Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 12 Μαΐου 2022

Γ. Φραγγίδης: Απούλητα χιλιάδες αμνοερίφια στην Αν. Μακεδονία– Θράκη και οικονομική καταστροφή καταγγέλλουν οι κτηνοτρόφοι

Ερώτηση κατέθεσαν ο βουλευτής Κιλκίς κ. Γιώργος Φραγγίδης και οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής κ.κ. Μ. Μπαράν, Α. Πουλάς, Χ. Κεφαλίδου και Ι. Αχμέτ, προς τους Υπουργούς: Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γ. Γεωργαντά και Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Α. Γεωργιάδη, για το καταστροφικό πλήγμα που δέχθηκαν οι κτηνοτρόφοι της Μακεδονίας και της Θράκης λόγω των χιλιάδων αμνοεριφίων που έμειναν απούλητα, ως συνέπεια των λανθασμένων χειρισμών της κυβέρνησης, της έλλειψης μέτρων ελέγχου των ελληνοποιήσεων των ζώων και της αθέτησης των συμφωνιών που προηγήθηκαν με τους εμπόρους πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Η ερώτηση

"​Σε μια περίοδο που ακρίβεια στις ζωοτροφές και η αισχροκέρδεια στην ενέργεια εξαφανίζει την κτηνοτροφία, οι κτηνοτρόφοι της χώρας και ειδικά στην περιφέρεια της Αν. Μακεδονίας και Θράκης δέχτηκαν από λανθασμένους χειρισμούς της κυβέρνησης και έλλειψη μέτρων ελέγχου των ελληνοποιήσεων καίριο καταστροφικό πλήγμα για την επιβίωση τους την πιο κρίσιμη για αυτούς περίοδο των αγορών του Πάσχα. 

Ενώ η τοπική παραγωγή αποτελεί ασφαλιστική δικλείδα για την διατροφική επάρκεια της χώρας εν μέσω των πολλαπλών κρίσεων της, σύμφωνα με καταγγελίες των Κτηνοτροφικών Συλλόγων ΑΜΘ Αν. Μακεδονίας – Θράκης α έμειναν τελικά απούλητα καθώς λίγο πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα, αθετήθηκαν συμφωνίες που προηγήθηκαν με τους εμπόρους.

Οι κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται ότι υπήρξε ανοχή στους ελέγχους κατά την εισαγωγή χιλιάδων ζωντανών αρνιών από τη Ρουμανία, που κατέκλυσαν την αγορά και στην πλειοψηφία τους σφάχτηκαν σε ελληνικά σφαγεία και διακινήθηκαν στους καταναλωτές χωρίς να φαίνεται η προέλευση, όπως αναφέρει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ). 

Τα «αταυτοποίητα» εισαγόμενα ζώα, πουλήθηκαν σε χαμηλές τιμές στην χονδρική, με αποτέλεσμα εκατοντάδες κτηνοτρόφοι να παραμείνουν με απούλητα αμνοερίφια, ακόμα και στις περιπτώσεις που είχαν ήδη προχωρήσει σε συμφωνίες. Επίσης δεν υπήρξε κανένα όφελος για τους καταναλωτές αφού αυτά πουλήθηκαν σε τιμές ίδιες με της ελληνικής παραγωγής. Η αισχροκέρδεια των λίγων εις βάρος των πολλών και ειδικά των κτηνοτρόφων είναι αποτέλεσμα ανεπάρκειας των ελέγχων στην αγορα.

Απόρροια των ανωτέρω είναι η απόγνωση στην οποία βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι σε Ξάνθη, Δράμα, Ροδόπη και Θάσο, οι οποίοι πλέον προσπαθούν να εξακριβώσουν τι συνέβη, κάνοντας μάλιστα λόγο για παιχνίδια εις βάρος τους, που σχετίζονται με τις ελληνοποιήσεις ζώων που εισήχθησαν, κυρίως από τη Ρουμανία. Ταυτόχρονα προσπαθούν να βρουν διέξοδο διοχέτευσης των απούλητων αμνοεριφίων βλέποντας ως μοναδικές λύσεις την απορρόφηση τους είτε από τον στρατό, είτε από ιδρύματα και άλλες δομές. Επισημαίνεται ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός αδιάθετων ζώων ανά την Ελλάδα. Ενδεικτικά στην περιοχή του Κιλκίς ο αριθμός των αδιάθετων ζώων ξεπερνά τις 5.000.

