Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021

Στο 42% η ηλεκτρονική αυτοαπογραφή στην Π.Ε. Κιλκίς


Ρεπορτάζ: Πάολα Χαραλαμπίδου
Στο 42% έφτασε η αυτοαπογραφή πληθυσμού στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς, ποσοστό αρκούντως ικανοποιητικό σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία Κιλκίς. Συγκεκριμένα μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου 2021, 33.000 περίπου από τους 80.419 συμπολίτες μας -βάσει των στοιχείων της απογραφής του 2011- απεγράφησαν ηλεκτρονικά μέσω της ειδικά σχεδιασμένης εφαρμογής της ΕΛΣΤΑΤ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξαν και αρκετοί Κιλκισιώτες που ενώ επέλεξαν να απογραφούν ηλεκτρονικά, δεν ολοκλήρωσαν ορθά τη διαδικασία. Ειδικότερα, κατεγράφησαν 2.500 περιπτώσεις στις οποίες μετά από τη συμπλήρωση των στοιχείων επελέγη η «Αποθήκευση δελτίου» και όχι η οριστική υποβολή του, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να βεβαιωθεί η απογραφή τους. Το εν λόγω πρόβλημα εντοπίστηκε κυρίως σε όσους ακολούθησαν τη διαδικασία αυτοαπογραφής μέσω κινητού τηλεφώνου ή tablet.

Τα μεγαλύτερα ποσοστά ηλεκτρονικής αυτοαπογραφής σημειώθηκαν στις αστικές περιοχές του νομού, με την πόλη του Κιλκίς να πλησιάζει το 62% και το Πολύκαστρο να αγγίζει οριακά το 60%. Στα χωριά αντίστοιχα όπως ήταν αναμενόμενο, τα ποσοστά κινήθηκαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα λόγω των κατοίκων που είναι μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά και της δυσκολίας πρόσβασης σε H/Y ή στο διαδίκτυο. 

Γνωρίζοντας μάλιστα τις ιδιαιτερότητες των περιοχών αυτών σε συνδυασμό και με την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών (είναι η πρώτη φορά που η απογραφή διενεργείται χειμώνα), η Στατιστική Υπηρεσία Κιλκίς προκειμένου να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος, παράλληλα με την αυτοαπογραφή «έτρεξε» με τους απογραφείς την παραδοσιακή μέθοδο του «πόρτα-πόρτα» και ήδη ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού στους οικισμούς έχει απογραφεί.

Σε ό,τι αφορά στα προβλήματα που διαπιστώθηκαν στην όλη διαδικασία, αυτά δεν είχαν να κάνουν με «αρνητές». Σημειώθηκαν βέβαια κάποια περιστατικά καχυποψίας, αλλά ήταν μεμονωμένα και αφορούσαν περισσότερο προβληματισμούς σε σχέση με την παροχή φορολογικών στοιχείων και τον ενδεχόμενο συσχετισμό αυτών με τα δηλωθέντα στην εφορία.

Το κυριότερο ζήτημα που προέκυψε ωστόσο, προκαλώντας καθυστερήσεις στην επίδοση των κωδικών απογραφής σε κάποιες περιοχές, ήταν οι αθρόες παραιτήσεις των απογραφέων μετά τη συνειδητοποίηση των τελευταίων ότι οι υψηλές απολαβές που είχαν ανακοινωθεί αρχικά, δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα. Ειδικότερα, στην Π.Ε. Κιλκίς 1 σχεδόν στους 3 επέλεξε να αποχωρήσει πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία, με τον αριθμό των παραιτήσεων να φτάνει τις 90.

Όσοι δεν μπόρεσαν για οποιονδήποτε λόγο να αυτοαπογραφούν ηλεκτρονικά, θα απογραφούν από τον Απογραφέα της περιοχής τους μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου με τη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης εφαρμόζοντας υποχρεωτικά τα εκάστοτε ισχύοντα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας, είτε τηλεφωνικά στην περίπτωση που το νοικοκυριό δεν επιθυμεί συνέντευξη δια ζώσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.