Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Τα πολιτικοκοινωνικά σχόλια της εβδομάδας

Φάνηκε
Δήλωση για θέματα υγείας του νομού έκανε κι ο Γ. Γεωργαντάς. Ο οποίος, αφού χαρακτηρίζει την κατάσταση στην οποία περιήλθε το Νοσοκομείο Κιλκίς ως «πρωτοφανή», δηλώνει ότι τα σενάρια υποβάθμισης των δυο νοσοκομείων του νομού θα μας βρουν «αποφασισμένους κι έτοιμους να αντιδράσουμε». Τελικά, είναι βέβαιο ότι η πρόβλεψη με την οποία κλείνει τη δήλωσή του, ο κ. Γεωργαντάς, θα επαληθευτεί: Όσοι παίζουν με την υγεία, σύντομα θα χάσουν την πολιτική υγειά τους! Φάνηκε άλλωστε, αυτό κι απ’ τους προηγούμενους!


Aίθουσα τελετών
Σε αίθουσα τελετών για τις ανάγκες πολιτικού γάμου μετέτρεψε την περασμένη Παρασκευή τον χώρο που συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο Κιλκίς, ο Αντιδήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Τσαντάκης. Ο Αντιδήμαρχος θέλοντας να ομορφύνει την ημέρα, δεν έμεινε στη «στεγνή» τέλεση πολιτικού γάμου αλλά υποδέχθηκε τους νεόνυμφους με γλάστρες, κεριά, στρωμένο χαλί και προσφορά ηδύποτου (στο τέλος της τελετής). Αξίζει να σημειωθεί βέβαια ότι την «ιεροτελεστία» αυτή, ακολουθεί σε όλους τους γάμους που τελεί το τελευταίο διάστημα.
Αν μη τι άλλο φρέσκος, με ιδέες και όρεξη για δουλειά ο Δ. Τσαντάκης.


Επεισοδιακή τελετή
Πάντως από την εν λόγω τελετή γάμου δεν έλειψαν και τα επεισόδια. Φίλοι του ζευγαριού, στην πλειοψηφία τους νέα παιδιά, για το ευχάριστο γεγονός της ημέρας είχαν προμηθευτεί «πυροτεχνήματα», τα οποία εκτοξεύθηκαν μπροστά στο Δημαρχείο αμέσως μετά την τέλεση του γάμου. Κάποιο από αυτά λοιπόν βρήκε τα καλώδια της ΔΕΗ και έτσι προκλήθηκε βραχυκύκλωμα, που είχε ως αποτέλεσμα να κοπεί το ρεύμα στην περιοχή για λίγη ώρα. Η βλάβη αποκαταστάθηκε γρήγορα, όμως δεν θα κάνουν το ίδιο γρήγορα να ξεχάσουν το συμβάν και οι καλεσμένοι του γάμου.
-Βίον ανθόσπαρτον στους νεόνυμφους!

Ατύχημα
Ευτυχώς ελαφρά τραυματίστηκε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Αντώνης Μανουσαρίδης, σε τροχαίο ατύχημα που είχε το απόγευμα της περασμένης Τρίτης. Φορτηγό που οδηγούσε υπήκοος γειτονικής χώρας έπεσε λίγο πριν την στροφή για Κρηστώνη πάνω στο όχημα που οδηγούσε ο Αντιδήμαρχος κατευθυνόμενος προς Θεσσαλονίκη. Ο οδηγός του φορτηγού βλέποντας το μπλόκο που είχε στήσει η τροχαία στην περιοχή για να πραγματοποιήσει ελέγχους ταχύτητας, προφανώς φοβήθηκε και προσπαθώντας να κάνει αναστροφή, έπεσε στο αυτοκίνητο του Αν. Μανουσαρίδη.
Η περιπέτεια όμως του Αντιδημάρχου δεν τελείωσε εκεί. Αμέσως μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί δεν μπορούσαν να τον εξυπηρετήσουν, ελλείψει απαραίτητων φαρμάκων και υλικών. Τα αναγκαία υλικά για την περίθαλψή του τα προμηθεύτηκε τελικά φίλη του από έξω. Εάν αυτό δεν είναι κατάντια για το ΕΣΥ και για όλους εμάς, τι είναι;

