Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Πολίτες Αριστοτέλη: «Η διαστρέβλωση της αλήθειας στο Κιλκίς – 1ο επεισόδιο»

"Ο τεμαχισμός της πραγματικότητας,
 βλάπτει την αλήθεια..."
Την Κυριακή 15 Ιανουαρίου, διεξήχθη στο Κιλκίς μια ακόμη εκδήλωση ενάντια στη μεταλλευτική δραστηριότητα, από συλλογικότητες κατοίκων της περιοχής, που αντιδρούν σε επικείμενες μεταλλευτικές εξορύξεις, που μέσω δημόσιου διαγωνισμού, έχουν προκηρυχτεί από το ΥΠΕΚΑ. Στο πάνελ των ομιλητών βρέθηκαν οι πολύ γνωστοί και στη Χαλκιδική εκπρόσωποι του «αντιμεταλλευτικού μπλόκ», οι οποίοι επιχειρούν προφανώς με την «ενημέρωση» που προσφέρουν να δημιουργήσουν και στο Κιλκίς το ίδιο πολωτικό κλίμα, το οποίο οδήγησε κοινωνίες της Ολυμπιάδας και της Στρατονίκης στο διχασμό και ένα βήμα πριν τον οικονομικό μαρασμό.
Επαναλαμβάνουμε πως μπαίνουμε στη διαδικασία σχολιασμού των όσων ελέχθησαν, γιατί για πολλοστή φορά διαπιστώσαμε, πως για να γίνουν πιστευτοί από τον κόσμο του Κιλκίς , έκαναν δυσμενείς αναφορές για τον τόπο μας, σαν να πρόκειται για μια τριτοκοσμική περιοχή, όπου για ό,τι στραβό και ανάποδο συμβαίνει, την αποκλειστική ευθύνη έχει η μεταλλευτική δραστηριότητα.
Θα θέλαμε να σταθούμε σε μια φράση του ιδρυτή του «Παρατηρητηρίου…», ο οποίος σε μια αποστροφή της ομιλίας του στο Κιλκίς, συνδέει μια έκκληση του πρώην δημάρχου Μεγάλης Παναγίας κ. Μητροφάνη προς τους δημότες του, "να μην κάνουν χρήση του πόσιμου νερού ή άλλων γεωτρήσεων για το πότισμα των μπαξέδων τους, με τις παρελθούσες και τις επικείμενες μεταλλευτικές δραστηριότητες στις Σκουριές".
Θα τον παρακαλούσαμε να μας εξηγήσει με τις υδρογεωλογικές γνώσεις, τις οποίες προφανώς διαθέτει, πώς συνδέεται η ερευνητική στοά των Σκουριών, ή οποία διανοίχτηκε επί TVX, με το πρόβλημα ύδρευσης της Μεγάλης Παναγίας;
Έχουν τον ίδιο υδροφόρο ορίζοντα και αν ναι, από πού προκύπτει αυτό; Το ρωτάμε αυτό, γιατί η υδρογεωλογική μελέτη του ΙΓΜΕ αναφέρεται σε δύο ξεχωριστές υδρολογικές λεκάνες που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους.
Θα επιθυμούσαμε να μας εξηγήσει επίσης, αν γνωρίζει, που πάει το νερό που βγαίνει από την ερευνητική στοά; Πέφτει στη θάλασσα; Πώς γίνεται αυτό, όταν το καλοκαίρι η κοίτη του Κοκκινόλακα, στο ύψος του Κρυονερίου, λίγο πριν την έξοδο της προς τη θάλασσα είναι στεγνή. Το βλέπουμε όλοι όσοι κάνουμε τη διαδρομή Στρατώνι-Ιερισσός. Αν δεν είναι από εκεί, μπορεί να υποδείξει το σημείο ροής του νερού προς τη θάλασσα; Αυτό θα συνιστούσαμε να το ζητούν και όλοι οι δημοσιογράφοι, πολιτικοί κ.ο.κ. που τους πηγαίνουν εκεί για να τους αποδείξουν την υποτιθέμενη αποστράγγιση.
Να μας επιτρέψει να θεωρήσουμε σοβαρότερα και εγκυρότερα τα επιστημονικά ευρήματα του ΙΓΜΕ, που με απλά λόγια υπογραμμίζει, ότι το νερό που βγαίνει από τη ερευνητική στοά των Σκουριών, κατεισδύει μόλις λίγα μέτρα πιο κάτω στο έδαφος, καταλήγοντας στον ίδιο υδροφόρο ορίζοντα, που θα κατέληγε, αν δεν είχε δημιουργηθεί η ερευνητική στοά. Είναι η υδρολεκάνη στην οποίαν καταλήγουν όλα τα νερά του υδροκρίτη (δηλ. οι περιβάλλουσες βουνοκορφές) στα όρια του οποίου βρίσκονται ο Κάκκαβος και οι Σκουριές (τα οποία, ειρήσθω εν παρόδω, δεν είναι το ίδιο, αλλά αυτό αποτελεί λεπτομέρεια…).
