Μαθαίνουμε ότι επίσημα ο Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος Κρουσσίων θα είναι κλειστός την Κυριακή 1η Μαΐου 2011.
Λογικά, και σύμφωνα με τις υποχρεώσεις του ΕΘΙΑΓΕ και του Ελληνικού Κράτους απέναντι στην ΕΕ που τον χρηματοδότησε, ο Κήπος θα έπρεπε αδιάκοπα να αναπτύσσεται και να λειτουργεί υποδειγματικά τα τελευταία 10 χρόνια!
Οι κυβερνήσεις όμως αλλάζουνε και οι υπουργοί επίσης, αλλά το πρόβλημα παραμένει. Οι αρμόδιοι είναι μάλλον ανίκανοι να καταλάβουν τη σημασία της Διατήρησης της Ελληνικής Χλωρίδας και της συνεχούς καθημερινής λειτουργίας ενός Βοτανικού Κήπου, ο οποίος, εκτός της έρευνας που επιτελεί, εξασφαλίζει την πληροφόρηση που αναζητά ο κόσμος, την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε περιβαλλοντικά ζητήματα και -για τους περισσότερους επισκέπτες, μαθητές και φοιτητές, έλληνες και ξένους, όλων των ηλικιών- ευκαιρίες για επαφή με τη φυσική κληρονομιά μας, σε ένα πανέμορφο τοπίο εμπλουτισμένο με συλλογές αυτοφυών από κάθε περιοχή της Ελλάδας μας.
Αποτέλεσμα: εδώ και χρόνια πλέον ο Κήπος συντηρείται και φυλάσσεται από έναν ηρωικό άνθρωπο, ο οποίος φυσικά και δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνος του. Τα χρήματα που θα έπρεπε να υπάρχουν (βάσει παλιότερης χρηματοδότησης του Υπουργείου Οικονομικών) και να εξασφαλίζουν τα ελάχιστα απαραίτητα χάθηκαν σε κάποια …μαύρη τρύπα στο ΕΘΙΑΓΕ. Μάλιστα ο Κήπος και το Εργαστήριό του είναι η μόνη δομή του ΕΘΙΑΓΕ που καλείται να πληρώνει τα λειτουργικά του από δικούς του πόρους τα τελευταία 10 χρόνια (!). Γιατί; Ο Υπουργός Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο οποίος φαίνεται κάτι να κατάλαβε, παλεύει τα σχετικά νομοσχέδια. Στο Κέντρο Γεωργικής Έρευνας Μακεδονίας – Θράκης είναι χαμένοι στη γραφειοκρατία. Και η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει μάλλον σπουδαιότερα προβλήματα να λύσει.
Μένουν οι πολίτες που ενδιαφέρονται και αγωνιούν και αυτοί όχι πολλοί. Η Κοινωνία Πολιτών του Κιλκίς και οι Φίλοι της Βαλκανικής Χλωρίδας προσπαθούν το ακατόρθωτο: να κρατήσουν ανοιχτό τον Κήπο και επίκαιρη την ιδέα μιας ήπιας πράσινης οικονομίας και ανάπτυξης που θα βασιστεί και στη γνώση που αποκτούμε συνεχώς για τα φυτά της πατρίδας μας.
Γι αυτό ως ενεργοί πολίτες, οι οποίοι νοιαζόμαστε για το μέλλον αυτού του τόπου, απαιτούμε τη λειτουργία του Βαλκανικού Βοτανικού Κήπου Κρουσσίων, ως ανοιχτού ζωντανού Μουσείου, όλο το χρόνο, και τις 365 μέρες του.
Έτσι, λοιπόν, όποια και να είναι η απόφαση του ΕΘΙΑΓΕ (Υπουργέ μας παρακολουθείς;) εμείς θα είμαστε εκεί. Οργανώνουμε εργασίες καθαρισμού και φύτευσης και καλούμε τους πολίτες να βοηθήσουν.
Τρεις είναι οι πολύ κοντινές και σημαδιακές ημέρες προς το παρόν: η εφετινή Πρωτομαγιά, η Κυριακή 5 Ιουνίου (Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος) και η ημέρα των εκδηλώσεων στον Κήπο με την ευκαιρία του 3ου Συμποσίου Ελληνικών Βοτανικών Κήπων που θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου 2011.
Θα εργαστούμε για την επιτυχία αυτών των τριών συναντήσεων. Θα είμαστε εκεί. Περιμένουμε τη συμπαράσταση όλων όσοι κατανοούν ότι για να αλλάξουμε κάτι πρέπει να κάνουμε κάτι.
Για τους Φίλους της Βαλκανικής Χλωρίδας
Μαρία Πασσαλή
Πρόεδρος του ΔΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.
Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.
Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.