Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Ενεργοί Πολίτες Δημοτικής Ενότητας Αρναίας: "Κύριοι της Ελληνικός (Καναδικός) Χρυσός..., εσείς είστε σίγουροι;"

Διαβάσαμε με πολύ προσοχή την ανοικτή επιστολή..., που στείλατε σαν απάντηση στο Κιλκισιώτικο blog metalleiastop οι Πολίτες Αριστοτέλη κοινός Πολίτες της Καναδικός Χρυσός.
Θα θέλαμε επάνω σε αυτήν να κάνουμε ορισμένες παρατηρήσεις, καθώς η «ενεργή» μειοψηφία της αντίδρασης, παρά τους πάρα πολύ δύσκολους οικονομικά καιρούς, βρίσκει τους τρόπους... και τις λύσεις..., να προβάλει και να επιβάλει επικοινωνιακά τις απόψεις τις σε μικρή μερίδα από συντοπίτες μας. Ίσως οι δύσκολοι οικονομικοί καιροί να μην ισχύουν για όσους ενισχύονται για το έργο τους από μια πολυεθνική επιχείρηση.
Εμείς δεν θα παίξουμε το ρόλο των αυτόκλητων «συνηγόρων υπεράσπισης» των μεταλλωρύχων, που αρνούνται να υποκύψουν στον παραλογισμό... Όμως έχουμε κάθε δικαίωμα παρέμβασης, όταν για να πειστούν οι χιλιάδες«άπιστοι» πολίτες του Κιλκίς, της Αλεξανδρούπολης, της Χαλκιδικής, της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και γενικά όλης της χώρας, χρησιμοποιείται σαν κακό παράδειγμα η ΒΑ Χαλκιδική.
Γιατί αποτελεί η περιοχή μας λοιπόν, παράδειγμα προς αποφυγή και όχι προς μίμηση; Πέρα από τις αναρίθμητες ομορφιές τις, οι οποίες ρυπαίνονται συνεχώς από Καναδικά συμφέροντα με την υποστήριξη Ελλήνων πολιτικών, γνωστοί για την προπαγάνδα τους οι "Πολίτες Αριστοτέλη", αναπαράγουν ψευτιές και ανακρίβειες προσπαθώντας κάποιοι να τους ακούσουν; Έτσι λοιπόν νομίζουν πως θα γίνουν πιο «αληθινοί»;
Επειδή δεν λένε τα πράγματα με το όνομα τους, θα επαναλάβουμε για πολλοστή φορά, πως εδώ στη ΒΑ Χαλκιδική, και καρκίνους έχουμε από τα μεταλλεία, και θανάτους απο εργατικά ατυχήματα εντός των στοών τα τελευταία 40 χρόνια, ευτυχώς προς το παρόν δύσμορφους συνδημότες με δύο κεφάλια, ή τρία χέρια, λόγω τερατογεννήσεων δεν έχουμε. Ούτε επίσης ποτίζουμε γιατί νερό δεν έχουμε στην περιοχή της Μεγάλη Παναγία, αφού η εταιρία αποστράγγισε με μια ερευνητική γεώτρηση όλο τον Κάκαβο. Για αποκατάσταση ούτε λόγος.
Σε ότι αφορά τις Σκουριές ήρθαν άτομα από το Κιλκίς και είδαν και μόνοι τους, πως όλη η περιοχή είναι ενάντια στην εξόρυξη χρυσού και η «ενεργή» μειοψηφία της δικής μας περιοχής, στήνει συνεχώς θεατρικές παραστάσεις... στις πλάτες όλων των ανέργων. Απόδειξη αυτού είναι πως «αναγκάζονται» να τηλεφωνούν καθημερινά και ρωτούν τους κατοίκους αν ισχύουν οι αιτήσεις τους και σε περίπτωση που βρουν τα σκούρα καλούν αστυνομικές ενισχύσεις από την Θεσσαλονίκη και τον Πολύγυρο ώστε να μπορέσουν να προστατευθούν από την οργή του κόσμου. Το είδατε άλλωστε τι συνέβη την 25η Μαρτίου. Εξάλλου αλληλεγγύη πλέον σε όλους όσους αντιδράμε στην καταστροφή της περιοχής μας, δεχόμαστε από όλα τα μήκη και πλάτη της Ελλάδος καθημερινά. Και μόνο γιαυτό θα πρέπει οι υπέρμαχοι να προβληματιστούν.