Επιπλέον θα θέλαμε να μάθουμε, πώς λειτουργεί η αποστράγγιση της περιοχής;. Αν μιλάμε για αποστράγγιση εξαιτίας αυτής της ερευνητικής στοάς, τότε δεν θα έπρεπε να έχουμε φαινόμενα ερημοποίησης στην περιοχή; Αντιθέτως, η περιοχή είναι καταπράσινη όπως μπορεί κανείς εύκολα να διαπιστώσει. Εδώ ανακύπτει βέβαια άλλο ένα ερώτημα:
Αποστράγγιση ή καταπράσινο δάσος; Τα δύο μαζί αποτελούν μάλλον αντίφαση… Ας το αποφασίσουνε, για να ξέρουμε και εμείς τελικά τι έχουμε… Στην ίδια κατηγορία πέφτει και η «ταινία μικρού μήκους» που κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2011 στα μπλόγκς των καλοθελητών της Χαλκιδικής, όπου ο αρχιπροστάτης της περιοχής μας πήγε να παρομοιάσει παραπλανητικά την περιοχή μας με το Μπαγκλαντές, επιχειρώντας, να συνδέσει ακραία καιρικά φαινόμενα… όπως την πλημμύρα του 2001 στη Μεγάλη Παναγία και το 2010 στο Στρατώνι, με τις προβλέψεις του, (οι οποίες αποτελούν μάλλον και προσωπικές του επιθυμίες με τον τρόπο που προβάλλονται…) για «τοξική μόλυνση» όλης της περιοχής μας εξαιτίας της «μεταλλουργίας», των αποβλήτων… και των φραγμάτων, τα οποία εννοείται ότι θα σπάσουν... (Δείτε εδώ)
Τις απαντήσεις στην αυθαίρετη διαστρέβλωση της αλήθειας, τις δώσαμε εδώ, γι’ αυτό δεν πρόκειται να επεκταθούμε. Απλά θα υπενθυμίσουμε για άλλη μία φορά ότι, σύμφωνα με τα σχέδια της εταιρείας, εργοστάσιο μεταλλουργίας θα γίνει στην περιοχή του Μαντέμ Λάκκου και όχι στις Σκουριές.
Πέραν αυτού, σε ό,τι αφορά το πρόβλημα υδροδότησης της Μεγάλης Παναγίας, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, όπως και όλοι όσοι ασχολούνται σοβαρά με αυτό το ζήτημα, ότι το πρόβλημα ποιότητας και ποσότητας του νερού του οικισμού, που παρουσιάζεται συχνά πυκνά, έχει να κάνει με τα σημεία όπου έχουν γίνει οι γεωτρήσεις και όχι με την ερευνητική στοά. Αυτά τα σημεία υπέδειξε η προηγούμενη δημοτική αρχή στην νυν μεταλλευτική εταιρεία, η οποία ανέλαβε και τα έξοδα των γεωτρήσεων (το ύψος των οποίων ανέρχεται, αν είμαστε σωστά πληροφορημένοι, στις 100.000 ευρώ).
Είμαστε σίγουροι, αγαπητοί Κιλκισιώτες, ότι δε σας είπε κανείς γι' αυτό, όπως και για πολλά άλλα, τα οποία δεν ακούγονται ευχάριστα στ’ αυτιά των πολέμιων της μεταλλευτικής. Πάντως, όποιος θέλει να εξακριβώσει, αν τα λεγόμενα του ιδρυτή του «Παρατηρητήριου…» αληθεύουν ή όχι, δεν έχει παρά να κάνει μια επίσκεψη στην περιοχή και να ενημερωθεί σχετικά, από τις υπηρεσίες του δήμου μας.
Στο επόμενο μας άρθρο θα αναφερθούμε σε αντίστοιχες υπερβολές, αντιφάσεις και ανεδαφικές αιτιάσεις των κ. Δημητριάδη και Τριανταφυλλίδη από την ίδια εκδήλωση. Την οποία εσείς μπορείτε να δείτε ολόκληρη, στο βίντεο που ακολουθεί.

