Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Ομιλία Κ. Κιλτίδη για το νομοσχέδιο περί ποινικής ευθύνης των Υπουργών


Αποσπάσματα από την ομιλία του κ. Κιλτίδη στη Βουλή, κατά την διάρκεια της συζήτησης του σχεδίου νόμου, που κατέθεσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με θέμα «Τροποποίηση του Ν.3126/2003 για την ποινική ευθύνη των Υπουργών»:
«Ανεβαίνοντας στο Βήμα της Βουλής, μετά από έναν έμπειρο, αλλά και σώφρονα πολιτικό, ειλικρινά μου δίνεται η δυνατότητα να σημειώσω και λίγο πιο ποιητικά, κύριε Παπαϊωάννου, ότι πράγματι, όπως λέει ο Ελύτης, «καιρός λυτήριος επέστη». Πρέπει να λυθούν αυτά που ως γόρδιοι δεσμοί πλέον έχουν σφίξει την πολιτική ζωή της πατρίδας. Ειλικρινά, ήρθε η ώρα που δεν επιτρέπεται από κανέναν μας καμιά ολιγωρία για την επίλυσή τους…»

«…Κύριε Υπουργέ, ως συνέχεια των όσων είπε ο κ. Παπαϊωάννου, πιστεύω ακράδαντα –γιατί είναι γνωστή η ιδεολογική μου αφετηρία και αναφορά- ότι αυτό που κάποτε στο παρελθόν λέχθηκε «νόμος και τάξη» ή σήμερα λέγεται «δικαιοσύνη και ασφάλεια» είναι η κορωνίδα ενός πολιτεύματος. Είναι η αρχή για να έρθουν οι λύσεις. Εκ της δικαιοσύνης πρέπει να ξεκινήσει αυτό το κόψιμο του Γόρδιου Δεσμού…»
«…Διότι τι έγινε, αγαπητοί συνάδελφοι; Δημιουργήθηκε ένας φαύλος κύκλος. Πολιτικοί που δεν θέλησαν να υπηρετήσουν την έννοια της πολιτικής, τον καθοδηγητικό ρόλο και οδήγησαν θεσμούς και πολίτες σε ένα φαύλο κύκλο. Δεν μπορεί να βγει κανένας εύκολα από αυτόν τον φαύλο κύκλο. Προφανώς, οι πολιτικοί πρέπει να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβουμε τον καθοδηγητικό μας ρόλο. Ίχνος λαϊκισμού δεν επιτρέπεται πλέον. Ίχνος υποκρισίας δεν επιτρέπεται πλέον. Από την άλλη, όμως, αν θέλουμε να φέρουμε αποτέλεσμα, πρέπει να έρθει αυτή η ιεράρχηση των πραγμάτων. Δικαιοσύνη, λειτουργία θεσμών, αλλαγή νοοτροπίας πολιτών. Πιστεύω ακράδαντα ότι είναι η ώρα των ανατροπών και της προσπάθειας για αναγέννηση αυτής της πατρίδος…»
«…Κύριοι συνάδελφοι, πάνω από όλα πιστεύω  ότι ήρθε η ώρα να δούμε το κυρίαρχο ζήτημα του πολιτεύματός μας εάν λειτουργεί, όπως είναι προσδιορισμένο κατά την έννοια και το περιεχόμενό του. Τα κόμματα οφείλουν να λειτουργήσουν με μία συνταγματική –θα τολμούσα να πω- κατοχύρωση της εσωκομματικής τους δημοκρατίας. Η Βουλή πρέπει να καταστεί ζώσα, να αποφασίζει. Προφανώς θα ήταν και ζητούμενο -γιατί όχι- να είναι και κυβερνώσα…»
 «…Αγαπητοί συνάδελφοι, έχει καταστεί δικτατορία των πρωθυπουργών η λειτουργία του πολιτεύματός μας σε απόλυτο βαθμό. Και έχουμε τρία ζητήματα: την ασυλία των Βουλευτών, το πόθεν έσχες και την ευθύνη των Υπουργών.
            Πιστεύω ότι τα πράγματα είναι πολύ απλά. Δεν μπορεί η Βουλή να καλείται να αποφασίσει για πράξεις πολιτικών που ως πολίτες ή έχοντες άλλη ιδιότητα παρανόμησαν ή κατά την κρίση άλλων συμπολιτών τους παρανόμησαν. Πλην του πεδίου της άσκησης της βουλευτικής ιδιότητας, καμία υπόθεση δεν πρέπει να έρχεται εδώ.
Όσον αφορά τώρα το πόθεν έσχες. Ό,τι συμβαίνει για όσους έχουν αυτήν την υποχρέωση, το ίδιο θα πρέπει να συμβαίνει και για τους πολιτικούς. Δεν μπορώ να καταλάβω αυτό το οποίο τόσο πολύ συζητιέται. Ό,τι ισχύει για τον πολίτη που υποχρεούται να κάνει δήλωση πόθεν έσχες, το ίδιο θα πρέπει να ισχύει και για τον πολιτικό. Ξεκάθαρα πράγματα.
Και όσον αφορά την ευθύνη Υπουργών, εγώ χαίρομαι που μπαίνει πλέον το γνωμοδοτικό συμβούλιο. Βέβαια, δεν είμαι έτοιμος να σας πω αν έτσι –δηλαδή το τριμελές με μόνο δικαστικούς- θα είναι ξεκάθαρα καλύτερα. Όμως, επιτέλους ο πολιτικός, ο Υπουργός θα μπορεί να δικαιούται αυτό που δικαιούται ο οποιοσδήποτε πολίτης, δηλαδή ότι γίνεται μια προανάκριση και όταν δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτό, η υπόθεση πάει στην άκρη. Είναι δυνατόν ο πολιτικός να διασύρεται μέσα σ’ αυτήν την Αίθουσα, ενώ αν ήταν ένας απλός πολίτης θα είχε τελειώσει αυτή η υπόθεση;
            Η Δημοκρατική Συμμαχία, κύριε Υπουργέ, κατέθεσε τη συγκεκριμένη πρόταση, την οποία αποδεχθήκατε. Πιστεύω πως ορθώς πράξατε. Και αυτό το λέω όχι για να αναγορευθώ εγώ και η Δημοκρατική Συμμαχία ως οι καλύτερα δρώντες μέσα σ’ αυτήν την Αίθουσα, αλλά γιατί, αγαπητοί συνάδελφοι, είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η διάταξη φέρνει τον πολιτικό κόσμο της χώρας ενώπιον των ευθυνών του. Δεν θα πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Διότι όποιος θέλει να ξεκαθαρίσει την υπόθεσή του, θα την ξεκαθαρίσει και όποιος δεν θέλει, θα κρυφτεί. Αυτό μπορούσε να γίνει κατά το Σύνταγμα και συγχαίρω τον Υπουργό, γιατί αυτό έκανε και νομίζω ότι η εφαρμογή αυτής της διατάξεως θα κριθεί από το αποτέλεσμα που θα επέλθει.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.