Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 7 Ιουλίου 2020

Θ. Κοσμίδης: Αβάσταχτο φορτίο η καταχνιά της ψυχής

Απάντηση στη δημοσίευση (Δείτε ΕΔΩ) της  Πρ. Αντιδημάρχου  Πολιτισμού Κιλκίς Άννας Δημάκης
Υπογράφει ο Θεμιστοκλής Κοσμίδης
Αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Τουρισμού
Είναι ολοφάνερο ότι βλέπουμε τα πράγματα από διαφορετική οπτική γωνία.
Η πρώην Αντιδήμαρχος Πολιτισμού στη βραχύβια θητεία της πέτυχε το ακατόρθωτο.Αφαίρεσε από το Δήμο Κιλκίς, τα συμφέροντα του οποίου κατά τα άλλα προασπιζόταν, τη δυνατότητα λειτουργίας του Δημοτικού Θερινού Κινηματογράφου ‘’Δημήτριος Ζωηρός’’ και έκανε ανάθεση σε ιδιωτικό φορέα, ο οποίος φυσικά αποκόμισε και τα ανάλογα οικονομικά οφέλη.

Σεβόμενος την ιστορία του Δημοτικού Θερινού Κινηματογράφου, έργου της ΑΝΚΙ που πιστώνεται στον τότε Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Χρήστο Σπίγκο οφείλω να αναφέρω ότι πρωτολειτούργησε το 2008 και το 2019 ήταν η πρώτη φορά στα χρονικά που άλλαξε χέρια και στέρησε από το Δήμο Κιλκίς έσοδα. Αν η πρώην Αντιδήμαρχος Πολιτισμού αισθάνεται υπερήφανη που απομείωσε το κύρος του Δήμου Κιλκίς βρίσκοντας μια άλλη αναθέτουσα αρχή γιατί η ίδια δεν ήταν ικανή να πάρει το βάρος της διοργάνωσης, αδυνατώ να συμμετάσχω στη χαρά των αυτοδιοικητικών εκπτώσεων.

Οι επιχειρούμενες συγκρίσεις της περσινής και φετινής πρεμιέρας του Δημοτικού Θερινού Σινεμά είναι ατυχείς και ξεπερασμένες από τα γεγονότα. Αυτό όμως δεν είναι άλλοθι για την αλήθεια που αδικείται και τη βάναυση προσβολή όλων των ανθρώπων που εργάστηκαν αθόρυβα αλλά με πολύ μεράκι για το εξαιρετικό φετινό αποτέλεσμα σε επίπεδο αισθητικής και βελτίωσης των υποδομών του κινηματογράφου χωρίς να ζητήσουν τον έπαινο κανενός γιατί δεν έχουν αυτή την ανάγκη. Οι ευχαριστίες αποδόθηκαν δημοσίως και δε νομίζω ότι οφείλω να απολογηθώ για τυχόν μη ονομαστική αναφορά!

Το 2019 για όσους έχουν κοντή μνήμη ή καμώνονται ότι άγγιξαν την τελειότητα, οι κινηματογραφικές προβολές ήταν πολύ λιγότερες, στοιχισμένες σε ένα σφιχτό τριήμερο πρόγραμμα με τιμή εισιτηρίου 4 ευρώ, σε συνθήκες κανονικότητας. Επιφυλάσσομαι για το εάν ένα μέρος της κανονικότητας ήταν επίπλαστο και εάν υπήρξε ή όχι επινοικίαση του χώρου του αναψυκτηρίου και εάν αυτή έγινε με νόμιμο ή όχι τρόπο.

Το 2020 οι προβολές στον ‘’Δημήτριο Ζωηρό’’ είναι πολλαπλάσιες, σχεδόν καθημερινές και η επανάληψη των ταινιών γίνεται για λόγους αποφυγής συγχρωτισμού καθώς ακόμη δεν έχουμε ξεπεράσει, δυστυχώς, την υγειονομική κρίση του Covid-19. Η διάταξη του χώρου υπακούει στους κανόνες, τηρούνται οι ενδεικνυόμενες αποστάσεις ασφαλείας για την προστασία της δημόσιας υγείας και στους χώρους του Δημοτικού Θερινού Σινεμά υπάρχουν τα απαραίτητα αντισηπτικά. Εικόνες συνωστισμού δεν επιτρέπονται για προφανείς λόγους. Η τιμή του εισιτηρίου εισόδου μειώθηκε στα 3ευρώ γιατί το θερινό σινεμά είναι φθηνό είδος λαϊκής διασκέδασης που απευθύνεται σε όλη την οικογένεια και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να έχει την ελάχιστη επιβάρυνση.

