενης προστασίας ατόμων με αναπηρία και εξασφάλισης της αυτονομίας και συμμετοχής τους στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας, η Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων εξέδωσε Υπουργική Απόφαση σύμφωνα με την οποία περιλαμβάνονται στους δικαιούχους μετεγγραφής φοιτητές και οι πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις, οι οποίοι έκαναν χρήση του δικαιώματος πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε ποσοστό 5% καθ’ υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων φοιτητών.

Με ιδιαίτερη πρόβλεψη του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ξεκινά από το τρέχον ακαδημαϊκό έτος τη λειτουργία της και η Επιτροπή κατ’ Εξαίρεση Μετεγγραφών, η οποία στελεχώνεται από εκπροσώπους συναρμόδιων Υπουργείων και μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, με αντικείμενο την εξέταση περιπτώσεων όπου συντρέχουν ιδιαίτερα σοβαρές και τεκμηριωμένες εξαιρετικές περιπτώσεις για χορήγηση μετεγγραφής ή κατά τις οποίες ο λόγος που δικαιολογεί τη μετεγγραφή προέκυψε μετά το πέρας των ανωτέρω προθεσμιών.

Διευκρινίζεται ότι το δικαίωμα των φοιτητών για αίτηση χορήγησης μετεγγραφής δεν περιορίζεται πλέον στο πρώτο έτος φοίτησης.

Σημειώνεται ότι φέτος για πρώτη φορά το ΥΠ.Π.Ε.Θ. έχει δημιουργήσει και αξιοποιεί και στη σχετική εφαρμογή τη δική του βάση δεδομένων με στοιχεία όλων των εγγεγραμμένων φοιτητών των ΑΕΙ της χώρας. Ταυτόχρονα, βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεργασία με το «Ακαδημαϊκό Διαδίκτυο»/GUNET, με στόχο την άμεση on line καταχώριση και επεξεργασία των δεδομένων που αφορούν όλους τους κύκλους σπουδών των ΑΕΙ και τους φοιτητές, με την προοπτική να ολοκληρωθεί η διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων μεταξύ υπηρεσιών και να διευκολυνθούν, τελικά, οι φοιτητές μέσω της απλοποίησης των διοικητικών διαδικασιών και της αδιαμεσολάβητης διακίνησης εγγράφων.

* M.Sc., Ιωάννης Κ. Λιναρδάκης,
Υπεύθυνος Γραφείου Καινοτόμων Σχολικών Δραστηριοτήτων,
Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς,
Αν. Αιρετός ΠΥΣΔΕ Κιλκίς, Γενικός Γραμματέας Δ.Α.Κ.Ε. Δ.Ε. Κιλκίς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.