Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος των αθλουμένων νέων και γιατί πρέπει να γίνεται


Του Κώστα Πουντζουκίδη*
Συχνά ακούμε από τα μέσα ενημέρωσης για αθλητές οι οποίοι χάνουν τη ζωή τους, χωρίς να προηγηθεί κάποιος τραυματισμός ή ατύχημα, αλλά και χωρίς να υπάρξει κάποιο προειδοποιητικό σημείο ή σύμπτωμα που θα ανάγκαζε τον άτυχο αθλητή να ζητήσει ιατρική βοήθεια.

Λέμε ότι η καρδιά του σταμάτησε και αφηνόμαστε ανυπεράσπιστοι στο δέος της τραγωδίας.Μας βασανίζουν πολλά ερωτήματα του αν τέτοια δυστυχήματα θα μπορούσαν να έχουν προβλεφθεί. Ναι, αν ο άτυχος αθλητής είχε υποβληθεί σε καρδιολογικό έλεγχο θα είχε διαπιστωθεί καρδιοπάθεια, και το κακό θα είχε αποφευχθεί.

Ο προληπτικός έλεγχος των αθλουμένων νέων δεν είναι καθιερωμένος στη χώρα μας.Το πρόβλημα όμως του αιφνίδιου θανάτου αθλητών είναι υπαρκτό και μεγαλύτερο από όσο φαίνεται, μια και οι περιπτώσεις που φθάνουν στη δημοσιότητα δεν αφορούν τους νέους που ασχολούνται ερασιτεχνικά. Η λύση του προβλήματος είναι ο προληπτικός έλεγχος σε μαζική κλίμακα.

Η μέθοδος και οι εξετάσεις που απαιτούνται για τον έλεγχο των αθλούμενων νέων αποτελούν αντικείμενο διχογνωμίας μεταξύ των καρδιολόγων. Ο λόγος είναι ότι το κόστος του καρδιολογικού ελέγχου ενός υγιούς στην πλειονότητα του πληθυσμού φαίνεται εξαιρετικά υψηλό σε σχέση με την ωφέλεια από την πρόληψη μερικών θανάτων.

Ο καρδιολογικός έλεγχος περιλαμβάνει:

Τη λήψη ιστορικού, όπου εξετάζεται το ατομικό ιστορικό του παιδιού, το οικογενειακό ιστορικό και των δύο γονέων (με έμφαση στην ύπαρξη καρδιοπάθειας σε μικρή ηλικία), η λήψη φαρμάκων καθώς και η ύπαρξη συμπτωμάτων.

Τη κλινική εξέταση για τυχόν ανεύρεση φυσημάτων ή άλλων σημείων που μπορεί να υποδηλώνουν μία καρδιοπάθεια.

Το ηλεκτροκαρδιογράφημα

Αν με τον βασικό αυτό έλεγχο βρεθούν κάποια ύποπτα σημεία, ενδεχόμενως να χρειαστεί περαιτέρω διερεύνηση (π.χ. υπερηχογράφημα καρδιάς, Holter ρυθμού, ακτινογραφία θώρακος). 

Ο έλεγχος αυτός καλό είναι να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο καθώς υπάρχουν κάποιες καρδιακές παθήσεις σπανιότατες μεν υπαρκτές δε (με εκπρόσωπο την υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια) που μπορεί να δώσουν τα πρώτα σημεία ύπαρξή τους στην ηλικία των 15 ετών, ενώ μέχρι τότε να μην είχαν δώσει κανένα κλινικό, ηλεκτροκαδιογραφικό ή έστω και υπερηχογραφικό εύρημα. Η πρόοδος της γενετικής ελπίζεται ότι θα βοηθήσει πολύ στην διάγνωση και στην αντιμετώπιση αυτών των περιπτώσεων σε βρεφική ηλικία.

* Πουντζουκίδης Κώστας
- Απόφοιτος ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ
- Ειδικότητες: Πυγμαχία-Tae kwon do- Kick boxing - Σωματική Διάπλαση
Προπονητής Ομάδας tae kwon do Λιμενικού Σώματος.
- Επί 13 έτη μέλος και προπονητής Αυτοάμυνας της Ομάδας Ειδικών Αποστολών Λ.Σ.
- 2 Φορές Παγκόσμιος πρωταθλητής kick boxing wasco 2008 - 2009.
- Πρωταθλητής και Κυπελούχος Ελλάδος tae kwon do


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.