Δήλωση Γ. Φραγγίδη
Κάθε χρόνο γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών – τριών στις 12 Μαϊου, γενέθλια ημέρα της Φλόρενς Νάιτινγκέιλ, πρωτοπόρου της σύγχρονης νοσηλευτικής, με σημαντικό έργο και κοινωνική προσφορά.
Φέτος, το θέμα που ανακοίνωσε το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτικής για την ημέρα αυτή είναι: «Νοσηλευτές: μια φωνή που καθοδηγεί - Επενδύστε στη Νοσηλευτική και σεβαστείτε το δικαίωμα για εξασφάλιση Παγκόσμιας Υγείας, εστιάζοντας στην ανάγκη να προστατευτεί και να υποστηριχθεί το επάγγελμα του νοσηλευτή, προκειμένου να ενδυναμωθούν τα συστήματα υγείας ανά τον κόσμο».
Οι νοσηλευτές/τριες είναι τα πρόσωπα που με επιστημοσύνη και ανθρωπιά στέκονται δίπλα στον άνθρωπο που ασθενεί, παρέχοντάς του υψηλές υπηρεσίες νοσηλευτικής φροντίδας στο νοσοκομείο, στο σπίτι, σε κοινωνικές δομές.
Η πανδημία ανέδειξε τη σημαντικότητα του ρόλου του νοσηλευτή αλλά αποκάλυψε και τις αδυναμίες που εμφανίζουν τα συστήματα υγείας ανά τον κόσμο από την υποστελέχωση και την αποεπένδυση. Οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό έχουν σοβαρές συνέπειες στην ποιότητα φροντίδας υγείας και στην ασφάλεια των ασθενών. Η χώρα μας δυστυχώς είναι ουραγός στην Ευρώπη σε αναλογία νοσηλευτών/κατοίκων, τη στιγμή που οι ανάγκες αυξάνονται όσο γηράσκει ο πληθυσμός και αποσύρονται παλιά νοσηλευτικά στελέχη.
Χρειάζεται να επενδύσουμε στη Νοσηλευτική, να προστατεύσουμε τα εργασιακά δικαιώματα των νοσηλευτών/τριών και επιτέλους να αναγνωρίσουμε την προσφορά τους εντάσσοντάς τους στα βαρέα και ανθυγιεινά. Να δημιουργήσουμε ένα ανθεκτικό δυναμικό υψηλών δυνατοτήτων, τόσο ποσοτικά (κατάλληλη αναλογία νοσηλευτών/ασθενών) όσο και ποιοτικά (μέσω εκπαίδευσης). Οι επαρκείς προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού αποτελούν εγγύηση για ασφαλή και ποιοτική νοσηλευτική φροντίδα των ασθενών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.
Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.
Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.