«Μαύρη κι άραχνη» παραμένει η κατάσταση στον χώρο των επιχειρήσεων και μετά το πρώτο τρίμηνο του 2011. Η συρρίκνωση των πωλήσεων συνεχίζεται…ακάθεκτη, το εργατικό δυναμικό που απασχολείται στις επιχειρήσεις μειώνεται…ομοίως, κι ο επιχειρηματικός κόσμος του Κιλκίς, βλέπει το μέλλον με…χαρακτηριστική απαισιοδοξία.
Σύμφωνα μ’ εκτιμήσεις επιχειρηματικών κύκλων του νομού, η δυσμενής κατάσταση διαμορφώνεται κυρίως λόγω της μεγάλης υποχώρησης του κλάδου των κατασκευών, χωρίς στους υπόλοιπους να σημειώνεται κάποια θετική εξέλιξη.
Μεγάλο πρόβλημα φαίνεται πως αντιμετωπίζουν οι μεταποιητικές – βιομηχανικές επιχειρήσεις, οι περισσότερες των οποίων, όπως αυτές της ΒΙΠΕ Σταυροχωρίου, βλέπουν τις πωλήσεις τους να κατρακυλούν χωρίς σταματημό. Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στον κλάδο των εμπορικών επιχειρήσεων, πολλές απ’ τις οποίες στο Κιλκίς και στα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα του νομού έχουν ήδη αναγκαστεί να κατεβάσουν τα ρολά.
Οι επαγγελματίες των ως άνω επιχειρήσεων είναι αυτοί που δίνουν τις πιο αρνητικές απαντήσεις, όσον αφορά το εγγύς ή και το απώτερο μέλλον των δραστηριοτήτων τους. Σύμφωνα με έρευνα, που πραγματοποίησε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), το 62% των επιχειρηματιών στην μεταποίηση πιστεύει ότι η κατάσταση θα χειροτερεύσει το επόμενο εξάμηνο!
Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να βρίσκονται οι απολύσεις εργαζομένων σε ημερήσια σχεδόν διάταξη. Συνδικαλιστικοί κύκλοι του νομού μας πιστεύουν ότι ένας στους τέσσερις εργαζόμενους κινδυνεύει να χάσει τη δουλειά του εντός του τρέχοντος έτους, σ’ επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι τρεις στους τέσσερις επιχειρηματίες διαβεβαιώνουν ότι το προσωπικό τους θα μείνει ανέπαφο (έρευνα ΙΟΒΕ).
Συνολικά, περισσότερες απ’ τις μισές επιχειρήσεις δηλώνουν ότι η κατάστασή τους είναι κακή, ενώ ταυτόχρονα πιστεύουν ότι το επόμενο εξάμηνο θα γίνει χειρότερη! Και πώς να μην το πιστεύουν όταν στο 61% των επιχειρήσεων ο τζίρος μειώθηκε, έναντι του 26% που έμεινε ο ίδιος και 13% που τον είδε ν’ αυξάνεται. Κάποτε, προ κρίσης, τ’ ανωτέρω ποσοστά ήταν περίπου αντιστρόφως ανάλογα!
Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα τη συνέχιση της κρίσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Οι μετρήσεις δείχνουν ότι οι Έλληνες καταναλωτές είναι μακράν οι πιο απαισιόδοξοι Ευρωπαίοι, με τους Ρουμάνους, τους Πορτογάλους και τους Βούλγαρους, ν’ ακολουθούν με μεγάλη διαφορά. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία του ΙΟΒΕ δείχνουν ότι ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη χώρα μας, βελτιώθηκε. Πως βελτιώθηκε όμως; Απλούστατα, απ’ τις -67,3 μονάδες έπεσε στις -66,2! Την ίδια ώρα οι αντίστοιχοι δείκτες στην Ε..Ε και στην Ευρωζώνη βρίσκονται στις -12,3 και -10,6 μονάδες!
Στο μεταξύ, σε αδιέξοδο φαίνεται ότι οδηγείται η όποια βιοτεχνική δραστηριότητα έχει απομείνει στο νομό μας. Ένας κλάδος, ο οποίος έχει χτυπηθεί σχεδόν θανάσιμα εδώ και πολλά χρόνια, πνέει πλέον τα λοίσθια.
Οι διαγραφές βιοτεχνικών επιχειρήσεων απ’ το μητρώο του Επιμελητηρίου είναι συχνό φαινόμενο με τις εγγραφές νέων σε μηδενικό επίπεδο.
Το γεγονός έχει επίσης επίπτωση στην απώλεια κι άλλων θέσεων εργασίας, καθώς βέβαια και στα έσοδα του Δημοσίου και των Ασφαλιστικών Ταμείων. Απ’ τη μεριά τους οι εναπομείναντες βιοτέχνες ζητούν επειγόντως να υλοποιηθεί ένα σχέδιο βοήθειας κι ενίσχυσης των επιχειρήσεών τους, αλλά δυστυχώς επί ματαίω, τουλάχιστον προς το παρόν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.
Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.
Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.