23 σχόλια:

  1. Έφτασαν μέχρι εδω οι καμένοι;
    Υπομονή παιδιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστούμε για την υποδοχή και την υπομονή σας. Η αλήθεια ούτε κρύβεται ούτε καίγεται. Αργεί πιθανώς να εμφανιστεί...

      Διαγραφή
  2. Χαιρετίσματα στον Πάχτα λαμόγια της Ελληνικός Χρυσός !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμε 10:26 PM , ΞΈΧΑΣΕΣ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ, ΤΟΝ ΤΡΕΜΟΠΟΥΛΟ, ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ, ΤΟ ΓΚΡΟΥΕΦΣΚΙ ΚΑΙ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ...
    ΕΚΕΙ ΝΑ ΜΗ ΔΩΣΟΥΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΑΤΑ; θΑ ΔΩΣΕΙΣ ΕΣΥ; ΑΝΤΕ ΚΑΛΑ ΔΩΣΕ ΕΣΥ, ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΑΠΟ ΠΡΩΤΟ ΧΕΡΙ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=32533&Itemid=139

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. απαντω στον κ.12.52

      αυτο που με στεναχωρει αφανταστα ειναι οταν γραφουμε το τελευταιο πρωτο.
      δεν εχεις αδικο σε οτι αφορα τα κοιτασματα . και παλι φταιει η λανθασμενη πολιτικη και το μεγαλο κοστος η μη τεχνογνοσια . Τωρα η Ελλαδα στελνει επιστημονες στη Νορβηγια για το how know .
      Και τωρα σας λενε ελατε να εκμεταλευτουμε τον πλουτο μας και παλι βλεπεις αντιδρασεις.
      Η Τσεχια στο μεγεθος ειναι μικροτερη πλαιον απο εμας. Αλλα εχει τα παντα!!! Βαρια βιομηχανια, χημικα εργοστασια, ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ, και βαλε οτι αλλο θεσ. Πριν 20 χρονια μπηκε στο καπ. συστημα αν και βαρια βιομηχανια ειχαν παραδοση, αλλα επι κομμουνισμου, ολα αυτα που αναφερα τα ειχαν. . (το λεω με απολιτη γνωση τον πραγματων εκει)
      θα σου βρω το βιντεο με την Καραβασιλη , που πηγαι στην φινλανδια νομιζω. διπλα στο χιονοδρομικο κεντρο,τουριστικο μερος, και με μεταλουργια και μεταλεια διπλα. Και παλι ο Ελληνας δε πιστευει..Ας αλλαξουμε λοιπον μυαλα μηπως θα γινουμε παραγογηκοι σαν το Ισραηλ , σαν και αλλες μικρες χωρες, αν και με τους τουρκουw διπλα..αλλα δεν τους φοβηθηκε η Κυπρος.
      Γι αυτο οπως διαβαζεις σε αυτο το στρατιοτικο μπλογκ( το αγαπημενο μου)καινουριες σχεσεισ Ισραηλ, Κυπρος, Ελλαδα Εδω αν παρακολουθεις, μια παρακαλαμε τους Αμερικανους, μια τους Ρωσσους που θα μας κανουνε και κουμαντο αν θα ελευθερωσουμε τον Εφραιμ, μια την Ευρωπη.....πιστευω οτι πρεπει βασικα να σταματησουμε να ειμαστε ενας εναντια στον αλλων εδω στην Ελλαδα, ενομενοι sαν μια γροθια. Γινετε?
      Nα εχουμε οραμα, να ξερουμε ΤΙ θελουμε και οχι αλλη γρινια.