Επίσης καλό θα είναι να γνωρίζουν οι «άπιστοι» Πολίτες της Καναδικός Χρυσός, πως στην περιοχή μας πνέει άνεμος απαισιοδοξίας για την καταστροφή που πρόκειται να επισέλθει. Δεν είναι λόγια του αέρα, όπως αυτά που τροφοδοτούν το blog και τα φίλα προσκείμενα ΜΜΕ όπως έχουμε δει μέχρι σήμερα. 600 οικογένειες των Μαδεμοχωρίων έκαναν Πάσχα, με όλη τη σημασία της λέξεως. Τα χρήματα από τους μισθούς και τα δώρα των ισάριθμων εργαζομένων έπεσαν στην τοπική αγορά και της έδωσαν μια βαθιά ανάσα. Μια ανάσα δυστυχώς που θα κρατήσει μόλις μερικά χρόνια, αφού μόλις θα ολοκληρωθεί η επένδυση θα ακολουθήσει και η περιοχή μας τα παραδείγματα του Λαυρίου, της Βόρειας Εύβοιας, της ευρύτερης περιοχής της Πτολεμαΐδας και πολλών ακόμη περιοχών, όπου μετά το πέρας των εργασιών κανείς από όλους αυτούς δεν έμεινε στην ρημαγμένη περιοχή του.
Οι κύριοι της Καναδικός Χρυσός, πιο αντίστοιχο παράδειγμα έχουν να επιδείξουν σε ότι αφορά τη δική μας περιοχή; Σε όλη τη χώρα απολύονται καθημερινά χίλιοι (1000) εργαζόμενοι, ευτυχώς όμως που στην περιοχή μας διαθέτουμε πόρους που αν μας αφήσουν να τους αξιοποιήσουμε θα δημιουργήσουμε πολλαπλάσιες θέσεις εργασίας. Έχουμε την πατρίδα του Φιλόσοφου Αριστοτέλη, την Πύλη του Αγίου Όρους που είναι και μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, ενώ διαθέτουμε ορεινό όγκο απείρου φυσικού κάλους με πανέμορφα πετρόχτιστα χωριά. Διαθέτουμε περιοχές μέσα στην ζώνη Natura, όπου η φύση μπορεί απλόχερα να μας παραχωρήσει θέσεις εργασίας. Η θάλασσα και ο ήλιος, επίσης. Τίποτα από όλα αυτά όμως δεν μας άφησαν να εκμεταλλευτούμε. Ο λόγος είναι προφανές. Σκεφτείτε λοιπόν στα Αρχαία Στάγιρα να επισκέπτονται καθημερινά χιλιάδες τουρίστες για να θαυμάσουν έναν από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους παγκοσμίως. Θα μπορούσε εκεί δίπλα να κάνει η Καναδικός Χρυσός οποιαδήποτε εξόρυξη; Θα μπορούσε να αποθέτει τα τοξικά της απόβλητα σε μια περιοχή όπου θα έρεαν χιλιάδες τουρίστες καθημερινά; Η απάντηση είναι προφανής και είναι ΟΧΙ. Βέβαια οι τελάληδες της εταιρίας θεωρούν πως μεταλλεία και τουρισμός μπορούν να συνυπάρξουν. Γιατί λοιπόν δεν προτείνετε δίπλα στην ακρόπολη, ή στην αρχαία Ολυμπία να κάνετε ένα ορυχείο ανοιχτής εξόρυξης για να δούμε τι απάντηση θα λάβετε;
Επομένως γιατί επιμένουν να εμφανίζουν τις δικές μας μέρες, σαν ολόλευκες μέρες όταν ετοιμάζονται για την ολοκληρωτική καταστροφή;
Κατά τα άλλα, το ότι καθημερινά προσπαθούν μόνο αυτοί με απέλπιδες προσπάθειες να αποδείξουν πως έχουν δίκαιο σημαίνει πολλά. Εξάλλου οι φωνές που ακούγονται καθημερινά από όλο τον πλανήτη ενάντια στις ανοιχτές εξορύξεις μπορούν πολύ εύκολα να προβληματίσουν όσους διαθέτουν στοιχειώδη μόρφωση. Όσον αφορά τις σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους εξόρυξης που "μειώνουν δραστικά την επιβάρυνση του περιβάλλοντος" θα σημειώσουμε πως, πρώτον δεν τις εξαφανίζουν και δεύτερον όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπίλ Κλιντον δήλωνε στα ΜΜΕ πως κλείνει τα χρυσορυχία του Yellow Stone λόγο του ότι δεν υπάρχουν μέθοδοι για την αποκατάσταση της φύσης, αυτό και μόνο λέει πολλά. Μάλιστα επειδή στην περιοχή εξακολουθούν διάφορες μεταλλευτικές εταιρίες να προσπαθούν να ξεκινήσουν εξορύξεις, η τοπική κοινωνία όρισε νόμο απαράβατο, πως για να μπορέσει μια μεταλλευτική εταιρία να ξεκινήσει να εξορύσσει χρυσό, πρέπει πρώτα να υποδείξει μια άλλη εξόρυξη, όπου να έχει ολοκληρωθεί, να έχει κάνει αποκατάσταση και η περιοχή να είναι στην πρότερη της μεταλλευτικής δραστηριότητας μορφή. Καμία εταιρία μέχρι σήμερα δεν κατάφερε να υποδείξει έστω και μια. Εσείς μπορείτε να μας υποδείξετε;
Μπορεί να πείστηκαν, κάποιοι από τους μεταλλωρύχους ότι είναι έτσι τα πράγματα. Δεν είναι όμως καθόλου δημοκρατικό να προσπαθούν να επιβάλουν «τη μασημένη τους τροφή», μέσα από μεθόδους ιδεολογικής τρομοκρατίας ... Δεν απευθύνονται σε πρόβατα, αλλά σε νοήμονες ανθρώπους, που λόγω και των συγκυριών έχουν ξυπνήσει πια από το λήθαργο δεκαετιών...