Συνάντηση
Οι κινητοποιήσεις για το Νοσοκομείο Κιλκίς, όχι μόνο συνεχίζονται αλλά και συμμετέχουν σ’ αυτές όλο και περισσότεροι. Έτσι, στη νέα συγκέντρωση και πορεία, που προγραμματίστηκε γι’ αύριο Σάββατο, εκτός απ’ τους γιατρούς και τους εργαζόμενους στο ίδρυμα, συμμετέχουν στη διοργάνωσή τους, οι καθηγητές (ΕΛΜΕ), η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ και άλλα πρωτοβάθμια σωματεία.
Η πορεία θα ξεκινήσει απ’ την είσοδο του Νοσοκομείου και θα καταλήξει στο κλειστό Γυμναστήριο, όπου την ίδια ώρα αναμένεται να βρίσκεται ο υπουργός Υγείας, Αν. Λοβέρδος. Αναμένεται, λοιπόν, μια εκρηκτική συνάντηση, κατάλληλη για αρένα!

ΝΟΔΕ
Είδε και απόειδε η ΝΟΔΕ Κιλκίς της Ν.Δ. κι αποφάσισε να βγάλει ανακοίνωση για το…Δημόσιο χρέος! Και τι μας λέει; Ότι απ’ τα 125 δις, που δανειστήκαν οι κυβερνήσεις Καραμανλή, μόνο τα 7 ήταν στην ουσία νέος δανεισμός, αφού τα υπόλοιπα πάρθηκαν για εξυπηρέτηση προηγούμενων. Άρα, τι είναι τα 7 δις μπροστά στα 450, που ωσονούπω πιάνουμε;
Έλεος, ρε παιδιά. Τέτοια υποτίμηση της νοημοσύνης του κόσμου δεν έχει ξαναγίνει!
Και κάτι άλλο: Ως τοπική κομματική οργάνωση θα περιμέναμε τις θέσεις σας πάνω σε θέματα που καίνε το νομό, και που είναι ουκ ολίγα. Τα δημόσια οικονομικά, σας μάραναν;

Στην Αθήνα
Για θέματα του Δήμου Κιλκίς κατέβηκε στην περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα, ο Β. Μπαλάσκας, αλλά το μόνο χειροπιαστό που έλαβε αφορούσε το…Δήμο Παιονίας. Πράγματι, στο ΥΠΕΧΩΔΕ, ο γ. γραμματέας τον ενημέρωσε ότι δημοπρατείται εντός του έτους ο δρόμος Εύζωνοι – Χαλάστρα (τι δρόμος είναι αυτός ρε παιδιά;).
Και κάτι άλλο: Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου τον ενημέρωσαν, λέει, ότι σύντομα θα τροποποιηθεί το ρυμοτομικό της περιοχής Κήπου ώστε να προχωρήσει η ανάπλασή του. Άρα, το έργο που σχεδίασε η διοίκηση Τερζίδη δεν εγκαταλείπεται, όπως ζητούσαν ορισμένοι;

Με υπουργούς
Συναντήσεις σε υψηλό επίπεδο είχε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα, ο συντονιστής της ΝΕ Κιλκίς του ΠΑΣΟΚ, Λεων. Δημητριάδης. Είδε τρεις υπουργούς, τους Γ. Ραγκούση (Εσωτερικών), Π. Γερουλάνο (Πολιτισμού) και Αν. Διαμαντοπούλου (Παιδείας).
Έτσι είναι, όταν στην κυβέρνηση τραβούν ζόρια, επιστρατεύεται ο κομματικός μηχανισμός να στηρίξει. Θα πείτε, τα μεγάλα ζόρια είναι στα οικονομικά. Θα σας πούμε, ότι όλα έχουν σχέση με τα οικονομικά. Γιατί νομίζετε ότι γίνονται οι συγχωνεύσεις στους ΟΤΑ, στα σχολεία κι ωσονούπω στα νοσοκομεία;

