Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Τα πολιτικοκοινωνικά σχόλια της εβδομάδας

 Η μεγάλη έξοδος
Περί τα 15 χιλ. αυτοκίνητα περνούσαν καθημερινά τις μέρες της Μ. Εβδομάδας απ’ το τελωνείο Ευζώνων με προορισμό τη Γευγελή. Η μεγάλη πλειοψηφία απ’ αυτά προέρχονταν απ’ το νομό μας, και κυρίως απ’ το Δήμο Παιονίας.
Οι συντοπίτες μας γέμισαν τα ρεζερβουάρ και τα πορτ μπαγκάζ των αυτοκινήτων τους με «φτηνά» καύσιμα και προϊόντα για το πασχαλινό τραπέζι, και μετά επέστρεφαν. Εκτός απ’ τους πολύ….μερακλήδες, που έμεναν και το βράδι για να ποντάρουν σε κάποιο απ’ τα καζίνα της περιοχής, που φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια!

Η έκκληση
Όλη η σημερινή (κι όχι αυριανή ή πιθανολογούμενη μελλοντική) κατάντια του Νοσοκομείου Κιλκίς αποτυπώνεται με τον πιο δραματικό τρόπο σ’ αυτήν την φωτογραφία που δημοσιεύεται στο φύλλο της «Γ».
Η έκκληση των τεχνολόγων – ακτινολόγων του Ιδρύματος προς τους επισκέπτες, να μην φέρνουν γλυκά αλλά να μπορούν κάποια απαραίτητα υλικά όπως γάντια, καθετήρες κ.α., αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο την απελπισία των λειτουργών του Νοσοκομείου.
Μετά απ’ αυτό, για ποια επιπλέον υποβάθμιση να μιλήσουμε; Και τι νόημα μπορούν να ‘χουν διαβεβαιώσεις ότι τέτοια υποβάθμιση δεν θα υπάρξει;

Αυτοκριτική
Ωστόσο, η Ν.Ε. Κιλκίς του ΠΑΣΟΚ στην προαναφερθείσα ανακοίνωσή της συμπεριλαμβάνει και ψήγματα αυτοκριτικής. Κι αυτό, βέβαια, είναι προς τιμήν της.
Λέει, συγκεκριμένα, ότι για τις παθογένειες και τις στρεβλώσεις της ελληνικής οικονομίας «έχει το μερίδιο της δική του ευθύνης» και το ΠΑΣΟΚ. Ενώ, για το θέμα του Νοσοκομείου Κιλκίς σημειώνει ότι «υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες των αρμοδίων για τη σημερινή κατάσταση».
Υπογραμμίζουμε αυτά τα σημεία, αν και πιστεύουμε ότι η Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ λέει τ’ αυτονόητα. Ωστόσο, κάποιοι άλλοι δεν έκαναν ούτε καν αυτό, με τις δικές τους ανακοινώσεις….

Τραπεζικά
Κλείνει, λέει, το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στη Γουμένισσα, ενώ δυο άλλες Τράπεζες, η ΑΛΦΑ κι η ΠΕΙΡΑΙΩΣ σχεδιάζουν ν’ ανοίξουν δικά τους.
Βεβαίως, στους Γουμενισσιώτες κακοφαίνεται αυτή η ρευστότητα, αλλά απ’ ότι φαίνεται θα πρέπει ν’ αρχίσουμε να συνηθίζουμε και να ζούμε με τέτοια φαινόμενα.
Φτύνοντας τον κόρφο μας, μη τυχόν και βάλουν «λουκέτο» όλα τα υποκαταστήματα των τραπεζών!
Πάντως, τη λογική να διαθέτει η Εθνική δυο υποκαταστήματα σε Πολύκαστρο και Αξιούπολη, αντίστοιχα, και να κλείνει αυτό της Γουμένισσας, δεν την καταλαβαίνουμε…

Ερωτήματα
Καλές οι προσπάθειες του Δήμου Παιονίας, του Εμπορικού Συλλόγου Πολυκάστρου και του Επιμελητηρίου Κιλκίς να επιλυθεί το πρόβλημα των παράνομων εισαγωγών εμπορευμάτων απ’ τη γειτονική FYROM. Καλές και οι διαβεβαιώσεις του τελώνη, Πέτρου Τσελεμπή, ότι δεν θα περάσει κανένα αυτοκίνητο χωρίς εξονυχιστικό έλεγχο.
Το θέμα, όμως, είναι, τι θα ελέγχεται, για ποια προϊόντα, κι εν γένει με βάση ποια νομοθεσία θα ελέγχονται τα «εκατοντάδες αυτοκίνητα κι οι χιλιάδες επιβάτες» που επισκέπτονται κάθε εβδομάδα τις αγορές και τα καζίνα της γείτονος.
Και το ακόμα μεγαλύτερο ερώτημα είναι, γιατί όλοι αυτοί οι συντοπίτες μας αναγκάζονται να το κάνουν, αφήνοντας τα χρήματά τους εκτός Ελλάδας;

