Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021

Ο αληθινός θησαυρός


Του Κώστα Μπούζα
Ο γέροντας στηρίχτηκε με τα δυο του χέρια στο ροζιασμένο του μπαστούνι, κι αφού τον κοίταξε βαθιά στα μάτια, επανέλαβε τα τελευταία του λόγια: Μίλησέ μου για τον θησαυρό σου.

Δεν είχε κουραστεί, ώρα τώρα, ν’ απορρίπτει όλες του τις απαντήσεις: Τα χρήματα, χάνονται. Τα σπίτια, δεν σ’ ακολουθούν. Τα μεγαλεία, σύντομα γίνονται καπνός. Κι οι γνωριμίες που στηρίχτηκαν σ’ αυτά, άνεμος που πετάει για αλλού. Κι ότι αιφνιδιαστικά άρπαξες ή εκβιαστικά αφαίρεσες, φτερό στον άνεμο. Δεν είναι δυνατόν να μην καταλαβαίνεις πως το μόνο που αποταμιεύεις είναι η μοναξιά, το άγχος και οι τύψεις… Μίλησέ μου για τον θησαυρό σου.

Σαν είδε πως απάντηση δεν είχε να περιμένει άλλη πια, συνέχισε: Για ότι θέλεις πραγματικά να κερδίσεις απ’ τη ζωή, πρέπει να προκαταβάλεις σαν αντίτιμο την ψυχή σου. Με συγκατάβαση απέναντι στους άλλους, δικά σου λάθη εξαργυρώνεις. Με το δικό σου έλεος, εξαγοράζεις έλεος. Και με αγάπη, αγάπη εκμαιεύεις. Κι αν πράξεις έτσι, κάποια στιγμή θα αντιληφθείς ότι θα έχεις δημιουργήσει σιγά σιγά, βήμα βήμα, γύρω σου, τους ανθρώπους που νοιάζονται και εύχονται για σένα. Αυτοί πρόκειται να είναι ο θησαυρός σου.

Καθώς σηκώθηκε να φύγει, για λίγο κοντοστάθηκε και γύρισε στον γέροντα. Κι εκείνος τον αποχαιρέτησε μ’ ευχή: Τον κόσμο όλο ν’ αγκαλιάσεις μέσα σου. Την καλοσύνη της ψυχής σου να σκορπίζεις γύρω σου. Η καρδιά σου να φλογίζει κάθε σου στιγμή και να σε προστατεύει η Αγάπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.