      Διαγραφή
  5. Προτού να αναλύσουμε πόσο ρυπογόνα είναι τα μεταλλεία,και αν έχουμε σήμερα την τεχνογνωσία να ρυπαίνουμε λιγότερο,υπάρχει ένα βασικότατο θέμα που αν δε λυθεί δεν αξίζει να κάνουμε τέτοιες συζητήσεις που είναι πιο τεχνικές.
    ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ (ευρωπαική ένωση,πρωθυπουργός, υπουργός ,υπάλληλος περιβάλλοντος)ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΤΗΡΕΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ???ΕΓΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΜΑΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ,ΠΟΣΟ ΜΑΛΛΟΝ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΦΕΡΕΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.ΟΛΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ.Τόσα χρόνια κάθονται εκεί κάτω τα ορυκτά,ασ περιμένουν λοιπόν ώσπου να έχουμε ένα σοβαρό κράτος που θα αντιμετωπίζει σοβαρά τα προβληματά του και μετά το συζητάμε.Η μισή Ελλάδα έχει 0,5gr/τόνο χρύσο,αιντεεεεε θα τη σκάψουμε όλη για να θησαυριζει η οποιαδήποτε πολυεθνική???Ας αλλάξουν τους νόμους τους ας είναι προς όφελος των πολιτών και μετά ασ μπούμε στη συζήτηση για το αν αξίζει να φάμε τη ρύπανση ή όχι.ΠΑΝΤΩΣ ΥΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 03:45 Πρέπει να διαθέτεις πτυχίο οικονομολόγου και μεταλλειολόγου μαζί για να κρίνεις εσύ προσωπικά, τι αξίζει και τι δεν αξίζει. Πρέπει ταυτόχρονα να έχεις λύσει τα βιοποριστικά σου ζητήματα καινα είσαι και λιγάκι φιλοτομαριστής, για να μην σε νοιάζει αν αυτός ο τόπος ερημώσει λόγο της τρομακτικής ανεργίας, που υπάρχει και αγγίζει το 40%, ενώ έπεται συνέχεια. Ωραία λογική και αντίληψη σε διακρίνει. Να ζήσουν τα δέντρα, τα τσακάλια, οι λύκοι και να ψοφήσουν οι άνθρωποι. Πας βλέπω πακέτο με τα όσα ζητά το παγκόσμιο οικολογικό κίνημα, που δεν είναι άλλο απο τη μείωση του πληθυσμού της γης. Συγχαρητήρια "συνάνθρωπε" και "συμπατριώτη", με μυαλά σαν το δικό σου, θά πάμε όλοι μια ώρα αρχύτερα απο εκεί που νομοτελειακά προοριζόμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είμαι άνεργη και δεν είμαι οικολόγος.Είμαι όμως και αρκετά εξυπνη για να μην υποκύπτω σε τέτοιου είδους εκβιασμούς.Δεν ξεπουλάω τίποτα για ένα κομμάτι ψωμί.Κάτι τέτοιοι πουλημένοι και μίζεροι σαν και σένα μας έφτασαν εδώ.Εσύ ρε άμα σου τάξουν μια δουλειά θα έδινες το ένα σου παιδί προκειμένου να μπορείς να αναθρέψεις το άλλο.Γράψε ότι θες δεν ασχολούμαι πια μαζίσου.