Ρίξιμο
Κάθε χρόνο εγκρίνεται ένα ποσό για κάθε νομό, με σκοπό την καταπολέμηση των κουνουπιών. Φαίνεται, λοιπόν, ότι για το εν λόγω πρόγραμμα ο νομός μας είναι ιδιαίτερα «ριγμένος». Αυτό λέει το γεγονός ότι απ’ τα 2 εκατ. ευρώ, που θα πάρει φέτος η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, στο νομό μας θα ‘ρθουν μόλις 25 χιλ.
Και καλά, το 1 εκατ. να πάει στο νομό Θεσσαλονίκης, άντε να πάρουν κι από 150 χιλ. περίπου οι νομοί Πιερίας και Χαλκιδικής, που έχουν θάλασσα. Αλλά οι 480 χιλ. για τις Σέρρες, πολλές δεν είναι; Κα με ποια λογική νομοί όπως της Ημαθίας και της Πέλλας θα πάρουν από 75 και 90 χιλ. αντίστοιχα, ενώ ο δικός μας με τη Δοϊράνη, τον Αξιό και τον Γαλλικό, μόνο 25 χιλ. ευρώ;
Πρόκειται γι’ άλλο ένα δείγμα «ριξίματος» και γι’ αυτό και το αναφέρουμε. Όχι, φυσικά, για τον….πακτωλό χρημάτων που θα εισρεύσουν!

Τα ‘χωσε
Μ’ αφορμή το έργο ανακαίνισης της Αυστροελληνικής και τα όσα είπε επ’ αυτού ο Ν. Αφεντουλίδης σε συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου Κιλκίς, ο Τ. Τερζίδης εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία δεν διστάζει να «τα χώσει» στον αντίπαλό του της «ελάσσονος μειοψηφίας».
Για παράδειγμα, κάνει λόγο για «επικοινωνιακό τρυκ», «μικρόψυχα σχόλια», «ανεύθυνο πολιτικαντισμό», «πολιτική εμπάθεια του χθες», «επικίνδυνη συμπεριφορά που αντιμάχεται το συμφέρον της κοινωνίας» κ.α.
Αναμένεται (;) η απάντηση του Αφεντουλίδη!

Πρότυπο
Μ’ αφορμή την συμπλήρωση 17 χρόνων από τον χαμό του Γ. Γεννηματά, η κρατική TV πρόβαλε τις μέρες του Πάσχα ένα ντοκυμαντέρ – αφιέρωμα στον μεγάλο πολιτικό οραματιστή. Απ’ το οποίο ξεχωρίσαμε μιαν «ατάκα» του Ν. Κακλαμάνη. «Η παρουσία του Γεννηματά μας ανάγκαζε κι εμάς στη Ν.Δ. να γινόμαστε καλύτεροι» είπε. Και μας θύμισε τον αείμνηστο Σπ. Αυγητίδη, που όταν κάποτε υποδέχτηκε ως δήμαρχος τον Γιώργη, όπως τον αποκαλούσαν οι φίλοι, του είχε πει ότι αποτελεί πρότυπο για κάθε αγωνιστή και κίνητρο για να γίνουμε όλοι καλύτεροι.
Κουβέντες, που ίσως να φαίνονταν αλλιώς κοινότυπες, αλλά που σε τέτοιες περιπτώσεις ανακτούν το ουσιαστικό τους νόημα!

Αναπροσαρμογή
Όσες επιχειρήσεις είχαν καταφέρει να πάρουν δάνεια μέσω ΤΕΜΠΕ, μπόρεσαν ν’ ανασάνουν πρόσκαιρα. Φαίνεται, όμως, ότι επρόκειτο γι’ ανάσες τεχνητής αναπνοής, καθώς η εντεινόμενη οικονομική κρίση προκαλεί πάλι ασφυξίες.
Γι’ αυτό και το Επιμελητήριο Κιλκίς ζητά την παράταση για 3 χρόνια της αποπληρωμής των δανείων μ’ ευνοϊκή αναπροσαρμογή των όρων.
Ζητάει, δηλαδή το ΕΒΕ για το χρέος των επιχειρήσεων, αυτό που η κυβέρνηση ξορκίζει, όπως ο διάολος το λιβάνι, για το δημόσιο χρέος: την αναπροσαρμογή!

Ευχές
Όποιος επιχειρούσε τη δεύτερη μέρα του Πάσχα να πάρει τηλέφωνο τον Γ. Γεωργαντά για να του ευχηθεί μ’ αφορμή την ονομαστική του γιορτή, και κατάφερνε να βγάλει γραμμή, θεωρούνταν πολύ τυχερός!
Πόνεσαν τα χέρια του πολιτευτή να δουλεύει τα τηλέφωνά του, και το στόμα του ν’ απαντάει στους χιλιάδες φίλους του!
Ούτε ο συνονόματός του ο Φλωρίδης, να ‘τανε!

