Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Η βράβευση της Μαρίας Πετκανοπούλου


Γράφει η Παγώνα Κακανοπούλου
Σε παλιότερο σημείωμά μας είχαμε αναφερθεί στο πρώτο βιβλίο της Μαρίας Πετκανοπούλου ''Ο μικρός ζωγράφος των βράχων'' εκδόσεις Καλειδοσκόπιο. Είχαμε πεί μεταξύ των άλλων γι αυτό το πρώτο δείγμα γραφής της συγγραφέως: «..προκλητικό το θέμα, προκλητική και η παιδαγωγική διαδικασία εισαγωγής των παιδιών στις ρίζες της ιστορίας εκεί όπου τα νήματα του ανθρώπινου αγώνα για επιβίωση έχουν την αρχή τους. Μια ιστορία τοποθετημένη βαθιά στο παρελθόν, και ορισμένη από τον χρόνο και το χρόνο της προϊστορικής εποχής με αξιόπιστες πληροφορίες για την περίοδο εκείνη. Μια σύγχρονη προσπάθεια εισαγωγής των παιδιών σε πραγματικές ιστορικές καταστάσεις με αρχή μέση τέλος και αποτέλεσμα που φτάνει μέχρι τις μέρες μας. Μια αφήγηση που ενδύεται τον μανδύα του παραμυθιού για να μιλήσει για την απτή ζωή και όχι για έναν αμφίβολης σκοπιμότητας και αποτελεσματικότητας, άχρονο και άχωρο μύθο, με νεράιδες και ξωτικά, φανταστικές περιπέτειες και τρομακτικά γεγονότα, που έχουν πλημμυρίσει την παιδική λογοτεχνία, τις εκπομπές της τηλεόρασης και τις ταινίες για παιδιά….»
Ε, λοιπόν δεν παρατηρήσαμε μόνο εμείς την ιδιαίτερη αξία αυτού του βιβλίου. Το βιβλίο κέρδισε το βραβείο «Λότη Πετροβιτς Ανδρουτσοπούλου σε πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα βιβλίου για παιδιά ή νέους»
Η επιτροπή που έκρινε το βιβλίο αποτελούνταν από τη κ. Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου, την κ. Αγγελική Βαρελά,την κ. Γαλάτεια Γρηγοριάδου Σουρέλη, την κ. Λίτσα Ψαραύτη και την κ. Ζωή Καναβά, κάτι σαν τις ιέρειες της παιδικής λογοτεχνίας. Εχει σημασία να αναφερθεί το σκεπτικό της βράβευσης που εκφωνησε
η πρόεδρος της επιτροπής κ Ανδρουτσοπούλου: « … Στην Ανώτερη Παλαιολιθική Εποχή μεταφέρει πειστικότατα τους μικρούς αναγνώστες, η ιστορία του ΠΟΚ, μικρού παιδιού που γεννήθηκε και ζει σε σπηλιά.
Καθώς ο ΠΟΚ είναι ακόμη μικρός και δεν τον παίρνουν οι μεγάλοι άνδρες στο κυνήγι, του δίνεται η ευκαιρία να παρατηρήσει τον κόσμο που τον περιβάλλει
και τα θαύματα της φύσης. Έτσι ανακαλύπτει τη μαγεία των χρωμάτων και την έμφυτη τάση του να αποτυπώνει όπως μπορεί τα όσα βλέπει.
Με τη βοήθεια του σοφού παππού μαθαίνει να δημιουργεί τις δικές του ζωγραφιές στους βράχους.
Η αναφορά στα πανάρχαια καλλιτεχνήματα που βρέθηκαν σε σπηλιά, ευρήματα που μας αποκαλύπτουν τους πολιτισμούς της εποχής εκείνης,
όπως ο Μαγδαληναίος, είναι σαφής και τεκμηριωμένη.
Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας προσφέρει χωρίς ίχνος διδακτισμού πολύτιμη γνώση στους μικρούς αναγνώστες, με όχημα μια εξαιρετκά τρυφερή και καλογραμμένη ιστορία, ένα πραγματικό λογοτέχνημα...»
Η εκδήλωση έγινε στην αίθουσα Άννα-Μαρία Καλουτά του Δήμου Αθηναίων. Είναι ιδιαίτερη τιμή και για μας αφού η Μαρία Πετκανοπούλου έλκει την καταγωγή της από τις Καστανιές και να της ευχηθούμε ανοδική πορεία και νέα βραβεία στα νέα της έργα που αναμένομε πλέον με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.