      Διαγραφή
    2. Το οτι θα ψοφησουν απο τη ρυπανση και την οριστικη καταστροφη του τοπου δεν σε ενοχλει.Ποσο τομαρι μπορει να ειναι καποιος που δεν θελει να δει την αληθεια. Τα εκατονταδες ατυχηματα στα μεταλλεια χρυσου σ ολο τον κοσμο την τρομερη ρυπανση που προκαλουν ακομη και στις προηγμενες χωρες οπως η ΗΠΑ και η Αυστραλια.Ευτυχως ο καθενας μας μπορει να μπει στο διαδυκτυο και να διαβασει και να δει ολα αυτα.Και στο κατω κατω εμεις εδω στο Κιλκις δεν θα επιτρεψουμε να γινουν μεταλλεια . ΕΞΩ ΟΙ ΧΡΥΣΟΘΗΡΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΣΙΡΑΚΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΛΚΙΣ!!!

      Διαγραφή
    3. Αν διαθετεις δηλαδη πτυχιο δασολογου, γεωλογου, περιβαλλοντολογου,βιολογου, κοινωνιολογου,γιατρου αυτα δεν μετρανε; Μονο οικονομολογου και μεταλλειολογου που βλεπουν μονο χρημα,κερδος,μεταλλα; Φυσικα για τις εταιριες και τους παρατρεχαμενους τους .Αλλου τα παραμυθια, εμεις εδω στα Κρουσια βγαλαμε Ψηφισμα κατα των μεταλλειων ηδη πριν δεκα χρονια.Και μαλιστα ομοφωνο απο τον τοτε Δημο Κρουσσων και Ψηφισμα συμπαραστασης απο τον τοτε Δημο Κιλκις εναντια στις εξορυξεις!Απο τοτε γνωριζαμε για τα εγκληματα ανα την ηφηλιο απο την ΡΙΟ-Τιντο και τις αλλες πολυεθνικες του καρτελ των χρυσοθηρων!

      Διαγραφή
  7. Ρε παιδιά αφου νομίζετε ότι ζείτε σε χώρα του τρίτου κόσμου ή της λατινικής αμερικής, γιατί δεν τραβάτε να πάτε να ζήσετε εκεί;

    Τσιράκια και μάλιστα αισχίστου είδους, είστε όλοι εσείς, που μάθετε να δουλευετε τον κόσμο και να αμείβεστε απο πάνω, διασπείροντας τον αφελληνισμό, τη θολοκουλτούρα και την αντιπαραγωγικότητα όπως οι περίφημοι καθηγητάδες, που μας έχουν φλομώσει στο φόβο και τον τρόμο, ενώ μας λένε και ανακρίβεις απο πάνω.

    Που είναι οι επιστημονικές του δημοσιεύσεις οι οποίες έχουν αναγνωριστεί διεθνώς; Μα τι λέω έχουν δημοσιεύσεις... Στο αντιγκολντ!!! (Να γελάσω ή να κλάψω με την ανοησία που κουβαλάτε)