Διαφωνία
Ίσως η ουσία της δημόσιας διαφωνίας του Γ. Φλωρίδη με τον υφυπουργό Οικονομικών, Φιλ. Σαχινίδη, έτσι όπως εκδηλώθηκε την περασμένη εβδομάδα, ν’ αποτελεί «ψιλά γράμματα» για τους περισσότερους. (Πόσοι ενδιαφέρονται, στ’ αλήθεια, για το αν τα διαθέσιμα του κράτους θα διαχειρίζεται ο ΟΔΔΗΚ ή η υπηρεσία…Δ49;). Ωστόσο, και μόνο η έντονη αμφισβήτηση του υφυπουργού για θέμα που σχετίζεται με την διαφάνεια, έχει τη σημασία της. Είναι αλήθεια ότι οι εσωκομματικές τριβές στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ συνεχίζονται αμείωτες, και κάποια κυβερνητικά στελέχη δεν μπορεί παρά να έχουν την ευθύνη γι’ αυτό.

«Παρανόηση»
Λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης του Δημ. Συμβουλίου Κιλκίς, την περασμένη Δευτέρα, ο Δ. Τερζίδης, ζήτησε από το προεδρείο κατάθεση κανονισμού λειτουργίας του Σώματος. Και το’ κανε απευθυνόμενος προς την πρόεδρο, Καλλισθένη Πάκα, στην οποία είπε ότι πρέπει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες όλων, καθώς την χαρακτήρισε ως την ισχυρότερη πρόεδρο εδώ και πολλά χρόνια αφού εκλέχτηκε με την αποδοχή του σώματος.
Οπότε , στο άκουσμα της λέξης «ισχυρότερη» και προφανώς αστειευόμενος, ο Τάσος Αμανατίδης πετάχτηκε αναρωτώμενος αν ο τ. Δήμαρχος την χαρακτήρισε «ισχυρότερη» ή «χειρότερη»...

Άδικη
Από την πλευρά της η Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου απάντησε πολύ συγκεκριμένα και πολύ… ψύχραιμα, σε σχέση με το πώς θα αντιδρούσαν άλλοι στη θέση της απέναντι στην άνευ προηγουμένου και αρκετά άδικη επίθεση –όπως χαρακτηρίστηκε από πολλούς- που δέχτηκε. Συγκεκριμένα, στην τοποθέτησή της προσπάθησε για μια ακόμη φορά να περιγράψει στο σώμα τις προθέσεις του νέου Προεδρείου, το οποίο αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, έσπευσε να διαφοροποιηθεί άρδην από τα προηγούμενα, προς την σωστότερη πάντα κατεύθυνση.
-Ήταν μια δυναμική και ξεκάθαρη παρέμβαση από πλευράς της Προέδρου, η οποία ευελπιστούμε -επιτέλους- να θέσει τέλος στην «πιπίλα» που αναμασιέται κάθε φορά από πλευράς μειοψηφίας σχετικά με τον κανονισμό λειτουργίας, αλλά και των εισηγήσεων.

Αντιπαράθεση
Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των Δ. Τερζίδη και Ν. Αφεντουλίδη είχαμε στο Δημ. Συμβούλιο της Δευτέρας, μ’ αφορμή την Αυστροελληνική Αποθήκη.
Συγκεκριμένα, ο κ. Αφεντουλίδης αποκάλεσε «σκάνδαλο» (τα εισαγωγικά δικά του) το έργο αξιοποίησής της, θεωρώντας το πανάκριβο. Με τον κ. Τερζίδη ν’ απαντά σε υψηλούς τόνους ότι τα τιμολόγια καθορίζονται απ’ το αρμόδιο υπουργείο κι όχι απ’ τον Δήμο.
Έλα, όμως, που δεν ήταν εκεί ο δήμαρχος (βρίσκονταν στην Αθήνα), για να πάρει και αυτός μέρος στον καυγά!
Τελικά, το θέμα θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση, οπότε υπομονή!

