Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Αποκατάσταση Ζαχαριάδη μετά από 55 χρόνια

Χθες Κυριακή, στο Α` Νεκροταφείο Αθηνών, κατά τη διάρκεια μνημοσύνου για τον Νίκο Ζαχαριάδη, η γ. γ. του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα διάβασε την απόφαση της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΚΚΕ (16 Ιουλίου 2011), με την οποία πραγματοποιείται η κομματική αποκατάσταση του Ν. Ζαχαριάδη "ως αφοσιωμένου, ασυμβίβαστου, πρωτοπόρου και μαχητικού λαϊκού ηγέτη στην υπόθεση της εργατικής τάξης, στον προλεταριακό διεθνισμό, στην πάλη για κοινωνική απελευθέρωση".

Ως γνωστόν, ο Ν. Ζαχαριάδης διετέλεσε επί σειρά ετών γ. γραμματέας του ΚΚΕ, αλλά με την "αποσταλινοποίση" διαγράφτηκε (το 1956) και εξορίστηκε στη Σιβηρία, όπου το 1973 βρέθηκε κρεμασμένος, με την τότε κυβέρνηση της ΕΣΣΔ να μιλά για αυτοκτονία. Τώρα, 55 χρόνια μετά τη διαγραφή του, ο πιο πολυσυζητημένος κι αμφιλεγόμενος ηγέτης στην ιστορία του ΚΚΕ, αποκαταστάθηκε.


ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ
Ο Νίκος Ζαχαριάδης υπήρξε ηγετική φυσιογνωμία του ΚΚΕ. Κρατούμενος της Γκεστάπο στο Νταχάου, ανέλαβε ξανά τα ηνία του κόμματος από την απελευθέρωση έως και την τελική ήττα του Δημοκρατικού Στρατού, το 1949, που σήμανε το τέλος του Εμφυλίου. Από τους βασικούς υπεύθυνους για την απομόνωση και τη διαγραφή του διαφωνήσαντος με τη συμφωνία της Βάρκιζας Αρη Βελουχιώτη (που κι εκείνος θα αποκατασταθεί από το ΚΚΕ την επόμενη εβδομάδα), με το τέλος του Εμφυλίου εγκαταστάθηκε στο Βουκουρέστι, όπου και μεταφέρθηκε η έδρα του παράνομου ΚΚΕ. Αλλά ο θάνατος του Στάλιν, το 1953, και η περίοδος αποσταλινοποίησης που ακολούθησε κλόνισαν την ηγεσία του. Καθαιρέθηκε και διαγράφηκε το 1956, εξορίστηκε στη Σιβηρία, διεκδίκησε ακόμα και με απεργίες πείνας τη δικαίωσή του και την επιστροφή του στην Ελλάδα χωρίς να κερδίσει τη συναίνεση του κόμματος και, το 1973, βρέθηκε κρεμασμένος. Το ΚΚΕ αρχικά μίλησε για θάνατο από ανακοπή, η εκδοχή της αυτοκτονίας υιοθετήθηκε πολλά χρόνια μετά…
Η αποκατάσταση του Νίκου Ζαχαριάδη γίνεται περίπου ενάμιση χρόνο μετά την αποκατάσταση του Στάλιν, τον Φεβρουάριο του 2009, στο 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ.
(Από βιογραφικό σημείωμα στα σημερινά ΝΕΑ)

3 σχόλια:

  1. ΑΧ, ΑΧ αυτό το ΚΚΕ. Οταν ένα μέλος, στέλεχος, ακόμα και ο ίδιος ο ηγέτης του ΚΚΕ προσφέρει όλη την ζωή του για τις ιδέες που πιστεύει, πώς μπορεί το κόμμα του να λέει οτι τα διαγράφω όλα, επειδή κάποια στιγμή διαφωνεί με κάτι; Η προσφορά ενός ανθρώπου έχει επιτελεσθεί, είναι μια ανεξίτηλη πραγματικότητα και δεν διαγράφεται με τίποτε. Δεν είναι ένα κείμενο, μιά διακήρυξη, ένα μανιφέστο, που επειδή διαφωνείς μαζί του, το διαγράφεις.
    Αυτήν την τακτική σε διαγράφω σε εξορίζω, σε σκοτώνω και μετά σε αποκαθιστώ, δεν την κατανόησα ποτέ μου, κι'ούτε πρόκειται, γιατί αντίκειται στην κοινή λογική, που ταπεινά πιστεύω οτι διαθέτω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποιος Ζαχαριάδης,αυτός δεν πούλησε τον Βελουχιώτη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Ζαχαριάδης καταστρατήγησε κατά συρροήν όχι το δημοκρατικό συγκεντρωτισμό, αλλά μιαν άλλη κομματική αρχή, την κομματική νομιμότητα. Συκοφάντησε, καταδίκασε και στην ουσία δολοφόνησε μια ολόκληρη σειρά συντρόφους του, ο πρώτος εκ των οποίων ήταν ο ίδιος ο Βελουχιώτης. Κι όμως, το ΚΚΕ κρίνει σήμερα ότι η κομματική νομιμότητα, η οποία τόσο βάναυσα παραβιάστηκε για μια δεκαετία από τον Ζαχαριάδη και την ηγετική ομάδα γύρω από αυτόν, δεν είναι επαρκής λόγος ώστε να μην πραγματοποιηθεί η πλήρης κομματική και πολιτική αποκατάσταση του αρχηγού, σε αντίθεση με την μίζερη δήθεν αποκατάσταση του Βελουχιώτη, ο οποίος έκανε το υπέρτατο έγκλημα να παραβιάσει το δημοκρατικό συγκεντρωτισμό! Άσχετα αν οι πολιτικές και κομματικές πρακτικές του Ζαχαριάδη υπήρξαν πολλαπλάσια επιζήμιες για το Κόμμα και το αριστερό κίνημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.