    Αντίχρυσε άλλο πριν απο 10 χρόνια, αλλο τώρα. Τα πράγματα έχουν αλλάξει και η πλειονότητα της κοινωνίας δε τρώει τα φιλοοικολογικά παραμύθια. Διάβασε τι λέει ο καφετζόπουλος ο ηθοποιός για τους πρώην πράσινους συντρόφους του... Αγωνιστές του πράσινου... ευρώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τριτοκοσμικη ακομα δεν γιναμε, αν πουμε ναι στη μεταλλεια τοτε σιγουρα θα γινουμε.Επισης στα μεροκαματα προς τα εκει παμε.Αυτοι που μας χρεοκοπησαν και τωρα ξεπουλαν ολη την Ελλαδα ειναι αυτοι που μιλαν για αναπτυξη μεσω των μεταλλειων και αντι να ειναι φυλακη συνεχιζουν την εκποιηση.Για το υπολοιπο βελοπουλειο παραλληρημα σου δεν μπορω να το παρακολουθησω, λυπαμαι μονο!Για αυτα που εσυ καταμαρτυρεις για τους Οικολογους-Πρασινους ενα συμβιβασμενο με το συστημα κομμα δεν διαφωνω .Δεν μου λες ομως για τις αλλες κομματικες συμμοριες που λυμαινονται τον τοπο εδω και δεκαετιες και στησαν και την χουντικη κυβερνηση του Παπαδημιου για το γενικο ξεπουλημα εσυ τι λες; Ποιος ειναι τσιρακι εγω η εσυ και οι ομοιοι σου που δεχονται το ξεπουλημα ολης της χωρας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αντίχρυσε ξεπουλάει τη χώρα του, όποιος ξεπουλάει πρώτα τη ψυχή του. Η δική σου η ψυχη και το πνεύμα επίσης είναι παραδομένα στο διεθνισμό και στη θολοκουλτούρα. Οταν εσύ και οι όμοιοι σου μιλάτε για πατρίδα, καλό θα ήταν να πλένετε με λίγο ανθόνερο το βρώμικο στόμα σας και ύστερα να κάνετε " φιλοπατριωτικές" υποδείξεις. ΑΝΤΕ ΤΕΚΝΟ ΤΗΣ ΠΑΡΔΑΛΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΥΧΡΩΜΙΑΣ. ΕΧΕΤΕ ΞΕΠΟΥΛΗΣΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ, ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΙΣΚΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΥΠΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΕΧΕΤΕ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΚΑΝΕΤΕ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΚΑΙ ΦΙΛΟΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑ. ΚΟΠΡΙΕΣ Ε ΚΟΠΡΙΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Θελει ο φασιστας να κρυφτει και η χρυσαυγη δεν τον αφηνει.......Χουντοαποβλητο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Οι άνθρωποι που ήρθαν να μας μιλήσουν για τα μεταλλεία έχουν δώσει ονόματα, τις ιδιότητές τους και από που κρατάει η σκούφια τους είναι εύκολο να το μάθουμε... Οι ίδιοι αναλαμβάνουν την ευθύνη των λεγομένων τους και είναι εύκολο να διερευνήσουμε τις προθέσεις τους. Εσείς "πολίτες του αριστοτέλη" ποιοι είστε, με ποιά ιδιότητα σχετιζεστε με τα μεταλλεία; Συμμετέχετε στο διάλογο για τα μεταλεία και νομίζω οτι οφείλετε να μας δώσετε τα στοιχεία σας (τα ονοματάκια σας θα μας τα πείτε καμιά φορά;;;)... Αν θέλετε να σας πάρουν οι κάτοικοι του Κιλκίς στα σοβαρά... Αλλιώς κάντε μας τη χάρη και αδειάστε μας τη γωνιά. Διάλογο με φαντάσματα δεν κάνουμε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σχόλιο από το site του Εξάντα με το οποίο συμφωνώ μέχρι την τελευταία τελεία.

    Το Άγγιγμα του Μίδα (όπως και Το Αίμα του Κουάν Κουάν) αποτελεί μία αλληγορία πάνω στη θηριωδία του Δυτικού πολιτισμού με μπροστάρη τις πολυεθνικές εταιρείες που σαν άλλος Μίδας θέλουν να “χρυσώσουν» ό,τι υπάρχει στον πλανήτη, χωρίς να είναι σε θέση να καταλάβουν ότι αυτό θα σημάνει το τέλος…

    Μου άρεσε ιδιαίτερα η σύνθετη μορφή της ταινίας καθώς μοιάζει με εμπνευσμένο, ιδιότυπο κολλάζ όπου το σύγχρονο οπτικό υλικό ανακατεύεται μαστορικά με το ασπρόμαυρο και το αρχειακό, και δημιουργείται ένα εξαιρετικά πορώδες αμάγαλμα το οποίο διαποτίζει και ατσαλώνει η εξαίσια μουσική του Γιάννη Παξεβάνη που ερμηνεύει μοναδικά τα συναισθήματα των εικόνων.

