Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Απλές αλήθειες

Γράφει ο Γιάννης Καραγιαννίδης
Να πούμε μερικές απλές αλήθειες, που ακριβώς επειδή είναι απλές δεν προσεγγίζονται αρκούντως σοβαρά. Βλέπετε, στις σύνθετες δυσκολίες που περνάμε ψάχνουμε, ντε και καλά, και για σύνθετες απαντήσεις και λύσεις.
Ιδού, λοιπόν, μια απλή αλήθεια: Για τη σημερινή κατάντια της χώρας φταίνε αποκλειστικά αυτοί που έπερναν τόσα χρόνια αποφάσεις για την ασκούμενη πολιτική στην οικονομία. Σ` αυτό δεν νομίζουμε να διαφωνεί οιοσδήποτε σόφρων Έλλην. Μπορεί ο πολύς κ. Πάγκαλος να ψέλλισε τεχνιέντως κάποια στιγμή το "μαζί τα φάγαμε", με προφανή σκοπό να ενοχοποιείσει και τους απλούς πολίτες, αλλά το κόλπο δεν έπιασε. Η κοινή λογική πρυτάνευσε: "Ακόμα κι αν φταίω επειδή έτρωγα όσα μου`δινες, δεν φταίω εγώ που τα `τρωγα αλλά εσύ που μου τα `δινες".
Άσε, που εδώ και τόσες δεκαετίες ακούμε απ` τους εκάστοτε κυβερνώντες μονάχα για λιτότητα, ενώ η περίφημη σύγκλιση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας αποδείχθηκε όνειρο απατηλό. Για ποιό "φαγοπότι" του κοσμάκη, λοιπόν, μιλάνε; Φταίνε, λοιπόν, οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, και μόνον αυτές.

Πάμε παρακάτω: Ποιό είναι σήμερα το πρόβλημα της χώρας; Το δημοσιονομικό, μας λένε. Και πώς λύνεται; Πρέπει να βρούμε λεφτά. Ε, ας τα βρούνε, λοιπόν, αυτοί που τα σπατάλησαν και τα `κλεψαν. Θέλουν πιάνοντας τους φοροφυγάδες, θέλουν με δανεισμό, θέλουν μ` ελεημοσύνες, θέλουν πλένοντας παμπρίζ αυτοκινήτων στα φανάρια; Όπως θέλουν! Κι αφού επέλεξαν τη λύση του δανεισμού, με γειά τους με χαρά τους. Δεν δικαιούνται, όμως, να παίρνουν τα λεφτά του κοσμάκη για να πληρώσουν τα δανεικά τους. Αν ήταν έτσι, το `ξερα κι εγώ, κι ο Χατζηπετρής κι η κυρά-Κατίνα. Η μέθοδος αυτή είναι, ωσάν να σπαταλάω τη περιουσία της οικογένειάς μου, να δανείζομαι για να "τη βγάλω" και μετά να παίρνω τα λεφτά των παιδιών μου. Σοβαρά μιλάτε, κύριοι κυβερνώντες; Αυτές είναι οι βαθυστόχαστες οικονομικές θεωρίες που θέλετε να υλοποιήσετε κι έχετε την απαίτηση να γίνουν αποδεκτές;
 Απ` τη στιγμή, τώρα, που κατέφυγαν στη μέθοδο "κυρα-Κατίνα", είναι φυσικό να χορεύουν στον ρυθμό των δανειστών τους. Γι` αυτό περιττεύει κάθε καταγγελία εκ μέρους των πολιτών περί τοκογλύφων του ΔΝΤ και της τρόικας. Το θέμα είναι να μην αναγκαστείς να πέσεις στους τοκογλύφους. Κι αν το κάνεις, θα κατηγορήσω εσένα κι όχι αυτόν στον οποίο προσέφυγες.
Ναι, αλλά αν δεν δανειζόταν η χώρα θα κήρυττε πτώχευση, μας λένε τόσο καιρό. Και με το επιχείρημα αυτό πείστηκαν οι 154 να ψηφίσουν το μεσοπρόθεσμο, και πριν έναν χρόνο οι άλλοι που υιοθέτησαν το μνημόνιο, και δεν ξέρουμε για πόσο ακόμα θα τ` ακούμε στο μέλλον, κάθε φορά που θα κοντεύουμε στη νέα...δόση μας.
Ωραία! Να συμφωνήσουμε μαζί τους. Αφού δεν μπορούσαν να τα πάρουν απ` τους φοροφυγάδες, να ζητήσουν ελεημοσύνη, να κλέψουν ή οτιδήποτε άλλο, κατέφυγαν στον δανεισμό. Γιατί θα πρέπει τα ...δανεισιάτικα να τα πληρώσω εγώ, ο πολίτης; Μα τότε ποιός να πληρώσει, μπορεί να ρωτήσει κάποιος, κατα πως θέλει το παιδικό παιχνίδι της "κολοκυθιάς". Ας το βρουν αυτοί, με τις εμπνευσμένες πολιτικές που εφάρμοσαν ως τώρα, είναι η απάντηση. Κι αφού το βρουν και καθαρίσουν τα σκατά που έκαναν, όπως τους είπε κι ο Γρηγ. Ψιαριανός στη Βουλή, να κάνουν μια βαθιά υπόκλιση στην ιστορία και να εξαφανιστούν διά παντός απ` τις ζωές μας. Και τότε, όπως θα πέφτει η αυλαία, αντί να τους πετάξουμε αυγά και ντομάτες, που θα τους άξιζε, μπορεί και να τους χειροκροτήσουμε. Γιατί, οι Έλληνες είμαστε γενναιόδωροι: Επιβραβεύουμε αυτούς που αναγνωρίζουν το σφάλμα τους και το διορθώνουν. Έτσι, απλά κι αληθινά!