Υπέρ
Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι υπέρ της υλοποίησης του έργου της Καπναποθήκης τάχθηκε και ο Αντιδήμαρχος Έργων Δημήτρης Τσαντάκης, ο οποίος υπογράμμισε ότι λόγω ιστορικότητας και σύνδεσής του με τον τόπο μας, λίγη σημασία θα είχε αν χρηματοδοτούνταν είτε ένα κτίριο είτε μία πέτρα…

Μείωση
Θεαματική βελτίωση του πιο σημαντικού δείκτη, που αφορά τα τροχαία, φαίνεται πως είχαμε το 2010. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κιλκίς, την περασμένη χρονιά είχαμε στο νομό μας 13 νεκρούς σε τροχαία δυστυχήματα.
Πριν λίγα, μόλις, χρόνια ο αριθμός αυτός ήταν διπλάσιος, αφού θρηνούσαμε κατά μέσο όρο έναν νεκρό ανά 15μερο, ενώ τώρα πήγε ανά μήνα.
Θα πείτε, μιλάμε για «δείκτες» όταν έχουμε να κάνουμε μ’ ανθρώπινες ζωές. Τι να κάνουμε, αυτά έχει η ψυχρή στατιστική!
Όταν, όμως, τα αποτελέσματά της είναι ελπιδοφόρα, υπάρχει μια ικανοποίηση!

Φ.Π.Α
Ένα σημαντικό για τους αγρότες – και όχι μόνο- θέμα έθεσε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. Κιλκίς, ο Κ. Γιαννόπουλος. Αφορούσε την επιστροφή Φ.Π.Α. που κάθε χρόνο γίνονταν πριν το Πάσχα, όπως ο ίδιος είπε.
Φέτος, λοιπόν, τέτοια επιστροφή μπορεί να γίνει μόνο εφ’ όσον πρώτα ο αγρότης καταθέσει τη δήλωση του ΟΣΔΕ. Το εν λόγω σύστημα, όμως, ούτε καν άνοιξε! Οπότε, 13 χιλιάδες αγρότες μας θα πρέπει να περιμένουν τα…Χριστούγεννα.
Το θέμα, πάντως, έχει απασχολήσει την ΕΑΣ αλλά και συνεταιριστές – συνδικαλιστές του νομού.

Καταδίκη
Ψήφισμα καταδίκης της βάρβαρης επίθεσης εναντίον του διευθυντή του Δ΄ Δημοτικού Σχολείου Κιλκίς, Γ. Τσακαλοφίδη, ενέκρινε ομόφωνα το Δημ. Συμβούλιο, στη συνεδρίασή της Δευτέρας.
Μια ομοφωνία, που επιτεύχθηκε αφού όλοι δέχτηκαν σωστές παρατηρήσεις του Γ. Φαχουρίδη περί μη εκφοράς κρίσεων επί της ουσίας της υπόθεσης, πριν αυτή διερευνηθεί αστυνομικά και νομικά. Η αλήθεια πάντως είναι, ότι η βία εκ μέρους των δυο δραστών αδελφών καταδικάστηκε απερίφραστα από όλους.

Αέριο
Με τη λέξη «μπάχαλο» χαρακτηρίζει ο Θ. Παραστατίδης την κατάσταση που επικρατεί στην Περιφερειακή Διοίκηση. Παράλληλα, με την παρέμβασή του στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών αναφέρθηκε και στα κυριότερα έργα που είναι απαραίτητο να γίνουν στο νομό μας. Και μεταξύ αυτών ανέφερε κι ένα σχεδόν «ξεχασμένο»: Την διάθεση Φυσικού Αερίου για οικιακή χρήση. Πράγματι, είναι κρίμα, ενώ υπάρχει ο κύριος κορμός του δικτύου να μην μπορεί να βρεθεί ο τρόπος για πλήρη αξιοποίησή του, με σύνδεσή του για οικιακή κατανάλωση. Νομίζουμε ότι τώρα που έχουμε δυο καινούριους μεγάλους δήμους, είναι ώρα να ξαναδούμε το θέμα. Ειδικά τώρα, που τα καύσιμά μας είναι τ’ ακριβότερα στην Ευρώπη!

