Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022

Φραγγιδης Σοβαρή υποστελέχωση της Παιδιατρικής Κλινικής του Γ.Ν. Κοζάνης και αδυναμία κατάρτισης μηνιαίου προγράμματος εφημέρευσης

Κοινοβουλευτική αναφορά κατέθεσαν προς τον υπουργό Υγείας, ο βουλευτής Κιλκίς και υπεύθυνος κοινοβουλευτικού τομέα Υγείας κ. Γιώργος Φραγγίδης με τους βουλευτές - μέλη της επιτροπής κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής κ.κ. Γ. Μουλκιώτη, Μ. Μπαράν και Α. Πουλά, μεθέμα: «Σοβαρή υποστελέχωση της Παιδιατρικής Κλινικής του Γ.Ν. Κοζάνης και αδυναμία κατάρτισης μηνιαίου προγράμματος εφημέρευσης». 

Η αναφορά

Κύριε Υπουργέ,
Σας καταθέτουμε ως αναφορά την επιστολή του Προϊσταμένου Διεύθυνσης του Παιδιατρικού Τμήματος Γ.Ν. Κοζάνης, στην οποία επισημαίνει τη σοβαρή υποστελέχωση της Παιδιατρικής Κλινικής, που οδηγεί στην εξουθένωση τους εναπομείναντες γιατρούς και στην αδυναμία κατάθεσης καθημερινού προγράμματος εφημέρευσης, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στον παιδιατρικό πληθυσμό του νομού Κοζάνης και τον κίνδυνο σοβαρότατων συμβάντων απειλητικών για την ζωή των παιδιών του νομού. 

Για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος προτείνονται η προσθήκη ιατρικού προσωπικού ώστε να εξασφαλιστεί η καθημερινή εφημέρευση και γενικότερα η ομαλή λειτουργία της Παιδιατρικής (τοκετοί, εξωτερικά ιατρεία, επείγοντα περιστατικά, διακομιδές κλπ) και η άμεση προκήρυξη όσο περισσότερων κενών οργανικών θέσεων και κατ’ ελάχιστον δύο.

Παρακαλούμε να δείτε με τη δέουσα προσοχή το σοβαρό θέμα που έχει προκύψει στο Γ.Ν. Κοζάνης και να μας ενημερώσετε για τις αποφάσεις και τις ενέργειές σας.

Επιστολή προϊσταμένου Παιδιατρικής

Από τον Ιούλιο του 2022 με την παραίτηση της Επιμελήτριας Ά και Επιστημονικά Υπεύθυνης Παιδιάτρου κ. Λιάνας Αικατερίνης στην Παιδιατρική Κλινική του ΓΝ Κοζάνης υπηρετούν πλέον 2 Παιδίατροι, ένας Επιμελητής ΄Β και μια Επικουρικός της οποίας η σύμβαση λήγει στο τέλος του 2022 και έχει να λαμβάνει πολλές μέρες άδειας. Να σημειωθεί ότι τα τελευταία 2 χρόνια έχουν αποχωρήσει συνολικά 4 ιατροί (1 Διευθυντής, 1 Επιμελήτρια Ά, ένας Επιμελητής ΄Β και 1 Επικουρικός) ενώ οι θέσεις τους ουδέποτε προκηρήχθηκαν σε καμία προκήρηξη έκτοτε. Αποτέλεσμα είναι από τις 5 οργανικές θέσεις που προβλέπονται αυτή τη στιγμή να είναι μόνο μία καλυμμένη.

Το πρόγραμμα εφημεριών της κλινικής για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο καλύφτηκε με τη συνδρομή μιας ιδιώτη Παιδιάτρου με 4 εφημερίες και τη μετακίνηση μιας Διευθύντριας από το ΚΥ Σερβίων για 4 εφημερίες και τεσσάρων συναδέλφων από το ΓΝ Νάουσας για 1 εφημερία έκαστος. Τον Οκτώβριο του 2022 η ιδιώτης Παιδίατρος αποχώρησε από το πρόγραμμα εφημεριών και αναμένεται το Νοέμβριο του 2022 να αποχωρήσει και η Διευθύντρια που μετακινήθηκε λόγω συνταξιοδότησης. 

Συνεπώς, οι εναπομείναντες ιατροί που συμμετέχουν στις εφημερίες είναι αυτονόητο ότι δεν επαρκούν ώστε η Παιδιατρική Κλινική να εφημερεύει όλο το μήνα. Ήδη για τον Οκτώβριο έχει κατατεθεί πρόγραμμα με 6 κενές ημέρες (από τις 26 ως τις 31) και με την συνταξιοδότηση της μετακινούμενης Διευθύντριας προβλέπεται ο Νοέμβριος να έχει ακόμη περισσότερες μέρες οι οποίες αδυνατούν να καλυφτούν. 

Να σημειωθεί ότι οι εναπομείναντες ιατροί εφημερεύουν με αυταπάρνηση και στηρίζουν την Παιδιατρική με υπερβάλλουσες εφημερίες (10-11 μηνιαίως) εδώ και ένα χρόνο χωρίς να μπορούν να λάβουν τις προβλεπόμενες άδειες (ακόμα και την περίοδο του καλοκαιριού) και χωρίς να υπάρχει εναλλακτική λύση σε περίπτωση ασθενείας ενός εκ των δύο (όπως απέδειξε η πρόφατη αναρρωτική άδεια του ενός λόγω COVID) .

Με βάση τα παραπάνω, ζητώ τις άμεσες ενέργειές σαςγια προσθήκη ιατρικού προσωπικού ώστε να εξασφαλιστεί η καθημερινή εφημέρευση και γενικότερα η ομαλή λειτουργία της Παιδιατρικής (τοκετοί, εξωτερικά ιατρεία, επείγοντα περιστατικά, διακομιδές κλπ)

Για άμεση προκήρηξη όσο περισσότερων κενών οργανικών θέσεων και κατ’ελάχιστον 2

Αν η κατάσταση παραμείνει ως έχει, η Παιδιατρική από τα τέλη Οκτωβρίου θα αδυνατεί να καταθέτει καθημερινό πρόγραμμα εφημέρευσης και αυτό θα έχει άμεσο και αυτονόητο αντίκτυπο στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στον Παιδιατρικό πληθυσμό του νομού Κοζάνης με συνέπεια ακόμη και τον κίνδυνο σοβαρότατων συμβάντων απειλητικών για την ζωή των παιδιών του νομού.

Με εκτίμηση
Χασάπης Μιχαήλ
Επιμελητής ΄Β Παιδιατρικής
Προϊστάμενος Διεύθυνσης Παιδιατρικού Τμήματος ΓΝ Κοζάνης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.