Ερώτηση: Κυρία Βίκυ είμαι δυο χρόνια παντρεμένη και τους τελευταίους μήνες προσπαθώ να μείνω έγκυος, αλλά δεν τα καταφέρνουμε. Έχω στεναχωρηθεί πάρα πολύ γιατί θέλω ένα παιδάκι. Επίσης βλέπω το σύζυγό μου που στενοχωριέται, αν και με υποστηρίζει, αλλά κάποιες φορές υπάρχει ένταση στη σχέση μας. Πιστεύετε ότι μπορεί να φταίει το άγχος που μου έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο καιρό και δυσκολεύομαι να συλλάβω; Νίνα Κ.
Φίλη Νίνα,
Σίγουρα πρόκειται για το επόμενο σημαντικό βήμα στη ζωή του ζευγαριού μετά το γάμο, και αξίζει όλοι να απολαύσουν την πατρότητα και την μητρότητα, αλλά πολλές φορές η απόφαση του ζευγαριού δεν είναι άμεσα πραγματοποιήσιμη.
Όλο και περισσότερα ζευγάρια έρχονται αντιμέτωπα μ’ αυτό το πρόβλημα τα οποία στη συνέχεια, διακατέχονται από συναισθήματα ματαίωσης και αποτυχίας. Αυτή η κατάσταση είναι πιθανό να φέρει ένταση στη σχέση, όταν αυτή δεν έχει γερή βάση αγάπης και αλληλοϋποστήριξης. Από τα λεγόμενά σου, ο σύζυγός σου είναι υποστηρικτικός και αυτό πρέπει να λάβεις υπόψη σου. Αναφέρεις ότι προσπαθείτε μόνο λίγους μήνες, που σημαίνει ότι δεν έχετε ξεπεράσει τα περιθώρια του ενός έτους που δίνουν οι περισσότεροι γιατροί. Είναι σημαντικό σε τέτοιες καταστάσεις το ζευγάρι να μην αναστατώνεται και να μην σκέφτεται αρνητικά. Η αρνητικότητα προκαλεί άγχος, που μπορεί να αποτρέψει ως ένα βαθμό το επιθυμητό αποτέλεσμα, καθώς και την ηρεμία και τον αυθορμητισμό, που χρειάζονται για την σεξουαλική συνεύρεση. Όλο και περισσότερα ζευγάρια επισημαίνουν, ότι ενώ δεν υπάρχει οργανικό πρόβλημα είτε στη γυναίκα είτε στον άντρα, το ζευγάρι δυσκολεύεται να συλλάβει. Το στρες είναι ένα παράγοντας που μάλλον επηρεάζει τη γονιμότητα και των δυο φύλλων. Από έρευνες σε ζευγάρια έχει διαπιστωθεί ότι σε περιόδους έντονου στρες υπάρχει αστάθεια στον κύκλο της γυναίκας. Επίσης έντονα ψυχολογικά προβλήματα ή άγχος για μεγάλο διάστημα, μπορεί να εμποδίσουν την σωστή συχνότητα ωορρηξίας στις γυναίκες και ενδεχομένως την ποιότητα και ποσότητα του σπέρματος στους άντρες. Υπάρχουν διάφορες απόψεις και θεωρίες στην επιστήμη της ψυχολογίας, που υποστηρίζουν ότι η γονιμότητα ενδέχεται να επηρεαστεί άμεσα από τυχόν αμφιθυμικά συναισθήματα, είτε προς την τεκνοποίηση είτε για τη σχέση. Εν ολίγοις, από την αβεβαιότητα που μπορεί να νιώθει το ζευγάρι σχετικά με το αν είναι έτοιμοι να αποκτήσουν παιδί ή εξαιτίας κάποιας υποσυνείδητης αμφισβήτησης εκ μέρους ενός από τους δυο. Με αυτό τον τρόπο, ο ίδιος μας ο οργανισμός δεν επιτρέπει το επιθυμητό αποτέλεσμα να συμβεί, εφόσον υποσυνείδητα λειτουργεί εναντίον αυτού. Πολλά ζευγάρια που έχουν αποκλείσει τον οργανικό παράγοντα, έχουν στραφεί προς κάποιο ειδικό ώστε να τους βοηθήσει με το στρες αλλά και με άλλα θέματα που τους απασχολούσαν. Πολλοί έχουν αναφέρει ότι εφόσον κατάφεραν να τακτοποιήσουν θέματα του παρελθόντος και να συνειδητοποιήσουν τις άμυνες που είχαν αναπτύξει, τότε ένιωσαν πραγματική ανακούφιση και ηρεμία.
Πράγματι, το άγχος είναι κακός οιωνός, αλλά κανένα ιατρικό πρόβλημα δεν μπορεί να αποδοθεί στον ψυχολογικό παράγοντα σε μια σχέση αιτίας – αιτιατού.
Φίλη Νίνα νομίζω πως είναι νωρίς να απογοητεύεσαι. Φαντάζομαι από τα λεγόμενα σου ότι δεν έχεις ακόμη επισκεφτεί το γιατρό σου για να σε ενημερώσει και να σε καθησυχάσει. Θα έλεγα ότι αντί να μπαίνετε στη διαδικασία αρνητικών σκέψεων και να αγχώνεστε, να κανονίσεις μια επίσκεψη με τον/την γυναικολόγο σου. Σαφώς όλα τα ζευγάρια ανυπομονούν για αυτή την στιγμή, μόνο που δε εξαρτάται ολωσδιόλου από εσάς, επομένως μην θυμώνετε με τους εαυτούς σας ή ο ένας με τον άλλον. Εφοδιαστείτε με υπομονή και προπάντων ηρεμία και όλα μπορεί να συμβούν!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.
Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.
Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.