Επανεκλογή
Για μια ακόμα διετία (2011-12) εκλέχτηκε πρόεδρος του Δ.Σ. των «ΑΚΡΙΤΩΝ» Πολυκάστρου, ο Γ. Παπαδόπουλος. Χρόνια τώρα, οι Πόντιοι της περιοχής – μέλη του συλλόγου αναγνωρίζουν την προσφορά του και τον τιμούν δεόντως σε κάθε εκλογική διαδικασία. Πόσο μάλλον, που ο «Γιάννες» είναι πλέον πρόσωπο αναγνωρίσιμο και πολύ πέραν του νομού μας.
Συγχαρητήρια και καλή συνέχεια στο έργο το δικό του και όλης της διοίκησης.

Έγιναν
Η «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ» μας έχει συνηθίσει καιρό τώρα, σε σοβαρές ανακοινώσεις για σημαντικά θέματα του νομού, καλύπτοντας κατά κάποιο τρόπο το κενό που υπάρχει σ’ αυτό, σε σχέση με τις κομματικές οργανώσεις. Μια τέτοια ανακοίνωση ήταν κι αυτή η καινούργια για τα νοσοκομεία του νομού. Η οποία, πέρα των άλλων, είναι ιδιαίτερα χρήσιμη και για το γεγονός ότι συνοψίζει «τα έργα και ημέρες» κυβερνήσεων και τοπικών παραγόντων στα εξής:
Αποτυχημένη ανακαίνιση του παλιού  νοσοκομείου Κιλκίς, μη παραλαβή της 3ης Πτέρυγας, αδυναμία λειτουργίας των μαγειρείων, μη σύνδεση με το φυσικό αέριο σε απόσταση….100 μέτρων, κλείσιμο κλινικών, αφαίμαξη υπηρεσιών, έλλειψη υλικών, μειωμένη χρηματοδότηση.
Πράγματι, όλα αυτά έχουν γίνει. Και καλό είναι να μην τα ξεχνάμε.

Διοίκηση
Σ’ ένα μονάχα μπορεί κανείς να διαφωνήσει με την ανακοίνωση της «ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ…..». Η πρόσφατη σύσκεψη για τον «υγειονομικό χάρτη» μπορεί να κατέληξε στην πρόταση για ενιαία διοίκηση των υγειονομικών ιδρυμάτων του νομού, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όσοι συμμετείχαν στρουθοκαμηλίζουν απέναντι στα ουσιαστικά προβλήματα της Υγείας.
Απλώς, με την απόφασή τους υποθέτουμε ότι παραχώρησαν «πεδίο δόξης λαμπρό» στην μελλοντική ενιαία διοίκηση, ν’ αποτρέψει την υποβάθμιση των νοσοκομείων μας και να διεκδικήσει την αναβάθμισή τους. Με τη βοήθεια, βέβαια, όλων των παραγόντων μας….

Δήλωση
Το Εφετείο αποφάσισε ότι ο Π. Ψωμιάδης παρανόμησε μειώνοντας πρόστιμο που επιβλήθηκε σε ιδιώτη για νόθευση καυσίμων. Και τώρα μπορεί να εκπέσει κι απ’ το αξίωμά του! Οπότε, είναι λογικό να αντιδρά με σφοδρότητα, χρησιμοποιώντας τα συνήθη περί «χτυπημάτων κάτω απ’ τη μέση» και «πολιτικής δίωξης»..
Δεν καταλάβαμε, όμως, τι σχέση έχει μια υπόθεση αξίας χιλίων ευρώ (τόσο κόστιζε το νοθευμένο πετρέλαιο, κατά τον κ. Ψωμιάδη), με το «Μακεδονικό»! καθότι, μ’ αναφορές σ’ αυτό κλείνει την δήλωσή του και με κατάληξη το βαρύγδουπο «η Μακεδονία δεν πωλείται».
Το εμπεδώσαμε, άλλο η Μακεδονία κι άλλο το νοθευμένο πετρέλαιο κίνησης!