Πριν ξεκινήσει η όμορφη περιπέτεια της μεγάλης οθόνης η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Τουρισμού θεώρησε ότι πρέπει να αποταθεί σε ανθρώπους με γνώση. Συστήθηκε άτυπα Επιτροπή στην οποία ως επί το πλείστον συμμετείχαν μέλη της πάλαι ποτέ Κινηματογραφικής Λέσχης Κιλκίς και κατέθεσαν ενδιαφέρουσες προτάσεις για την ταινιοθήκη του ‘’Δημήτριος Ζωηρός’’. Η χρήσιμη συνεισφορά των ειδικών έγινε προσπάθεια να απαξιωθεί γιατί όπως λέγεται όταν δεν μπορούμε να φτάσουμε κάτι το κατεβάζουμε στα μέτρα μας. Αυτή την ασυγχώρητη κατ΄ εμέ συμπεριφορά επεφύλαξε στους παλαιούς κινηματογραφιστές η πρώην Αντιδήμαρχος.

Το να μένεις ερμητικά κλεισμένος στο κλουβί των αναμνήσεων του χθες και να μην αποδέχεσαι τη φωτεινή πλευρά των πραγμάτων είναι προσωπική επιλογή. Τούτο δε σημαίνει ότι η επιλογή ταυτίζεται με την αντικειμενικότητα και με την αλήθεια.

Η αλήθεια είναι ότι χωρίς καμία διάθεση εντυπωσιασμού και μάταιης προσωπικής επίδειξης η Δημοτική Αρχή Κιλκίς ανακαίνισε το Δημοτικό Θερινό Κινηματογράφο. Μέσα σε χρόνο ρεκόρ αλλάχτηκε το φθαρμένο πάτωμα, τοποθετήθηκε νέος επιδαπέδιος φωτισμός, έγιναν βελτιώσεις στην οθόνη των προβολών, ασβεστώθηκαν και καθαρίστηκαν τα καμαρίνια, οι χώροι υγιεινής, ο περιβάλλων χώρος καθαρίστηκε από χόρτα και μετά τη συντήρηση του πρασίνου μετατράπηκε σε πραγματική όαση δροσιάς με καλλωπιστικά και αρωματικά φυτά.

Η αλήθεια που δεν παρακολουθεί η πρώην συνάδελφος βρίσκεται στις θετικές κριτικές που διατυπώθηκαν για το πρόγραμμα των προβολών από τους περισσότερους δημοτικούς συμβούλους και της δικής της παράταξης μάλιστα στο Δημοτικό Συμβούλιο και εκτός αυτού.

Η αλήθεια είναι ότι η επιλογή των ταινιών δικαιώνει καθημερινά τον μέσο Κιλκισιώτη που μπορεί να μην έχει τις γνώσεις διακεκριμένων κριτικών αλλά έρχεται τα βράδια του στο ‘’Δημήτριο Ζωηρό’’ για να χαρεί και να αποδράσει για λίγο από την πεζή καθημερινότητα.

Η αλήθεια είναι ότι ο Δημοτικός Θερινός Κινηματογράφος και το ‘’Πολιτιστικό Καλοκαίρι’’ του Δήμου Κιλκίς, που επιστρέφει δυναμικά , αποτελούν μια σοβαρή συλλογική δουλειά που αντιστέκεται σθεναρά στο επιφανειακό glamour και στις ανώριμες ψευδαισθήσεις των υποκριτικών δημοσίων σχέσεων.

Ο Πολιτισμός εξυψώνει, δίνει και μοιράζει χαρά και δε μπορεί να μαραθεί από τη μιζέρια.

Κάποιες φορές όμως η αλήθεια δεν αντέχεται γιατί ο εγωισμός τη μαρμαρώνει.

Αβάσταχτο φορτίο τελικά η καταχνιά της ψυχής!



Υπογράφει ο Θεμιστοκλής Κοσμίδης
Αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Τουρισμού




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.