Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Η θεατρική παράσταση «ΛΩΞΑΝΔΡΑ» στη Θεσσαλονίκη



Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Κέντρο Πολιτισμού Π.Κ.Μ. βρίσκονται στην ευχάριστη θέση να σας παρουσιάσουν στο πλαίσιο του θεσμού την Θεατρική παράσταση  «ΛΩΞΑΝΔΡΑ» της Μαρίας Ιορδανίδου σε διασκευή – σκηνοθεσία – ερμηνεία  Άννας Βαγενά την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 20:00  στο Κινηματοθέατρο «Αλέξανδρος» (Εθνικής Αμύνης 1)

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Λίγα λόγια για το έργο:

Η Άννα Βαγενά, διασκεύασε το μυθιστόρημα της Μαρίας Ιορδανίδου «ΛΩΞΑΝΔΡΑ» (Εκδ. ΕΣΤΙΑ) και το παρουσιάζει η ίδια, σ’ έναν συγκλονιστικό μονόλογο διάρκειας 2 ωρών.

Η ΛΩΞΑΝΤΡΑ είναι ένα από τα πιο αγαπημένα βιβλία της ελληνικής λογοτεχνίας και διαβάστηκε με πάθος και αγαπήθηκε από πολλές γενιές Ελλήνων. Έγινε σήριαλ για την τηλεόραση με πολλή μεγάλη επιτυχία με πρωταγωνίστρια την Μπέτη Βαλάση.

Η Λωξάντρα έζησε στην Κωνσταντινούπολη από το 1824 που γεννήθηκε, έως το 1914 που πέθανε. Μέσα από την ζωή της, βλέπουμε παράσταση, το ήθος και τον πολιτισμό των Ρωμιών της Πόλης, τότε που κυριαρχούσαν στην ζωή της.

Είναι ένα ύμνος στην Πόλη των πόλεων, την Κωνσταντινούπολη, αλλά και στη χαρά της ζωής και στη δύναμη της γυναίκας.

Ένα γοητευτικό ταξίδι στην κοσμοπολίτικη Πόλη της καρδιάς μας, εκεί όπου έσμιγε η Δύση με την Ανατολή και οι λαοί συμβίωναν ειρηνικά.

Η παράσταση παίζεται σ’ ένα πλούσιο σκηνικό, που παρουσιάζει το σπιτικό της Λωξάντρας, με έπιπλα και αντικείμενα αντίκες, σαν ένα μικρό λαογραφικό μουσείο.

Οι μουσικές και τα τραγούδια, είναι επιλεγμένα από τον Λάμπρο Λιάβα, γνωστός από την εκπομπή της τηλεόρασης «Το αλάτι της γης», και μας μεταφέρουν όλο το μουσικό κλίμα της εποχής.

Η Μελίνα Μάσχα με τους φωτισμούς της, συμπληρώνει την μοναδική ατμόσφαιρα της παράστασης.

Έτσι ο θεατής, επί δύο ώρες, μεταφέρεται σε μια άλλη εποχή, όπου οι ανθρώπινες σχέσεις ήταν ζωντανές, οι οικογένειες συναντιόντουσαν στις γιορτές, Χριστούγεννα, πρωτοχρονιά, Απόκριες, Καθαρή Δευτέρα και γλεντούσαν όλοι μαζί, σε μια παράσταση γεμάτη γέλιο, συγκίνηση, νοσταλγία και τρυφερότητα.

Η κριτική έγραψε για την ΛΩΞΑΝΤΡΑ:

…«Όσον αφορά στη σπουδαία ερμηνεία της Άννας Βαγενά, σ’ ένα ρόλο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της, τα πολλά λόγια περιττεύουν. Δεν θα υπερβάλλαμε αν χαρακτηρίζαμε την απόδοσή της ως άθλο σ’ ένα ακατάπαυστο χειμαρρώδη μονόλογο, ενσάρκωσε την Λωξάντρα με όλες τις λεπτές αποχρώσεις του ρόλου απόλυτα πειστική εκφορά του λόγου μια Πολίτισσας, απόλυτα πειστική κινησιολογία, εκφραστικότητα, χιούμορ απολαυστικό, τόσο που πιο μέσα στο «πετσί» του ρόλου δεν γίνεται! Μια ερμηνεία πέρα για πέρα αυθεντική, με κάποιες στιγμές κορυφαίες, που η συγκίνηση ξεχείλισε, σε διαρκή εναλλαγή με το αβίαστο γέλιο της επόμενης ατάκας σ’ ένα σπουδαίο υποκριτικό μείγμα…» (Στασινοπούλου 11/7/16)

Οι «Βραδιές Θεάτρου» συνεχίζονται και απευθύνονται σε όλο το θεατρόφιλο κοινό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Πρόκειται για μια σειρά θεατρικών παραστάσεων, από αξιόλογους θιάσους και επιλεγμένα έργα, τα οποία παρουσιάζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα σε θεατρικές σκηνές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με ελεύθερη πάντα είσοδο για το κοινό.

Αντί εισιτηρίου θα συλλέγονται: τρόφιμα μακράς διάρκειας,
χαρτικά – απορρυπαντικά – είδη προσωπικής υγιεινής

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΥΠΕΡ ΤΗΣ «ΑΡΩΓΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»


2 σχόλια:

  1. Με τα ποδια,πανω στο τραπεζι...μιλαμε για εκτρωμα του ανθρωπινου ειδους.Ετσι ειναι οι αριστεροι,ψυχοσωματικα εκφυλισμενοι.http://www.lykavitos.gr/archives/430453

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.