Ανησυχία
Σχετικά με το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών, θα πρέπει να σημειωθεί ότι πολλοί δήμοι δεν έχουν εξοφλήσει χρέη προηγουμένων ετών, μ’ αποτέλεσμα οι εταιρείες που υλοποιούν το πρότζεκτ κι οι διάφοροι προμηθευτές να δηλώνουν ότι η καταπολέμηση θα ‘ναι φέτος προβληματική.
Κι αυτό γεννά μεγάλες ανησυχίες, καθότι αναμένεται να κάνει «θραύση» και φέτος ο «ιός του Δυτ. Νείλου», ένεκα του οποίου έχασαν πέρσι τη ζωή τους στην περιφέρειά μας 37 άτομα!
Οι εκτιμήσεις, λοιπόν, λένε ότι ακόμα κι αν εφαρμοστεί το πρόγραμμα, θα σημειωθεί μεγάλη καθυστέρηση, μ’ απρόβλεπτες βεβαίως επιπτώσεις.
Είναι να φεύγουμε το καλοκαίρι για τον …Ανατολικό Νείλο!

Προγράμματα
Στην κατάρτιση τοπικών προγραμμάτων ανάπτυξης για κάθε περιφέρεια της χώρας προχωρά η Ν.Δ. Τα προγράμματα που αναμένεται να ολοκληρωθούν το καλοκαίρι, θα περιλαμβάνουν ιεραρχημένες προτεραιότητες για κάθε νομό των περιφερειών, καθώς και προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και για την ανάπτυξη.
Το ενδιαφέρον για την Περιφέρεια και το νομό μας επικεντρώνεται στο ποιοι θα οριστούν συντονιστές και ποια στελέχη γενικώς θα αξιοποιηθούν. Γιατί, αυτά δεν θα προέρχονται μονάχα απ’ το χώρο της Τοπ. Αυτοδιοίκησης, και η επιλογή τους θα θεωρηθεί ένα είδος προκρίματος για…περαιτέρω αξιοποίηση στο μέλλον.

Για Γκίνες
Κάτι είναι κι αυτό! Κατά τη διάρκεια, λέει, της 2ης Έκθεσης Ποιοτικών Αγροτικών Προϊόντων, που θα πραγματοποιηθεί στις 13-15 Μαΐου, στην Αθήνα, το Επιμελητήριο Κιλκίς θα συμμετάσχει με «κλου» την παρασκευή της μεγαλύτερης τυρόπιτας, και με πρώτη ύλη προϊόντα τυροκομικών μονάδων του νομού.
Σ’ εποχές δύσκολες το να παράγεις προϊόντα για το…βιβλίο Γκίνες είναι σπουδαίο πράγμα. Έστω κι αν πρόκειται για τυρόπιτα.
Άντε, και σε ….μπουγάτσα!

Συμπτώματα
Μεγαλοβδομαδιάτικα συνελήφθη στο  Κιλκίς ημεδαπός 58χρονος πατέρας να εξωθεί τον 11χρονο γιο του σε επαιτεία έξω από την εκκλησία των 15 Μαρτύρων.
Αυτό έλεγε η είδηση απ’ το Αστυνομικό δελτίο, κι έκανε αίσθηση λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα των ημερών. Και που, βέβαια, ωχριούσε μπροστά σ’ άλλες, που έκαναν λόγο για πατεράδες που εξωθούσαν ανήλικες κόρες τους σε πορνεία!
Συμπτώματα, μιας άγριας κοινωνίας, που δυστυχώς θ’ αυξάνονται, αντί να μειώνονται, όσο βυθίζεται στην κρίση όλο και περισσότερο!

Επέτειος
Συμπληρώθηκαν αυτές τις μέρες 25 χρόνια απ’ την τρομακτική πυρηνική τραγωδία του Τσέρνομπιλ, ενώ ο κόσμος είναι ακόμα συγκλονισμένος απ’ τη σύγχρονη καταστροφή της Φουκοσίμα.
Για ‘μας, εδώ, το γεγονός αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθότι η ανησυχία από τυχόν επαναλειτουργία του πυρηνικού εργοστασίου του Κοζλοντούϊ, καθώς κι απ’ την σχεδιαζόμενη άλλου ανάλογου στη FYROM, εξακολουθεί να υφίσταται.
Γι’ αυτό θα πρέπει να επαγρυπνούμε. Τέτοιες «πυριτιδαποθήκες» δεν τις θέλουμε στη γειτονιά μας!

Τροχαία
30 νεκρούς είχαμε στη χώρα κατά την πασχαλινή έξοδο (κι επανείσοδο, φυσικά, για όσους βέβαια επέστρεψαν). Ευτυχώς, όμως, εδώ στο νομό μας «τη βγάλαμε καθαρή», αφού σημειώθηκαν δυο μονάχα τροχαία μ’ απολογισμό ελαφρούς τραυματισμούς.
Ελπίζουμε κι οι Κιλκισιώτες που ταξίδεψαν εκτός νομού να γύρισαν όλοι ασφαλείς. Καλή Πρωτομαγιά!

Κήπος
Το στρατόπεδο «Παύλου Μελά» στη Θεσσαλονίκη μένει αναξιοποίητο εδώ και καιρό, και σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζεται τώρα να λειτουργήσει εκεί ένας βοτανικός κήπος.
Μ’ άλλα λόγια, θα προκύψει ανταγωνισμός με τον δικό μας κήπο στα Κρούσια!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.