Ως Κίνημα Αλλαγής, είχαμε ήδη εκφράσει τις ανησυχίες μας για τη δυσλειτουργία της αγοράς, εξαιτίας των ραγδαίων ανατιμήσεων σε ενέργεια - καύσιμα - είδη πρώτης ανάγκης και ευρείας κατανάλωσης, τα οποία είχαν ως φυσικό επακόλουθο τη μείωση της αγοραστικής ικανότητας του καταναλωτή. Μια έσχατη λύση, λόγων ειδικών συνθηκών, θα ήταν η επιβολή ανώτερης τιμής πώλησης δυστυχώς όμως, εσείς τηρήσατε σιγήν ιχθύος.

Αποτέλεσμα όλων αυτών, ήταν η κατακόρυφη πτώση της καταναλωτικής ζήτησης για αμνοερίφια, μία τάση που ενισχύθηκε από τα συστηματικά από κατευθυνόμενα «μιντιακά» μηνύματα για υπέρογκες αυξήσεις στην τιμή του «οβελία» με τους καταναλωτές να στρέφονται σε άλλα είδη κρέατος ή σε μεγάλες αλυσίδες και υπεραγορές. Παράλληλα η κατανάλωση στα κρεοπωλεία μειώθηκε σημαντικότατα με συνέπεια την συρρίκνωση των παραγγελιών προς τους εμπόρους και τελικά την αθέτηση συμφωνιών που οι τελευταίοι είχαν συνάψει με τους κτηνοτρόφους. Χιλιάδες αρνιά και κατσίκια παρέμειναν άσφαχτα, προξενώντας άμεση και ανυπολόγιστη οικονομική ζημία στους κτηνοτρόφους και τους κρεοπώλες και έμμεση στον ίδιο τον καταναλωτή.

Δεδομένου ότι η ελληνική κτηνοτροφία καλείται να αντιμετωπίσει υπέρμετρες αυξήσεις σε ενέργεια, πετρελαιοειδή και ζωοτροφές

Δεδομένου ότι οι συνέπειες της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, της πανδημίας, καθώς και του πολέμου στη γειτονική Ουκρανία δεν έχουν ακόμη εξαλειφθεί

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1) Υπάρχει σχεδιασμός για την απορρόφηση των αδιάθετων αμνοεριφίων από την αγορά, με αντικειμενική και δίκαιη για τους κτηνοτρόφους τιμολόγηση και πρόβλεψη για την περίοδο από 15 Απριλίου έως 15 Μαΐου 2022 για την οικονομική ενίσχυση των κτηνοτρόφων που πούλησαν τα αμνοερίφια τους κάτω από τις τιμές κόστους;

2) Σκοπεύετε να λάβετε υπόψη σας τις βιώσιμες και αναπτυξιακές προτάσεις θεσμικών φορέων του κτηνοτροφικού κλάδου μέσα από ουσιαστική και πραγματική διαβούλευση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν συνολικά οι κτηνοτρόφοι;

3) Ελέγχθηκε αρμοδίως όλη η εφοδιαστική αλυσίδα εμπορίας και διακίνησης των αμνοεριφίων για την πάταξη του φαινόμενου των ελληνοποιήσεων, όπως ελέγχθηκαν τα κρεοπωλεία σε όλη τη χώρα από τον ΕΦΕΤ και τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Μπουρχάν Μπαράν
Ανδρέας Πουλάς
Χαρά Κεφαλίδου
Ιλχάν Αχμέτ
Γεώργιος Φραγγίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.