    Θα σταθώ σε δύο σημεία. Πρώτα στα τύμπανα που δίνουν στη σκηνή της πυρετώδους αναζήτησης του χρυσού μέσα στα φαγωμένα σπλάχνα της γης (βλ. ορυχεία) μία μορφή μαύρης τελετουργίας, και κατόπιν στο διαλεκτικό μοντάζ όπου ο χυδαίος μοσχαροκέφαλος αντιπρόεδρος της εταιρείας χρυσού λέει πως «είναι καθήκον μας να αναπτύξουμε τον τόπο», και αμέσως μετά, με κατ, βλέπουμε ένα εντυπωσιακό μπαράζ ανατινάξεων της γης με δυναμίτιδα. «Καταστρέφω, άρα υπάρχω!» και ευφυέστατη η υποδόρια ειρωνεία από το σκηνοθέτη.

    Τώρα, το ξεκοιλιασμένο χρυσό γυναικείο άγαλμα στο φινάλε πήρε στα μάτια μου τη μορφή του δύσμοιρου πλανήτη Γη που μας φιλοξενεί και παρόλο που μας προσφέρει απλόχερα τα πολύτιμα αγαθά του, το αχαλίνωτο και αδίστακτο για κέρδος πολυεθνικό κεφάλαιο επιζητεί να του φάει τα σωθικά… Ο μύθος του Μίδα, λοιπόν, είναι πολύ διδακτικός και μία προσεχτική ανάγνωσή του δείχνει τι θα μας συμβεί αν δεν αλλάξουμε τροπάρι. Γιατί αν δεν επέλθει μία ριζική ανάσχεση στο υπάρχον καταναλωτικό παραγωγικό σύστημα, και με τους σημερινούς ρυθμούς αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού (ήδη πατήσαμε τα 7 δισεκατομμύρια) που σε 1.500 χρόνια ολόκληρη η μάζα του πλανήτη –ωκεανοί, φλοιός, πυρήνας, ατμόσφαιρα – θα έχει μετατραπεί σε ανθρώπινη σάρκα, στην καλύτερη περίπτωση θα γίνουμε κανίβαλοι!

    Κλείνοντας θα πω ότι με αφορμή το ντοκιμαντέρ του Εξάντα Το Πείραμα της Αργεντινής είχα γράψει ότι «ο Γ.Α. δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας παθιασμένος χρυσοθήρας, ένας αποθησαυριστής εικόνων πολλών καρατίων αλήθειας μέσα σε μία απέραντη, πλανητική χωματερή, αξιών, ψυχών και αντικειμένων». Έτσι, βλέποντάς τον να κατεβαίνει κυριολεκτικά στον Άδη, κάτω στο ζεστό, πνιγηρό και υγρό ορυχείο-λαβύρινθο Silencio (Σιωπή) και να συζητάει με τους “κτυπημένους” από το πυρετό του χρυσού μεταλλωρύχους, ένιωσα βαθύτατα δικαιωμένος. Αυτό το τρομερό παιδί θα μπορούσε να είναι ένας άλλος Μίδας, μιας και ό,τι θέμα αγγίζει, το κάνει με ένα μαγικό τρόπο χρυσάφι, και ο Εξάντας να είναι ένας άλλος Πακτωλός…

    Μίμης Τσακωνιάτης, συγγραφέας και κριτικός κινηματογράφου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Είστε τραγικοί και ακατοίκητοι εγκεφαλικά όσοι συνδέετε το Κιλκίς με την Κολομβία. Η επιμονή σας δε σε αυτό προκαλεί και δευτερες σκέψεις για τις ειλικρινείς σας προθέσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γελοίε την πρώτη παράγραφο του 02:25 την διάβασες. Βλέπεις μόνο σύνδεσή με Κολομβία ή με ολόκληρο τον πλανήτη. Δε θα τον πάρουν το χρυσό ρε με οποιαδήποτε μέθοδο. Και όλοι όσοι ξεπούλησαν την Ελλάδα κρεμάλα. Μαζί και ο Παχτάκος σας. Α και χρόνια πολλά

