Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Νέο ΥΜΑΘ με ουσιαστικές αρμοδιότητες αποκέντρωσης και συντονισμού των παραγωγικών Υπουργείων

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012, συνάντηση της Διοίκησης του ΣΒΒΕ με τον νέο Υπουργό Μακεδονίας Θράκης κ. Θ. Καράογλου.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Πρόεδρος του ΣΒΒΕ περιέγραψε την πολύ άσχημη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει όλες οι μεταποιητικές επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Για το λόγο αυτό δημοσιοποίησε τα πρώτα στοιχεία από την ετήσια έρευνα του ΣΒΒΕ που αφορά την επεξεργασία στοιχείων ισολογισμών από τις τριακόσιες (300) μεγαλύτερες μεταποιητικές επιχειρήσεις του Βορειοελλαδικού Τόξου. Τα στοιχεία δείχνουν ότι κατά την περασμένη χρονιά το σύνολο των επιχειρήσεων και των κλάδων εργάστηκαν με ζημίες γεγονός το οποίο θα έχει, εφόσον δεν παρθούν άμεσα μέτρα για την πραγματική οικονομία, μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, περαιτέρω αρνητικές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις με κυριότερη αυτή της παύσης λειτουργίας τους και της αύξησης των λουκέτων.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Πέντζος δήλωσε ότι το νέο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης θα πρέπει να έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες για να μπορεί πραγματικά να εισφέρει στην τοπική ανάπτυξη και την επιβίωση των επιχειρήσεων την εποχή της οικονομικής κρίσης.
Άρα, κατά τον ΣΒΒΕ, κρίσιμο σημείο από τώρα και στο εξής αποτελεί η ανάθεση ουσιαστικών αρμοδιοτήτων στο Υπουργείο. Ο ΣΒΒΕ πρότεινε καταρχήν να λειτουργήσει εκ νέου η πρόσφατα καταργηθείσα Επιχειρησιακή Μονάδα Ανάπτυξης (ΕΜΑ), η οποία λειτούργησε τα προηγούμενα χρόνια ως μια πραγματική πρωτοβουλία αποκέντρωσης και διευκόλυνσης των επιχειρηματιών της Βορείου Ελλάδος. Ο Πρόεδρος του ΣΒΒΕ υποστήριξε ότι η επαναλειτουργία της ΕΜΑ θα αποδείξει έμπρακτα τη σκοπιμότητα επανίδρυσης του Υπουργείου.
Παράλληλα, ο ΣΒΒΕ πρότεινε το Υπουργείο να λειτουργήσει από δω και στο εξής ως συντονιστής των παραγωγικών Υπουργείων στη Βόρεια Ελλάδα και να έχει πραγματικές αρμοδιότητες επίλυσης συγκεκριμένων προβλημάτων.
Τέλος, και όσον αφορά την περαιτέρω συμβολή του στην περιφερειακή ανάπτυξη, η θέση του ΣΒΒΕ είναι ότι θα πρέπει να οριστούν τουλάχιστον τρία (3) Mega Projects για τη Βόρεια Ελλάδα τα οποία θα έχουν εκ των προτέρων ουσιαστική επίδραση στην ανάπτυξη των περιφερειών και στην ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.