Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Ερώτηση Κιλτίδη προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για τις Συνθήκες λειτουργίας του πυρηνικού εργοστασίου του Κοζλοντούι

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», στις 28.04.2011, παρατίθενται αποκαλύψεις για τη λειτουργία του Πυρηνικού εργοστασίου στο Κοζλοντούι της Βουλγαρίας.
Πιο συγκεκριμένα, ο βούλγαρος φυσικός Κάστσιεφ, πρώην στέλεχος του πυρηνικού σταθμού αναφέρει σε γερμανική εφημερίδα ότι από το Μάρτη του 2006 στη Μονάδα 5 του εργοστασίου, λειτουργούσαν μόλις 38 ράβδοι ελέγχου από τις συνολικά 60 που έπρεπε να λειτουργούν. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης, θα ήταν αδύνατο να σταματήσει η λειτουργία του αντιδραστήρα, κάτι που ενδεχομένως θα μπορούσε να οδηγήσει σε λιώσιμό του λόγω υπερθέρμανσης.
Το Σεπτέμβριο του 2010, κατά τη διάρκεια έργων συντήρησης εντοπίστηκαν ρωγμές στις σωληνώσεις του συστήματος προστασίας ενός αντιδραστήρα. Στις 27.04.2011, ο αντιδραστήρας τη Μονάδας 5, παρουσίασε ξανά προβλήματα και εκκενώθηκε για επτά ώρες, αφού παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια και πάλι έργων συντήρησης, αυξημένα ποσοστά ραδιενέργειας. Το πόρισμα των αρμόδιων αρχών για την αιτία των ρωγμών δεν έχει βγει ακόμα, ενώ θα έπρεπε να έχει κατατεθεί τον περασμένο Ιανουάριο.
Το πρόβλημα είναι πολύ σημαντικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι η απόσταση του Κοζλοντούι από τα ελληνικά σύνορα είναι μόλις 250 χλμ και εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σεισμογενές τόξο.
Κατόπιν τούτων ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:
1. Σε ποίες ενέργειες σκοπεύει να καταφύγει η Kυβέρνηση προκειμένου να πιέσει τις βουλγαρικές αρχές, να αποκαλύψουν την πραγματικότητα και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα;
2. Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει η Kυβέρνηση και το Υπουργείο, προκειμένου να ενημερωθεί και να ενεργοποιηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και η διεθνής κοινότητα
3. Ποια είναι η θέση της Kυβέρνησης και πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει την ύπαρξη και τη λειτουργία των πυρηνικών εργοστασίων στα σεισμογενή Βαλκάνια και την Τουρκία;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.