2 σχόλια:

  1. Μπράβο Γιάννη με την τετράγωνη λογική σου και όχι μόνο γι'αυτό το σχόλιο,αλλά και για τα προηγούμενα που έγραψες.Μόνο μιά μικρή επισήμανση.Οι πολιτικοί μας, δυστυχώς αυτούς που επιλέξαμε για να μας αντιπροσωπεύσουν στη Βουλή των Ελλήνων, αποδείχθηκε πως ή δεν διαθέτουν την κοινή λογική εκείνων των νοικοκύρηδων πολιτών, ή είναι ανίκανοι, ή είναι εγκλωβισμένοι, με δική τους ευθύνη, στην λογική των πελατειακών και ενδοκομματικών σχέσεων ή όλα αυτά μαζί. Οταν μετά απο τόσα κραυγαλέα σκάνδαλα δεν έχει τιμωρηθεί κανείς, παραμένει ανοιχτό το ηθικό τουλάχιστο ζήτημα, πως οι νόμοι δεν είναι ίσοι για όλους και ταυτόχρονα επιβάλλονται άδικα και ανάλγητα μέτρα στή μικρομεσαία τάξη, για να πληρώσει τα 'σπασμένα'τους. Τώρα πιά στη συνείδηση των πολιτών, οι πολιτικοί δεν διαθέτουν ούτε κύρος ούτε αξιοπιστία. Επομένως η Δημοκρατία στην χώρα μας νοσεί βαριά εξαιτίας τους και αν αύριο προκύψει οποιαδήποτε ανωμαλία, δεν θάχουν κανένα άλλοθι, καμμιά δικαιολογία και η ιστορία θα γράψει μια ακόμη μελανή σελίδα. Ομως το τίμημα θα είναι βαρύ και θα το πληρώσουν όχι μόνον αυτοί που ευθύνονται(δεν ενδιαφέρει καθόλου), αλλά δυστυχώς και όλοι οι έντιμοι και αξιοπρεπείς πολίτες, που σήμερα νιώθουν πληγωμένοι και αγανακτησμένοι με τα έργα και τις ημέρες αυτών που εμπιστεύθηκαν και τίμησαν με την ψήφο τους.

    Να είσαι καλά και νά'χεις δύναμη να γράφεις.
    Ενας συμμαθητής σου απο το Γυμνάσιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιάννης Καραγιαννίδης5 Ιουλίου 2011 στις 2:10 μ.μ.

    Συμφωνώ απόλυτα με την επισήμανσή σου και την προσυπογράφω, φίλε και παλιέ συμμαθητή μου. Και σ` ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.