Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Ένα ΕΣΠΑ σαν τη βέσπα!

Σαν τη ...βέσπα βαδίζει η υλοποίηση του ΕΣΠΑ στην Κεντρική Μακεδονία, καθώς η απορρόφηση των κονδυλίων βρίσκεται στο 29,4%, παρόλο που έχουν περάσει τα πρώτα τέσσερα χρόνια του προγράμματος. Μάλιστα, σε μια σειρά κωδικών, όπως για παράδειγμα τα έργα οδικών υποδομών, οι απορροφήσεις είναι στο 0%! 
Ειδικά για τα έργα αυτά, πρέπει να πούμε ότι τα χρήματα έχουν μεταφερθεί σε άλλον κωδικό του προγράμματος. Έτσι, σημαντικοί δρόμοι του νομού, όπως ο Κιλκίς-Θεσσαλονίκη, Κιλκίς-Γουμένισσα και Κιλκίς-Μουριές, θα αναμείνουν για πολύ την χρηματοδότησή τους.
Εξ` άλλου, δράσεις έρευνας, καινοτομίας και τεχνολογίας μένουν στο 0% και τα κονδύλια μεταφέρονται κυρίως στην οικονομική ενδυνάμωση των επιχειρήσεων, αντί για τον περιορισμό της ρύπανσης και για περιβαλλοντικά συστήματα διαχείρισης. Μηδενικά ποσοστά εμφανίζουν και οι χρηματοδοτήσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Το ΕΣΠΑ αφορά το διάστημα 2007 - 2013, αλλά με τον κανόνα «ν+3» υπάρχει το περιθώριο απορρόφησης των κονδυλίων μέχρι το τέλος του 2016. Σημαντική για το πρόγραμμα είναι και η μεταβολή της κοινοτικής συμμετοχής, η οποία αυξήθηκε στο 85%, με αποτέλεσμα να απαιτούνται μικρότερα κονδύλια από εθνικούς πόρους κι έτσι να προχωρά το πρόγραμμα με ταχύτερους ρυθμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.