Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

Ελληνικές υπερτροφές: Ας γνωρίσουμε την ΚΑΠΑΡΗ



Γράφει η Μαρίνα Σαουλίδου
Την ξέρουμε για τη νόστιμη γεύση που προσδίδει στις σαλάτες και τα φαγητά μας. Για τους ειδικούς ωστόσο η κάπαρη δεν αποτελεί απλά ένα εύγευστο φυτό, αλλά και έναν από τους μεγαλύτερους θυσαυρούς της ελληνικής φύσης, καθώς ανήκει στα λεγόμενα super foods, στην κατηγορία δηλαδή εκείνη των τροφίμων για τα οποία έχει διαπιστωθεί επιστημονικά ότι έχουν ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό. 

Ποιές είναι ωστόσο τα "θαυματουργά" αυτά χαρακτηριστικά του περίεργου αυτού φυτού με την αψιά μυρωδιά και την αλμυρή γεύση, που ευδοκιμεί πάνω στις πέτρες, στα βράχια και τους γκρεμούς, κυρίως των νησιών μας; Τις απαντήσεις δίνει για τους αναγνώστες του stogiatro.gr η Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Αστερία Σταματάκη, η οποία άλλωστε έχει συμπεριλάβει το πολύτιμο αυτό φυτό στο βιβλίοπου συνυπογράφει με τον Κλινικό Διαιτολόγο- Διατροφολόγο, κ. Κωνσταντίνο Ξένο ("Γνωρίστε τα ελληνικά super foods", εκδόσεις Διόπτρα).

Όπως εξηγεί η κα Σταματάκη, η Capparis spinosa αποτελεί ένα φυτό με υψηλή διατροφική αξία και είναι πλούσιο σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Χαρακτηρίζεται, δε, από υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή (ουσίες με έντονη αντιοξειδωτική δράση), όπως είναι η κερκετίνη και η ρουτίνη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.