Επίσης ενδιαφέρον παρουσιάζει κατά τη γνώμη μας το ζήτημα της επαπειλούμενης«ερημοποίησης» της λεκάνης του Κιλκίς, λόγω της έλλειψης νερού, αφού μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουμε και εμείς στην περιοχή της Μεγάλης Παναγίας. Μια περιοχή που άλλοτε έσφυζε απο νερό, σήμερα μετα βίας φθάνει για τις ανάγκες των κατοίκων. Ο υπεύθυνος είναι γνωστός και ονομάζετε Ελληνικός(Καναδικός) Χρυσός.
Ευχή μας λοιπόν είναι το υπουργείο επιτέλους να υλοποιήσει τις εξαγγελίες του, περί διαβούλευσης στην περιοχή μας, που ως όφειλε έπρεπε να είχε πραγματοποιήσει. Από εκεί και πέρα και μιλώντας με ρεαλιστικούς όρους και όχι με υποθετικούς, η Χαλκιδική αλλά και πολλές περιοχές στην βόρειο Ελλάδα, είναι νούμερο ένα τουριστικοί προωρισμοί στην Ελλάδα. Οφείλουμε λοιπόν με σεβασμό στο περιβάλλον να το εκμεταλλευτούμε και να δημιουργίσουμε χιλιάδες θέσεις εργασίας που θα μας οδηγήσουν στην έξοδο μας από την κρίση. Εξάλλου η βαριά βιομηχανία της χώρας ποτέ δεν ήταν οι εξορύξεις αλλά ο τουρισμός. Αυτό και μόνο λέει πολλά.
Κλείνοντας θα πούμε πως όλοι όσοι ασχολούνται με τα μεταλλεία και σοβαροί μας φαίνονται και χρήσιμοι στην τοπική μας κοινωνία. Αυτό δεν το λέμε έτσι για να χαϊδέψουμε τα αυτιά τους. Απορρέει ξεκάθαρα πως για όσα συμβαίνουν στην περιοχή μας οφείλονται σε συγκεκριμένους ηθικούς αυτουργούς. Εξάλλου οι περισσότεροι από τους μεταλλωρύχους δεν έχουν πειστεί απόλυτα για την ορθότητα της επιχειρηματολογίας, που τους αναπτύσσουν. Φαίνεται και από τους εγκάθετους στα μεταλλεία που οι περισσότεροι είναι παλιοί μεταλλωρύχοι.
Η απάντηση μας, πατάει στο κείμενο που ανάρτησαν οι Πολίτες της Καναδικός Χρυσός και που όπως πάντα προσπαθούν να διαστρεβλώνουν ΌΛΑ τα γεγονότα. Οφείλουν πολλές απαντήσεις όπως στο θέμα σχετικά με την Γ Γ του Υπουργείου Περιβάλλοντος Μαργαρίτας Καραβασίλη και τον λόγο που δεν έγινε η διαβούλευση, στο ότι μέχρι σήμερα δεν μας έχουν υποδείξει έστω και μια ανοιχτή εξόρυξη που να τελείωσε να έγινε αποκατάσταση και η περιοχή να είναι στην αρχική της μορφή και πολλές ακόμη ερωτήσεις που μέχρι σήμερα δεν μας έχουν δώσει απαντήσεις.

Εδώ θα είμαστε λοιπόν για να σας επαναφέρουμε στην πραγματικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.