Τ’ ανοίγματα
Απ’ ότι λέχθηκε στη συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου Κιλκίς για τον προϋπολογισμό, το «άνοιγμα» του Δήμου είναι μικρότερο εκείνου της Παιονίας. Συγκεκριμένα, τα δυο «ανοίγματα» αντιστοιχούν σε 12 και 13 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι τα μεγέθη των δυο δήμων είναι αντίστροφα.
Μάλιστα, αν αφαιρεθούν τα ποσά των δανείων, τα οποία ούτως ή άλλως είναι διακανονισμένα, μένει άνοιγμα για τον δήμο Κιλκίς ύψους 5,5 εκατ. ευρώ, ενώ γι’ αυτόν της Παιονίας 7 εκατ. ευρώ. Και ακριβώς, αυτά είναι τα ποσά που προκαλούν τον μεγαλύτερο «πονοκέφαλο».
Τελικά, δηλαδή, αποδείχθηκαν πιο νοικοκυρεμένοι οι επτά πρώην δήμοι της επαρχίας Κιλκίς από τους τέσσερις της Παιονίας.

Προϋπολογισμοί
Ως είθισται, οι δημοτικές αρχές των δυο δήμων μας δέχτηκαν τα βέλη των παρατάξεων της μειοψηφίας για τους προϋπολογισμούς που ενέκριναν, και οι οποίοι χαρακτηρίστηκαν ως αντιαναπτυξιακοί.
Δυστυχώς όμως, οι προϋπολογισμοί των ΟΤΑ δεν έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά μ’ αυτόν του κράτους. Αποτελούν, περισσότερο, μια γραφειοκρατικού τύπου διαδικασία, παρά ένα εργαλείο ανάπτυξης. Όπως, πολύ περισσότερο, δεν νοείται να χαρακτηρίζεται, ένα τεχνικό πρόγραμμα ως «αναπτυξιακό» ή «αντιαναπτυξιακό».
Αλλού παίζεται και θα εξακολουθήσει να παίζεται το παιχνίδι. Στην ετοιμότητα και στη δυνατότητα υλοποίησης μεγάλων έργων μέσω ευρωπαϊκών ή εθνικών χρηματοδοτήσεων. Κι αυτά δεν μπορούν να προβλεφθούν από κανέναν προϋπολογισμό.

Την έκανε
Δεν θα το άντεχε, φαίνεται, ο κ. Χατζηκρανιώτης να συναντηθεί πρόσωπο με πρόσωπο με τον Αν. Λοβέρδο, γι’ αυτό και φρόντισε να παραιτηθεί εγκαίρως! Πάντως, ο πρώην, πλέον, διοικητής του Νοσοκομείου Κιλκίς «την έκανε με ελαφρά πηδηματάκια» πριν «του την κάνουν στα γρήγορα». Κι έτσι γλύτωσε κι απ’ τους πονοκέφαλους με το Νοσοκομείο Κιλκίς, υιοθετώντας την συνταγή «πονάει δόντι, κόψει κεφάλι»!

Ανταμοιβή
Το ότι ο Χρ. Σπίγκος θα εκλέγονταν στην πρώτη Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, ήταν απολύτως βέβαιο. Η πολιτική διαδρομή του τόσα χρόνια κι η πολύπλευρή δραστηριότητά του με τα κοινά, δεν μπορεί παρά ν’ αναγνωρίζονταν. Εξ’ άλλου, η εκλογή του στο Προεδρείο του πρόσφατου συνεδρίου του κόμματος, έδειξε εξ’ αρχής ότι το συγκεκριμένο Σώμα θα τον αντάμειβε δεόντως!
Συγχαρητήρια και καλή επιτυχία!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.