Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Κάνουν... ευκολίες στους φορολογούμενους για να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία – Σχέδιο για εξόφληση φόρων σε 9 δόσεις

- Το σχέδιο τμηματικής καταβολής των φόρων θα παρουσιάσει στην τρόικα ο νέος υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας
- Η εξόφληση θα γίνει έως τον Ιούνιο του 2013
- Πρέπει να δώσουν το ΟΚ οι εκπρόσωποι των δανειστών
- Προς νέα παράταση η κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων

Στις εφορίες η Ελλάδα στενάζει, αφού φέτος δυο στους τρεις φορολογούμενους καλούνται να πληρώσουν μετά μέσο όρο 1.500 ευρώ επιπλέον φόρους, ενώ πέρυσι η αναλόγια ήταν ένας προς πέντε!


Ο φόροι είναι δυσβάσταχτοι και δεν είναι λίγοι οι πολίτες που είτε δηλώνουν απρόθυμοι να καταθέσουν φορολογική δήλωση είτε αρνούνται να πληρώσουν, ακόμη και σε 2-3 δόσεις όπως ισχύει τώρα. Αυτό όμως θα σημάνει απώλεια εσόδων από τα κρατικά ταμεία...
Γι’ αυτό και η κυβέρνηση εκπόνησε σχέδιο για τμηματική καταβολή των φόρων, με τις δόσεις να φτάνουν ακόμη και τις 9! Το σχέδιο αυτό πρόκειται να παρουσιάσει σήμερα στην τρόικα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, με την ελπίδα ότι οι εκπρόσωπο των δανειστών θα του ανάψουν το «πράσινο φως».
Στη ρύθμιση δεν αποκλείεται να ενταχθούν και οι όφειλες από τους φόρους ακινήτων, όπως το ΕΤΑΚ του 2009, η έκτακτη εισφορά στην ακίνητη περιουσία του 2009, οι ΦΑΠ του 2010 και του 2011, γράφει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος. Για όλους αυτούς τους φόρους, τα εκκαθαριστικά αποστέλλονται ή θα αποσταλούν μαζί με τα σημειώματα του φόρου εισοδήματος.
Το σχέδιο προβλέπει ότι οι φόροι μπορεί να εξοφληθούν ακόμη και σε εννέα δόσεις. Σύμφωνα με την Καθημερινή, θα διατηρηθούν οι διμηνιαίες δόσεις, τρεις αν ο φόρος βεβαιωθεί τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο και μια δόση αν η βεβαίωση γίνει από τον Οκτώβριο και μετά.
Που σημαίνει ότι: αν κάποιος κάνει τη δήλωση του και το εκκαθαριστικό φτάσει στα χέρια του τον Ιούλιο, η πρώτη δόση θα πληρωθεί στο τέλος του ίδιου μήνα, η δεύτερη τέλος Σεπτεμβρίου, η τρίτη τέλος Νοεμβρίου και μετά θα ακολουθήσουν έξι μηνιαίες δόσεις. Η εξόφληση των πρόσθετων φόρων θα γίνει τμηματικά μέχρι τον Ιούνιο του 2013.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου εξετάζεται και το σενάριο να εξοφληθούν οι οφειλές που προκύπτουν από την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, ανεξάρτητα από το πότε θα εκκαθαριστεί η δήλωση.
Για οφειλές που ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο όριο, προβλέπονται περισσότερες δόσεις που μπορούν να φτάσουν μέχρι και τις έξι.
Η επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης ακόμη κι αν είναι χαμηλότερες από το όριο που θα τεθεί, μπορεί να ισχύσει και για φορολογούμενους που είναι σε προφανή αδυναμία να εξοφλήσουν τις οφειλές τους σε 3 διμηνιαίες δόσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.