Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Με την απουσία του Δημάρχου το δημοτικό συμβούλιο Κιλκίς Κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός του ΟΠΟΝΓΑ

Με 4 εκτός και 13 θέματα ημερήσιας διάταξης, μεταξύ των οποίων και ο προϋπολογισμός του ΟΠΟΝΓΑ, συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς την Δευτέρα 11 Απριλίου στο δημοτικό κατάστημα. Λόγω έκτακτης μετάβασής του στην Αθήνα ο Δήμαρχος Κιλκίς κ. Ευάγγελος Μπαλάσκας δεν παρέστη στην συνεδρίαση -τον αντικατέστησε ο αναπληρωτής του και Αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών  Υπηρεσιών κ. Κώστας Παπαδόπουλος. Και ενώ θα περίμενε κανείς ότι η εν λόγω συνεδρίαση θα διαρκούσε λίγη ώρα συγκριτικά με άλλα συμβούλια και λόγω της απουσίας του Δημάρχου και λόγω των θεμάτων, που στην πλειοψηφία τους ήταν διαδικαστικά, αυτό δεν εμπόδισε το σώμα να τραβήξει και πάλι σε μάκρος τη διάρκεια του συμβουλίου.

Πριν την έναρξη της συνεδρίασης η Πρόεδρος κ. Καλλισθένη Πάκα, και με αφορμή τον άγριο ξυλοδαρμό του Διευθυντή του 4ου Δημοτικού Κιλκίς κ. Γιώργου Τσακαλοφίδη, ανέγνωσε ψήφισμα με το οποίο το Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς καταδικάζει τις πράξεις βίας, από όπου κι αν αυτές προέρχονται. Το ψήφισμα  που συζητήθηκε με τη συναίνεση του σώματος και ψηφίστηκε ομόφωνα, έχει ως εξής: “Το Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς, με αφορμή την απαράδεκτη και άνανδρη επίθεση που δέχτηκε ο Διευθυντής του 4ου Δημοτικού Κιλκίς κ. Γιώργος Τσακαλοφίδης την Παρασκευή 1 Απριλίου, καταδικάζει τις πράξεις βίας όπως και όπου κι αν αυτές εκφράζονται, πόσο δε μάλλον όταν λαμβάνουν χώρα στον ευαίσθητο χώρο του σχολείου και μάλιστα μπροστά στα μάτια αθώων παιδικών ψυχών.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς δεν  μπορεί παρά να εκφράσει τον αποτροπιασμό του απέναντι σε τέτοιου είδους ανεπίτρεπτες συμπεριφορές, που προσβάλλουν και τραυματίζουν όχι μόνο το θεσμό του σχολείου και του ρόλου του, που είναι να διαπαιδαγωγεί και να διαμορφώνει τους αυριανούς πολίτες, αλλά και το σύνολο της τοπικής κοινωνίας. Τέλος, στο Διευθυντή του Σχολείου το Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς εύχεται περαστικά και ταχεία ανάρρωση”.
Στη συνέχεια της συνεδρίασης η Πρόεδρος του Συμβουλίου κ. Πάκα, μετά από θέμα που τέθηκε από δημοτικούς συμβούλους, ενημέρωσε το σώμα ότι από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων του, βασική επιδίωξη του νέου Προεδρείου ήταν η αλλαγή του μέχρι πρότινος τρόπου λειτουργίας του. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, όπως προσέθεσε, απαραίτητη ήταν η προσαρμογή από μέρους του στην ψηφιακή εποχή και τις νέες τεχνολογίες. Γι’ αυτό και ζητήθηκε από τους συμβούλους να καταθέσουν τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις τους, ώστε να ενημερώνονται ηλεκτρονικά.
Παράλληλα, όπως τόνισε η Πρόεδρος, ήδη από το πρώτο κιόλας συμβούλιο οι προσκλήσεις αποστέλλονταν σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους τρεις ημέρες πριν από τη συνεδρίαση, κάθε φορά μαζί με τις εκτυπωμένες εισηγήσεις των θεμάτων. Η πρακτική αυτή που ακολουθήθηκε για πρώτη φορά με σκοπό την ορθή και καλύτερη ενημέρωση όλων των συμβούλων δεν προχώρησε τελικά, καθώς το Τμήμα Προμηθειών του Δήμου εισηγήθηκε ότι ήταν πολυδάπανη. Συνεπώς όπως προσέθεσε η Πρόεδρος, έπρεπε να βρεθεί άλλος τρόπος, προκειμένου να εξασφαλιστεί η έγκαιρη ενημέρωση του σώματος καθ' υπέρβαση των πρακτικών του παρελθόντος. Αποφασίστηκε τότε να αποστέλλονται οι εισηγήσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Για όσους δεν διέθεταν email, ίσχυε και ισχύει αυτό που ορίζεται και στον κανονισμό συμβουλίου όλα αυτά τα χρόνια, ότι δηλαδή όποιοι ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για τα θέματα του εκάστοτε συμβουλίου μπορούν να προσέρχονται στο γραφείο της γραμματείας του Συμβουλίου μία ημέρα πριν τη συνεδρίαση, όπου θα βρίσκονται στη διάθεσή τους όλες οι εισηγήσεις. Σε ότι αφορά τον κανονισμό λειτουργίας η κ. Πάκα ανέφερε ότι το Προεδρείο βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με το Υπουργείο Εσωτερικών εν αναμονή της έκδοσης σχετικής απόφασης-οδηγίας αυτού.
