Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 7 Ιουλίου 2020

Με "πυροτεχνήματα", δημόσιες σχέσεις και παραγοντισμούς, δεν συγκαλύπτονται τα προβλήματα στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας

(Με αφορμή τος δωρεές ασθενοφόρων στο ΕΚΑΒ Πιερίας)
Του Παναγιώτη Σαββίδη*
Όσες φιέστες και να στήσουν όπως αυτή που έλαβε χώρα στο περιβάλλον χώρο του κτιρίου του ΕΚΑΒ Πιερίας, τίποτα δεν μπορεί να κρύψει τις διαχρονικές κυβερνητικές ευθύνες για την υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Πολλοί θεσμικοί και κυβερνητικοί εκπρόσωποι που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, για την δωρεά 3 ασθενοφόρων από το κοινωφελές ίδρυμα «Διονύση Πασχάλη», ήταν αυτοί που στήριζαν και ψήφιζαν κατά ριπάς τα «μνημόνια», με αποτέλεσμα οι μισθοί των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ (και όχι μόνο βέβαια) να έχουν μειωθεί αισθητά και με την υποχρηματοδότηση της υγείας να έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στον εξοπλισμό, στην έλλειψη του προσωπικού, στην εκπαίδευση και στον στόλο του ΕΚΑΒ.

Αυτοί οι εργαζόμενοι που είναι στην πρώτη γραμμή της προνοσοκομειακής φροντίδας και κρατάνε ζωντανούς τους ανθρώπους για την μετέπειτα ιατρική περίθαλψη, πολλές φορές με κίνδυνο της ίδιας τους της ζωής (το είδαμε τώρα με τον «covid – 19» όπου αρκετοί εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ – ΟΧΙ ΠΙΕΡΙΑ κόλλησαν τον ιό στην προσπάθεια τους να σώσουν άλλους συμπολίτες τους από τον θανατηφόρο ιό) δεν είναι ενταγμένοι στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Οι διάφοροι «φιλάνθρωποι» που εμφανίζονται και φροντίζουν να κάνουν αισθητή την παρουσία και την δράση τους με δωρεές (σε αυτό επικουρούν πολλά σάιτ και blog) υποστηρίζουν αυτές τις πολιτικές υποβάθμισης του δημόσιου συστήματος υγείας που στρώνουν το έδαφος για την πλήρη ιδιωτικοποίηση του κλάδου.

Δρούνε σαν πολιορκητικός κλοιός που με την εκάστοτε αντιλαϊκή – αστική κυβέρνηση ανοίγουν χαραμάδες στους διάφορους εμπόρους της υγείας και την ίδια ώρα επιχειρείται ο εκμαυλισμός των συνειδήσεων των εργαζομένων, με το ψευδεπίγραφο επιχείρημα ότι βρίσκονται στην ίδια όχθη και ότι παλεύουν για τον ίδιο σκοπό.

Ο εργαζόμενος που δουλεύει και παράγει έργο και τα βγάζει δύσκολα πέρα με έναν μισθό που είναι αναντίστοιχος στην κατεύθυνση να ικανοποιήσει τις βασικές του κοινωνικές ανάγκες, ποτέ δεν ήταν στην ίδια όχθη και δεν είχε τους ίδιους σκοπούς με αυτούς που έχουν συσσωρευμένα πλούτη στις διάφορες τράπεζες του κόσμου.

Για αυτό είναι ατυχές το σωματείο εργαζομένων του ΕΚΑΒ Πιερίας να κατονομάζει επίτιμο πρόεδρο του έναν εκπρόσωπο της κεφαλαιοκρατίας, που με τις δωρεές του, εξωραΐζει τις διαχρονικές αντιλαϊκές πολιτικές, που ευθύνονται για τα γενικότερα προβλήματα των εργαζομένων, των λαϊκών οικογενειών.

Συνήθως τα σωματεία εργαζομένων ονομάζουν επίτιμους προέδρους, τιμής ένεκεν, εκείνους τους εργαζόμενους που παλεύουν χρόνια, ανιδιοτελώς και ασυμβίβαστα για τα δικαιώματα των συναδέλφων τους, εκείνους που μπήκαν μπροστά στην οργάνωση των μικρών και μεγάλων αγώνων, για να εμποδιστούν αντεργατικά μέτρα, να αποκρουστούν πολιτικές εις βάρος των εργαζομένων, να διεκδικηθούν αιτήματα με βάση τις ανάγκες τους.

Η λογική ότι το σύστημα υγείας θα δουλεύει με δωρεές και «φιλανθρωπίες» δεν πρέπει να περάσει.

Είναι μια λογική επικίνδυνη που δρα διασπαστικά ως προς τον ενιαίο χαρακτήρα της δημόσιας υγείας, σπρώχνοντας την συνεχώς στην ιδιωτικοποίηση, απαλείφοντας την ευθύνη του κράτους και των αστικών κυβερνήσεων, που δρούνε σαν μεσάζοντες διαφόρων επιχειρηματικών συμφερόντων, και τους διευκολύνουν με τις πολιτικές τους, μετατρέποντας το κοινωνικό αγαθό της υγείας σε εμπόρευμα.

Σήμερα που κατανοούμε καλύτερα τι σημαίνει να έχεις δημόσιο σύστημα υγείας με δωρεάν πρόσβαση, μετά την πρόσφατη εμπειρία του covid – 19 που δυστυχώς δεν τελειώσαμε ακόμη με αυτό, πρέπει να παλέψουμε για την αναβάθμιση του, διεκδικώντας περισσότερα κονδύλια, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, καλύτερες συνθήκες δουλειάς, καλύτερους μισθούς.

Η πάλη αυτή αφορά όλο τον λαό που σε κοινό μέτωπο με τους υγειονομικούς όλης της χώρας μπορούν και πρέπει να αντιπαλέψουν λογικές και πολιτικές που απαξιώνουν τον δημόσιο χαρακτήρα της υγείας.

* Σαββίδης Παναγιώτης
Σπουδαστής δημόσιου ΙΕΚ στην ειδικότητα

(ΔΙΑΣΩΣΤΗΣ – ΠΛΗΡΩΜΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.