      Αντιγράφω από το http://ierissos.blogspot.com/2012/01/blog-post_27.html

      Ποιος να θυμάται σήμερα την αποφράδα ημέρα της 23ης Ιανουαρίου 2004. Όταν μου έθεσαν το ερώτημα, δεν πήγε το μυαλό μου. Είπα: Η άλωση της Πόλης έγινε τον Μάιο, η Χούντα έγινε Απρίλιο, οι Γερμανοί πάλι Απρίλιο κατέλαβαν την Ελλάδα, ο σεισμός στην Ιερισσό έγινε Σεπτέμβριο. Τι να έγινε τον Γενάρη και να μου διαφεύγει τόσο πολύ; Σε 23 μόνο την ίδρυση της ΕΠΟΝ ήξερα, αλλά κι αυτή ήταν Φλεβάρη (που λέει και το τραγούδι), χώρια που δεν ήταν και αποφράς.
      Ανέτρεξα ο δόλιος στο Ίντερνετ και βέβαια βρήκα την μεγάλη καταστροφή που χτύπησε την χώρα και την Χαλκιδική ειδικότερα ( http://news.in.gr/greece/article/?aid=511376 ). Ως Έλλην και ως Χαλκιδικιώτης, ένοιωσα μεγάλη ντροπή που ξέχασα την ημερομηνία της αποκαθήλωσης του Χ. Πάχτα και ορκίστηκα να μην το ξαναπάθω. Κάθε χρόνο θα τελώ μνημόσυνο.
      Από τότε άρχισε η κατρακύλα της χώρας. Σκεφτόσαστε να μην είχαμε χάσει τότε τον Χρήστο; Δεν θα συνέβαιναν όλα αυτά τα απεχθή που μας βρήκαν. Ποια τρόικα και ποιο ΔΝΤ θα τολμούσε να μας συμπεριφερθεί, έτσι που μας συμπεριφέρθηκε, αν ήταν στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υφυπουργός που είχε στο ενεργητικό του εκατοντάδες καμπαναριά, αυτός που άλλαξε την τροπολογία σε ντροπολογία, αυτός που μοσχοπούλησε ένα ευτελές μεταλλείο με 11 εκατομμύρια €, ο Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της La Trobe, «ο εραστής του σκιρτήματος των ζαρκαδιών και μύστης των φύλλων της ελιάς»,…πείτε μου, θα παθαίναμε αυτά που πάθαμε; Επ’ ουδενί. Να μην πούμε ότι όλα αυτά τα πάθαμε κι απ’ την αχαριστία μας. Ο Θεός μας τιμώρησε γιατί συμπεριφερθήκαμε τοιουτοτρόπως στον ευεργέτη των εκκλησιών και των καμπαναριών του. Είναι σαφές.
      Κι όχι μόνο το έθνος. Από εκείνη την αποφράδα ημέρα έχασε και η Χαλκιδική μας το πολιτικό ανάστημα του ανδρός και ορφάνεψε και βγαίνει σήμερα ο πάσα ένας Μπουτάρης και μας υβρίζει και δεν υπάρχει ένα μέγεθος να βγει και να τον βάλει στην θέση του. Ορφανέψαμε.
      Μετά από χρόνια μπορεί αυτή η ημερομηνία να μπει και στα σχολεία και να διδάσκεται μαζί με τις άλλες συμφορές του γένους.
      Ένα μόνο είναι παρήγορο, και για τον Χρήστο και για μας. Ήγγικεν η ώρα που θα αποδοθεί και σ’ άλλους η δικαιοσύνη. Η κόπρος του Αυγεία οσονούπω θα αποτελεί παρελθόν.

      Διαγραφή
  14. φυσικά τα ονοματάκια των "πολιτών του Αριστοτέλη" δεν προκειται να τα μάθουμε ποτε... ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. http://www.euromines.org/downloads/EurominesCyanideFactSheet_revised_872010_EL.pdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ προτείνω να ξεθάψετε τον Milton Friedman και να μας μιλήσει για τις αρχές του νεοφιλελευθερισμού. Πως αν τις αφήσεις ελεύθερες τις αγορές θα βρουν το δρόμο μόνες τους και μετά θα δημιουργήσουν και ένα οργανισμό που θα λέγετε euromines. ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΟΥΣ.

      Διαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.