Σάββατο, 7 Νοεμβρίου 2015

Ελληνικές υπερτροφές: Ας γνωρίσουμε την ΚΑΠΑΡΗΓράφει η Μαρίνα Σαουλίδου
Την ξέρουμε για τη νόστιμη γεύση που προσδίδει στις σαλάτες και τα φαγητά μας. Για τους ειδικούς ωστόσο η κάπαρη δεν αποτελεί απλά ένα εύγευστο φυτό, αλλά και έναν από τους μεγαλύτερους θυσαυρούς της ελληνικής φύσης, καθώς ανήκει στα λεγόμενα super foods, στην κατηγορία δηλαδή εκείνη των τροφίμων για τα οποία έχει διαπιστωθεί επιστημονικά ότι έχουν ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό. 

Ποιές είναι ωστόσο τα "θαυματουργά" αυτά χαρακτηριστικά του περίεργου αυτού φυτού με την αψιά μυρωδιά και την αλμυρή γεύση, που ευδοκιμεί πάνω στις πέτρες, στα βράχια και τους γκρεμούς, κυρίως των νησιών μας; Τις απαντήσεις δίνει για τους αναγνώστες του stogiatro.gr η Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Αστερία Σταματάκη, η οποία άλλωστε έχει συμπεριλάβει το πολύτιμο αυτό φυτό στο βιβλίοπου συνυπογράφει με τον Κλινικό Διαιτολόγο- Διατροφολόγο, κ. Κωνσταντίνο Ξένο ("Γνωρίστε τα ελληνικά super foods", εκδόσεις Διόπτρα).

Όπως εξηγεί η κα Σταματάκη, η Capparis spinosa αποτελεί ένα φυτό με υψηλή διατροφική αξία και είναι πλούσιο σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Χαρακτηρίζεται, δε, από υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή (ουσίες με έντονη αντιοξειδωτική δράση), όπως είναι η κερκετίνη και η ρουτίνη.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου