Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

4ο Συνέδριο - Σεμινάριο Παραδοσιακών Χορών-Ηθών-Εθίμων «Προπαντός η Παράδοση»

Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 9-11 Νοεμβρίου 2012 στην Κατερίνη και στην Παραλία Κατερίνης το 4ο Συνέδριο - Σεμινάριο Παραδοσιακών Χορών-Ηθών-Εθίμων «Προπαντός η Παράδοση» με θέμα: «Η Μουσικοχορευτική παράδοση των Ντόπιων και Προσφύγων της Πιερίας». 
Μια άρτια συνδιοργάνωση του Ταμείου Θράκης και του Κέντρου Οργάνωσης Εκδηλώσεων «Pro-παντός», υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας – Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Κατερίνης .

Φέτος, ειδικά, το Συνέδριο διοργανώθηκε συνημμένο προς το σεμινάριο (που πραγματοποιείται για 4η συνεχόμενη χρονιά), με αφορμή την συμπλήρωση των 100 χρόνων απελευθέρωσης της Κατερίνης και της Πιερίας.

Χρονικά ξεκίνησε το Συνέδριο στις 9 & 10 Νοεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο Κατερίνης και ακολούθησε το Σεμινάριο στις 10 & 11 Νοεμβρίου στο Mediterranean Vilage στην Παραλία Κατερίνης.

Επί της ουσίας, η εκδήλωση περιελάμβανε εισηγήσεις υψηλού επιπέδου οι οποίες παρείχαν πολύτιμη πληροφόρηση, δίνοντας μια πολύ καθαρή εικόνα του σύνθετου μωσαϊκού που συνθέτουν οι κάτοικοι της περιοχής.

Αυτό που φάνηκε ήταν το πόσο σύνθετη είναι η ανθρωπογεωγραφία της περιοχής αλλά και του ευρύτερου χώρου της Ελλάδας και των Βαλκανίων.
Υπήρξαν ιδιαίτερες συνεδρίες για τις περιοχές από όπου ήρθαν εδώ οι πρόσφυγες από Πόντο, Μικρά Ασία, Ανατολική Θράκη και Αν. Ρωμυλία.
Το κυριότερο είναι ότι αναδείχθηκαν οι πολυάριθμες ροές ανθρώπων, βίαιες και αναγκαστικές ως επί το πλείστον, ένθεν κακείθεν του Αιγαίου αλλά και των ηπειρωτικών περιοχών της σημερινής Ελλάδας.

Υπήρξαν συγκινητικές μαρτυρίες από πολύτιμες καταγραφές που παρουσίασαν ερευνητές, λαογράφοι, Καθηγητές Πανεπιστημίου, εκπαιδευτικοί, και άλλοι αρμόδιοι.
Αναδείχθηκε η ζώσα ελληνική παράδοση και συζητήθηκαν ιδιαίτερες πτυχές και εκφάνσεις του Ελληνισμού εντός κι εκτός ελλαδικού χώρου.

Έγιναν συγκεκριμένες αναφορές στη μουσικοχορευτική ταυτότητα των ανθρώπων της περιοχής, ταυτότητα η οποία διαμορφώνεται με επιρροές που συγκλίνουν από ιδιαίτερα απομακρυσμένους τόπους και ετερογενείς χωρικές καταβολές.

Εν κατακλείδι, αποκαλύφθηκε μια πολυπλοκότητα και μια πολυμορφία η οποία αναπτύσσεται σταθερά γύρω από τον άξονα πατρίδα-προγονικά ήθη κι έθιμα.
Θα λέγαμε εν γένει, ότι τα όσα αναδείχθηκαν ως πολύτιμο πρωτογενές υλικό και τα όσα αναπτύχθηκαν είτε ως αυστηρές επιστημονικές εισηγήσεις (με στατιστικά στοιχεία τα οποία επιβεβαιώνουν με ποσοτικό τρόπο την ύπαρξη μεγάλων ποιοτήτων) αλλά και με πιο ελεύθερες καταθέσεις απλών ανθρώπων (που όμως έχουν το μικρόβιο της έρευνας, της μελέτης και της θεωρητικοποίησης των πρακτικών του καθημερινού βίου -κάτι σαν τους Έλληνες σοφούς της αρχαιότητας, αποδεικνύουν ότι ως πολιτισμός δεν νοείται -στον ελληνικό τρόπο- η οιαδήποτε μορφή καλλιέργειας (cultivation -> culture), δηλαδή τεχνική κατασκευή ή πράξη, αλλά είναι ακριβώς η ίδια η ζωή και ο τρόπος της.

.Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κα Μαυρίδου Σοφία, ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κος Καραπαναγιωτίδης Κωνσταντίνος, ο Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ Οικονομίκος εκπρόσωπος της Μητρόπολης, εκπρόσωπος του Βουλευτή κου Κουκοδήμου, εκπρόσωποι των Δήμων του νομού μας, Διευθυντές σχολείων, Λύκεια της Κατερίνης και επιστήμονες.

Δυστυχώς ο κόσμος της Κατερίνης δεν τίμησε ιδιαίτερα την εκδήλωση αλλά όσοι την παρακολούθησαν, ένιωσαν έκπληξη και ικανοποίηση με την ποιότητα και το θεματολόγιο των εισηγήσεων και τυχεροί που είχαν την μοναδική ευκαιρία μέσα σε λίγες ώρες να μάθουν τόσα πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα για την Πιερία.

Οι διοργανωτές ευχαριστούμε πολύ, όλους όσους βοήθησαν στην πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης και όσους συμμετείχαν σε αυτήν.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.