Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Συνάντηση της γραμματέως του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού Όλγας Σαραντοπούλου με την Αντιπρόεδρο του συμβουλίου των Γάλλων του εξωτερικού DAPHNA POZNANSKI

Τα ζητήματα της λειτουργίας και οι τελευταίες εξελίξεις του Συμβουλίου των Γάλλων του Εξωτερικού ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε η Γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου, με την κα Daphna Poznanski, Αντιπρόεδρο του Συμβουλίου των Γάλλων του Εξωτερικού.  Η συνάντηση έλαβε χώρα στην προξενική κατοικία του Γενικού Προξένου της Γαλλίας στην Θεσσαλονίκη και Διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου στην συμπρωτεύουσα κ. Christian Thimonier και κατόπιν ιδιαίτερης πρόσκλησης σε γεύμα προς την κα Σαραντοπούλου.
Η Γραμματέας του ΣΑΕ, είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Συνέλευσης των Γάλλων του Εξωτερικού αλλά και στο ζήτημα της συμμετοχής των αποδήμων Γάλλων στην εκλογική διαδικασία της χώρας τους.
Όπως διευκρίνισε η κ. Poznanski, οι Γάλλοι απόδημοι έχουν πλέον συμμετοχή στην Ολομέλεια της Βουλής ως ξεχωριστό σώμα, το οποίο αποτελείται από 12 βουλευτές. Αυτοί εκλέγονται από το σύνολο των Γάλλων του Εξωτερικού.Το Σώμα των Αποδήμων βουλευτών είναι όργανο με γνωμοδοτικό και εισηγητικό ρόλο προς την Πολιτεία.
Η κα Poznanski ανέφερε ότι οι Γάλλοι του εξωτερικού έχουν σημαντική επιρροή στην εκάστοτε Κυβέρνηση της χώρας καταγωγής τους, συνεργασία στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, στην κατάρτιση της πολιτιστικής πολιτικής και της παιδείας των αποδήμων, ενώ τα εκλεγμένα μέλη της Συνέλευσης των Γάλλων του Εξωτερικού δικαιούνται να προτείνουν υποψήφιο για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Από την πλευρά της η Δρ. Σαραντοπούλου ανέλυσε όλες τις πτυχές λειτουργίας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού. Οι δύο εκπρόσωποι των αποδήμων συμφώνησαν σε μια στενότερη συνεργασία, πράγμα που θα μπορούσε να γίνει σε πολλά επίπεδα, όπως είπε η Γραμματέας του ΣΑΕ.
Αναφερόμενη στο θέμα της απόδοσης του δικαιώματος ψήφου στους Ομογενείς, η κα Σαραντοπούλου υποστήριξε ότι και οι Έλληνες του Εξωτερικού θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι και επεσήμανε ότι κατά τα πρότυπα της Γαλλίας και η Ελλάδα θα μπορούσε να νομοθετήσει, ώστε να δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής των αποδήμων μας στις εθνικές εκλογές από τους τόπους κατοικίας τους. Επεσήμανε ότι οι ομογενείς μας θα μπορούσαν να έχουν τη δυνατότητα να εκπροσωπηθούν μέσω της σύστασης ενός ειδικού σώματος (Συνέλευση Αποδήμων - Κοινοβούλιο αποδήμων), αποτελούμενο από Έλληνες του εξωτερικού.
Αυτό θα μπορούσε να είναι μακροπρόθεσμα μια εναλλακτική λύση στο φλέγον αυτό ζήτημα, καθώς όλες οι προσπάθειες μεχρι στιγμής δεν έχουν φέρει το αναμενόμενο αποτέλεσμα.
Η Γραμματέας του ΣΑΕ επισκέφθηκε και την έδρα του ΣΑΕ στην Θεσσαλονίκη, και ενημερώθηκε από το διοικητικά στελέχη της για θέματα και προβλήματα που αντιμετωπίζει η έδρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.