Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021

Χαιρετισμός Α. Βεργίδη στην εκδήλωση «Από την Ελευθερία της Πατρίδος... στα Ελευθέρια της πόλης μας»

Χαιρετισμός Αντιπεριφερειάρχη Κιλκίς Α. Βεργίδη στην εκδήλωση «Από την Ελευθερία της Πατρίδος... στα Ελευθέρια της πόλης μας»
«Ξεφυλλίζοντας τις ένδοξες σελίδες της ελληνικής ιστορίας, κατανοούμε τη βαρυσήμαντη συμβολή της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 στη νεοελληνική και την παγκόσμια ιστορία.

Oι αξίες και τα ιδανικά της ακτινοβολούν πέρα από τα γεωγραφικά όρια της Ελλάδας.

Οι ένδοξοι αγωνιστές του 1821 ύψωσαν το λάβαρο της επανάστασης και με τον ηρωισμό τους αποτέλεσαν πρότυπο αρετής και μεγαλοψυχίας. Αυτό το πρότυπο ακολούθησαν οι χιλιάδες Ελληνες αξιωματικοί και στρατιώτες στη διάρκεια των βαλκανικών πολέμων, οι οποίοι με αυταπάρνηση, με την αδιάψευστη αγάπη για την πατρίδα και την προσήλωσή τους στη χριστιανική πίστη θυσιάστηκαν για την ελευθερία.

Στις 26 Οκτωβρίου 1912, την ημέρα που ο ελληνικός στρατός έμπαινε νικηφόρα στη Θεσσαλονίκη, κατά τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο, οι Βούλγαροι κατέλαβαν το Κιλκίς. Σκόπευαν να το χρησιμοποιήσουν ως ορμητήριο των επιχειρήσεών τους στη Μακεδονία και ειδικότερα για την πραγματοποίηση του μεγάλου τους ονείρου, την κατάληψη της Θεσσαλονίκης.

Στον Β΄ Βαλκανικό Πόλεμο, η πρώτη αποφασιστική μάχη των Ελλήνων κατά των Βουλγάρων ήταν στο Κιλκίς.

Μόλις πριν λίγες μέρες, στις 21 Ιουνίου, συμπληρώθηκαν 108 χρόνια από την επική μάχη του Κιλκίς, έναν από τους λαμπρότερους σταθμούς της νεοελληνικής ιστορίας. Η ελληνική νίκη διαφύλαξε την ελληνικότητα της Μακεδονίας και απέτρεψε τον βουλγαρικό επεκτατισμό. Η ελληνική νίκη ήταν σπουδαία, από κάθε άποψη, αλλά το κόστος σε αίμα, βαρύ.

Ακολούθησε, στις 23 Ιουνίου 1913 ένοπλη σύγκρουση μεταξύ ελληνικού και βουλγαρικού στρατού, στη μάχη της Δοϊράνης, συνέχεια της μάχης του Κιλκίς και έληξε με περιφανή ελληνική νίκη.

Η αιματοβαμμένη από τους βαλκανικούς πολέμους γη του Κιλκίς, όπου χιλιάδες αγωνιστές θυσιάστηκαν για την ελευθερία υπήρξε και κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου θέατρο μαχών.

Χαρακτηριστική η Μάχη του Σκρα στις 17 Μαϊου 1918, με τον ελληνικό στρατό να πετυχαίνει λαμπρή νίκη έναντι του βουλγαρικού, γράφοντας μία από τις ενδοξότερες σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας.

Τα κορυφαία αυτά ιστορικά γεγονότα του 20ού αιώνα στον τόπο μας αποτελούν σταθερή υπόμνηση των αξιών και των ιδανικών των αγωνιστών του ‘21.

Είναι διδαχές ποτισμένες με τον ηρωισμό των προγόνων μας, ορόσημο της συλλογικής μας μνήμης, ανυπέρβλητο παράδειγμα φιλοπατρίας για τις επόμενες γενιές.

Τίποτα από όσα απολαμβάνουμε σήμερα δεν έγινε χωρίς θυσίες. Το αύριο εμπνέεται από το παρελθόν.

Αντλούμε έμπνευση τα ιδανικά του ‘21, υπερηφάνεια από τον αγώνα των προγόνων μας και ακολουθούμε τα βήματά τους στον δρόμο της αρετής και της ελευθερίας, του ήθους και της φιλοπατρίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.