Αναφορικά με το θέμα της αντιμισθίας των Προέδρων και της παγίας προκαταβολής των Τοπικών Κοινοτήτων που τέθηκε από δημοτικούς συμβούλους στις ερωτήσεις προ ημερησίας διάταξης, ο κ. Παπαδόπουλος απήντησε ότι και οι δύο θα δοθούν εντός Μαΐου και αφού εγκριθεί ο προϋπολογισμός του Δήμου.
Μεταξύ άλλων το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε τα εξής: Την επιχορήγηση του Γυμναστικού Αθλητικού Συλλόγου Κιλκίς (ΓΑΣΚ) για κάλυψη εκδήλωσης με 3.000 ευρώ (ομόφωνα). Πρόκειται για την διεξαγωγή της τελικής φάσης του Πανελληνίου Εφηβικού Πρωταθλήματος Χειροσφαίρισης στο Κιλκίς από τις 17 έως 21 Απριλίου, στην οποία θα λάβουν μέρος αθλητές-ομάδες  από διάφορες περιοχές της Ελλάδος. Η διοργάνωση θα διεξαχθεί στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης, και θα λάβει πανελλήνια  κάλυψη.
-Την έγκριση τοπικού Ρυμοτομικού Σχεδίου σε περιοχή εκτός σχεδίου πλησίον του οικισμού Χέρσου για τον καθορισμό χώρου "Νέων Κοιμητηρίων" (ομόφωνα).
-Εκπρόσωπος στην Επιτροπή Διαχείρισης Προγράμματος LEADER ορίστηκε ο Αντιδήμαρχος Κ. Παπαδόπουλος με αναπληρωτή τον Κ. Γιαννόπουλο (ομόφωνα).
-Την απευθείας ανάθεση, λόγω άγονου διαγωνισμού, των προμηθειών υγρών καυσίμων θέρμανσης έτους 2011 (50.000 ευρώ) για τις Δημοτικές Ενότητες Κιλκίς, Κρουσσών, Μουριών, Χέρσου και Δοϊράνης, καθώς και κίνησης (180.000 ευρώ) στις Δ.Ε. Κιλκίς, Πικρολίμνης, Κρουσσών, Μουριών, Χέρσου και Δοϊράνης (καταψήφισαν τα μέλη των παρατάξεων “Λαϊκή Συσπείρωση”, “Κοινωνία της Δημιουργίας” και “Κιλκίς Ισχυρός Δήμος”).
-Τη σύσταση επιτροπής παροχής γνώμης για την  άρση κυκλοφορίας οχημάτων, με μέλη τον Αντ. Μανουσαρίδη (δημ. Σύμβουλο), τον Πηλείδη Παντελή (δημοτικό υπάλληλο) και τον Παν. Καλτσίδη (δημ. Σύμβουλο μειοψηφίας). Προηγήθηκε ψηφοφορία μεταξύ του τελευταίου και του Φ. Ρωμανίδη, η οποία ανέδειξε τον Π. Καλτσίδη με 14 ψήφους έναντι των 12 ψήφων του Φ. Ρωμανίδη, ενώ υπήρξαν και 2 “παρών”.
-Τη θετική γνωμοδότηση σχετικά με την παραχώρηση εκτάσεων στο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγίου Φανουρίου Κολχίδας (κατά πλειοψηφία).
-Την κατά πλειοψηφία ψήφιση του προϋπολογισμού εσόδων - εξόδων του Οργανισμού Πολιτισμού Νέας Γενιάς & Αθλητισμού (ΟΠΟΝΓΑ) έτους 2011. Τα έσοδα του ΟΠΟΝΓΑ προϋπολογίζονται στο 1.343.000 ευρώ, ενώ τα έξοδα στο 1.305.995 ευρώ μαζί με το αποθεματικό.
Στις τοποθετήσεις τους οι επικεφαλής των παρατάξεων τόνισαν για το θέμα τα εξής:
Τερζίδης: ο προϋπολογισμός δεν έχει καμία άποψη περί πολιτισμού, ενώ υπάρχει ανισομέρεια για τους υπόλοιπους πρώην δήμους, γεγονός που τους αδικεί.
Αφεντουλίδης: ο προϋπολογισμός του ΟΠΟΝΓΑ δεν δίνει στίγματα και δεν φαίνονται πουθενά οι προτεραιότητες που θέτει η νέα δημοτική αρχή για τον πολιτισμό.
Φαχουρίδης: ο προϋπολογισμός είναι πρόχειρος. Ο ΟΠΟΝΓΑ δεν πρέπει να υπάρχει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ποσό 343.394 ευρώ των εξόδων, αφορά δαπάνες καλλιτεχνικών, αθλητικών και κοινωνικών  δραστηριοτήτων (διάφορες εκδηλώσεις ΟΠΟΝΓΑ, εκδηλώσεις στους οικισμούς των δημοτικών ενοτήτων του Δήμου Κιλκίς, αποκριάτικες εκδηλώσεις στην πόλη του Κιλκίς και στους οικισμούς, δαπάνες περιβαλλοντικών εκδηλώσεων, δαπάνες εκδηλώσεων Ελευθερίων και Πολιούχων 15 Μαρτύρων, δαπάνες ηχητικής και φωτιστικής κάλυψης εκδηλώσεων, δαπάνες εκτυπώσεων, δαπάνες γευμάτων-δεξιώσεων πολιτιστικών εκδηλώσεων). Αντίστοιχα, ποσό 342.000 ευρώ αφορά πληρωμές υποχρεώσεων λειτουργικών δαπανών από παρελθόντα οικονομικά  έτη.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.