Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 7 Ιουλίου 2020

Κάτω τα χέρια από την 71η Α.Μ. Ταξιαρχία "Πόντος" και το ΠΚΕΕΥΕ

Κοινή ανακοίνωση διαμαρτυρίας για 71η Α.Μ. Ταξιαρχία ‘’Πόντος’’ και ΠΚΕΕΥΕ 
Υπογράφουν οι: 
Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Ανδρέας Βεργίδης
Δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης 
Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κιλκίς Χρήστος Χατζημλάδης
Η παρουσία του στρατού είναι συνυφασμένη με την ιστορία του τόπου μας και με παρεχόμενες εγγυήσεις ασφάλειας. Σε περιόδους δύσκολες για την οικονομική ανάπτυξη ο στρατός στάθηκε ρυθμιστικό αντίβαρο της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής και ανάχωμα στην τοπική ανεργία. 

Η αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων έφερε δυσάρεστες αλλαγές στην περιοχή μας με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα την κατάργηση της λειτουργίας της ιστορικής VI Μεραρχίας στο Κιλκίς, του Κέντρου Νεοσυλλέκτων και των στρατοπέδων Δογάνη Κιλκίς και “Παπαδάκη” στο Δροσάτο.

Η μείωση της στρατιωτικής παρουσίας εξισορροπήθηκε σε κάποιο βαθμό με την επιχειρησιακή ενίσχυση της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχία ¨Πόντος¨ και την ίδρυση -πριν από είκοσι χρόνια- του Πολυεθνικού Κέντρου Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης της Ειρήνης (ΠΚΕΕΥΕ) στην Κρηστώνη, που είναι επισήμως αναγνωρισμένο από το ΝΑΤΟ ως εκπαιδευτικό κέντρο του προγράμματος “Συνεργασία για την Ειρήνη” και λειτουργεί ως πολυεθνική δύναμη προετοιμασίας ειρηνευτικών αποστολών.

Οι συμπαγείς αυτοί στρατιωτικοί αρμοί έχουν την αποδοχή του συνόλου της κοινωνίας μας και συνεργάζονται άψογα με τις Aρχές για μικρά και μεγάλα ζητήματα του τόπου. Η συμβολή τους στην ενίσχυση του τοπικού εισοδήματος εξακολουθεί να είναι υπολογίσιμη.

Τον τελευταίο καιρό οι φήμες και οι ψίθυροι δυναμώνουν και σε συνδυασμό με διφορούμενες θέσεις που εκφράζονται από επίσημα χείλη αναφέρονται σε ενδεχόμενη στρατιωτική εξασθένηση με τη μεταφορά στρατιωτικών σχηματισμών της 71ης Α.Μ. “Πόντος” στην Καστοριά και τη μετεγκατάσταση του Πολυεθνικού Κέντρου Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης της Ειρήνης στα Χανιά.

Η απάντηση του καθ’ ύλην αρμόδιου Υπουργού περί προσώρας παραμονής της 71ης Α.Μ. Ταξιαρχίας “Πόντος”, σε συνάρτηση με την υφιστάμενη επιχειρησιακή σχεδίαση, ουδόλως μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητική καθώς περιέχει- έστω και εν σπέρματι -την πιθανότητα μετακίνησης στρατιωτικών σχηματισμών από την περιοχή του Κιλκίς.

Η χάραξη εθνικής στρατηγικής άμυνας και οι σκοποί που υπηρετεί σε σχέση με τις διαμορφούμενες γεωπολιτικές συνθήκες είναι απολύτως σεβαστή. Εάν όμως υποκρύπτει κριτήρια σκοπιμότητας εξυπηρετώντας εκλογικές περιφέρειες που ασθενούν οικονομικά σε βάρος άλλων περιοχών, όπως το Κιλκίς που έχει στρατιωτική παράδοση και σημαντική αναφορά στον αμυντικό χάρτη της χώρας, τότε, τα σημεία έκφρασής της είναι προβληματικά και δεν ανταποκρίνονται σε ρεαλιστικές αμυντικές απαιτήσεις.

Το σύνολο των Φορέων της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς εκτιμά ότι είναι άκαιρη, άστοχη και επικίνδυνη η συζήτηση - εν είδει σχολίων- που έχει ανοίξει για τη μεταφορά στρατιωτικών δυνάμεων σε άλλες περιοχές με τελικό αποτέλεσμα την αποδυνάμωσή του.

Θεωρεί απαράδεκτο το ενδεχόμενο απομάκρυνσης του στρατού από τα διοικητικά μας όρια, πόσο μάλλον όταν δεν συντρέχουν πραγματικές ανάγκες, και, διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι θα αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις και για τη διατήρηση της 71ης Α.Μ. Ταξιαρχίας “Πόντος” και του Πολυεθνικού Κέντρου Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης της Ειρήνης, αλλά και για τη συνεχή αναβάθμισή τους.
Η επιστολή κοινοποιείται προς: 
- Βουλευτές Π.Ε. Κιλκίς 
Ταξίαρχο 71ης Α.Μ. Ταξιαρχίας ‘’Πόντος’’ 
Διοικητή Πολυεθνικού Κέντρου Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης της Ειρήνης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.