Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2012

Δυναμικό κύμα απεργιών και κινητοποιήσεων σε όλη την Ευρώπη

Με τις γενικές απεργίες σε Ισπανία και Πορτογαλία να δίνουν τον τόνο, εκατομμύρια πολιτών από περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες συμμετέχουν σε διαδηλώσεις κατά της πολιτικής λιτότητας.
Απεργίες και διαδηλώσεις κατά της αυστηρής λιτότητας οργανώθηκαν σήμερα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Δυναμικότερο χαρακτήρα είχαν οι κινητοποιήσεις στις χώρες της Ιβηρικής Χερσονήσου, όπου οι Ισπανοί και Πορτογάλοι εργαζόμενοι συμμετείχαν μαζικά στην προγραμματισμένη 24ωρη γενική απεργία, προκαλώντας παράλυση στις συγκοινωνίες και σε πολλούς τομείς της οικονομίας. Στην Ισπανία σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων της αστυνομίας. Καταγράφονται περισσότερες από 70 συλλήψεις διαδηλωτών, ενώ υπήρξαν και τραυματισμοί. Στη γειτονική Πορτογαλία αντίθετα, όπου οι πολίτες διαμαρτυρήθηκαν μαζικά κατά των μέτρων λιτότητας της συντηρητικής κυβέρνησης του Πέδρο Πάσος Κοέλιο, τα πνεύματα ήταν πιο ήρεμα.

Και στην Ιταλία συνδικάτα και φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν με στάσεις εργασίας και διαδηλώσεις για τα μέτρα της κυβέρνησης του Μάριο Μόντι. Στάσεις εργασίας και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν και στην Ελλάδα, τη Γαλλία και το Βέλγιο.

Η Γενική Γραμματέας της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων Μπερναντέτ Σεγκόλ μιλώντας στην DW οριοθέτησε τις αιτίες και τα κίνητρα της απεργίας: «Διαμαρτυρόμαστε εναντίον μιας συγκεκριμένης πολιτικής, της λεγόμενης πολιτικής λιτότητας. Οι μισθοί μειώνονται. Αυτό είναι μια επίθεση στην κοινωνική ειρήνη, η οποία καταστρέφει τη σχέση μεταξύ των συνδικάτων και των επιχειρήσεων. Πρόκειται για μια επίθεση στην κοινωνική ασφάλεια. Αυτό συμβαίνει κυρίως στις χώρες του Νότου αλλά όχι μόνο εκεί. Αργά ή γρήγορα οι εξελίξεις αυτές θα αγγίξουν και χώρες που προς το παρόν δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα, όπως η Γερμανία. Εξαιτίας των χαμηλών μισθών που επιβάλλονται στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου θα υπάρξει πίεση και στις άλλες χώρες, στους μισθούς και στις κοινωνικές συνθήκες. Είναι επίσης και θέμα αλληλεγγύης. Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι οι άνθρωποι θα πληρώσουν για τα προβλήματα που προκάλεσαν οι τράπεζες. Αγωνιζόμαστε λοιπόν ενάντια σε όλα αυτά».

Αλληλέγγυα η Ένωση Γερμανικών ΣυνδικάτωνΣε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους εργαζομένους του ευρωπαϊκού Νότου η Ένωση Γερμανικών Συνδικάτων (DGB), η οποία πάντως δε συμμετέχει επίσημα στις κινητοποιήσεις, διοργάνωσε συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στο Βερολίνο.

Ο επικεφαλής της DGB Μίχαελ Ζόμερ, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandradio Kultur, χαρακτήρισε την πολιτική λιτότητας λάθος μέσο για την αντιμετώπιση της κρίσης, και προειδοποίησε για τις καταστροφικές συνέπειες που έχει η συνέχιση της αυστηρής λιτότητας στις χώρες της ευρωζώνης που πλήττονται από την κρίση. Ο Μίχαελ Ζόμερ υπέδειξε ως κατάλληλη διέξοδο από την κρίση τον δρόμο των επενδύσεων. Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας προγραμματίστηκαν το απόγευμα και στη Στουτγάρδη, όπου το κάλεσμα απηύθυναν η DGB και το συνδικάτο εργαζομένων ver.di, ενώ το «παρών» στη συγκέντρωση αναμένεται να δώσει μεταξύ άλλων ο επικεφαλής του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) Μπερντ Ρίξινγκερ. Την αλληλεγγύη τους προς τους απεργούς εξέφρασαν εκτός από την DGB και το κόμμα της Αριστεράς, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και η μη κυβερνητική οργάνωση Attac. Ο πρόεδρος του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ προειδοποίησε μάλιστα για ένα φαύλο κύκλο αυξανόμενης ανεργίας, φτωχοποίησης και διόγκωσης των κρατικών χρεών, ζητώντας ένα κοινό πρόγραμμα ανάπτυξης και απασχόλησης.

Μαζικές ακυρώσεις πτήσεωνΣτο Βέλγιο σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχώρησαν οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους. Υπάλληλοι της εταιρίας σιδηροδρόμων SNBC ξεκίνησαν 24ωρη απεργία ήδη από το βράδυ της Τρίτης. Η διατάραξη της ομαλής ροής των συγκοινωνιών προκαλεί δυσχέρειες και ταλαιπωρίες κυρίως στο νότιο τμήμα του Βελγίου. Επιπλέον τα δρομολόγια μεταξύ Γερμανίας και Βελγίου ακύρωσε η ιδιοκτήτρια εταιρία της υπερταχείας Thalys, ενώ καθυστερήσεις δρομολογίων σημειώνονται προς τη Γαλλία και την Ολλανδία.

Εξαιτίας της γενικής απεργίας στην Ισπανία και την Πορτογαλία προκλήθηκαν μαζικές ακυρώσεις πτήσεων από και προς την Ιβηρική. Οι μεγάλες ισπανικές αεροπορικές εταιρίες ματαίωσαν περίπου τα μισά των προγραμματισμένων δρομολογίων τους.

Deutsche Welle
dpa / reuters / dradio.de / Άρης Καλτιριμτζής
Υπεύθ. σύνταξης:Σπύρος Μοσκόβου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου