Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Τα πολιτικοκοινωνικά σχόλια της εβδομάδας


Κατάντια
Ο Κ. Κιλτίδης στο πρόσφατο δείπνο του με δημοσιογράφους του νομού μίλησε με σκληρά λόγια για το Νοσοκομείο Κιλκίς αλλά απέφυγε να μπει σε λεπτομέρειες. Η «Κοινωνία των Πολιτών», όμως, το ‘κανε, με ανακοίνωση που εξέδωσε πρόσφατα.
Μια ανακοίνωση, την οποία όποιος διαβάσει τον πιάνει βαριά μελαγχολία για την κατάντια ενός ιδρύματος, που κάποτε μας έκανε περήφανους ως Κιλκισιώτες!
Δυο μόνο πράγματα να υπογραμμίσουμε απ’ αυτήν την ανακοίνωση. Το πρώτο, ότι τον πενιχρό προϋπολογισμό των 23 εκατ. ευρώ για το 2010, που αποδείχθηκε ανεπαρκής, ακολούθησε αυτός των 9 εκατ. για το έτος που διανύουμε! Και το δεύτερο, ότι το Νοσοκομείο έφτασε στο σημείο να ζητεί φάρμακα απ’ το Κοινωνικό Φαρμακείο του Κιλκίς!
Κατά τ’ άλλα η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό!

Αυστροελληνική
Εξηγήσεις, με τις οποίες αντικρούει την νυν Δημοτική Αρχή του Κιλκίς, έδωσε μ’ ανακοίνωσή του ο Δ. Τερζίδης, για το έργο αξιοποίησης της Αυστροελληνικής Αποθήκης.

Σύμφωνα με τον τελευταίο «καποδιστριακό» δήμαρχο Κιλκίς, οι μελέτες του έργου εκπονήθηκαν έγκαιρα και δεν κρίθηκαν «ανεπαρκείς κι ελλιπείς», όπως ανέφερε ανακοίνωση του Δήμου, απλά ζητήθηκε η επικαιροποίησή τους λόγω αλλαγής της νομοθεσίας.
Το θέμα είναι ότι ένα κτήριο που χαρίστηκε στον Δήμο επί δημαρχίας του Τ. Αμανατίδη (εδώ και 15 χρόνια για την ακρίβεια) παραμένει σ’ επίπεδο μελετών. Οπότε, πώς να μην ζητηθεί η επικαιροποίησή τους;

Κήπος
Αξιέπαινη η πρωτοβουλία της «Κοινωνίας των Πολιτών» να προσελκύσει το ενδιαφέρον εθελοντών, οι οποίοι θα βοηθήσουν στη λειτουργία του ταλαίπωρου Βοτανικού Κήπου Κρουσίων.
Όμως ασφαλώς, δεν φτάνει. Χρειάζεται, πάνω απ’ όλα η γενναία κρατική συνδρομή!
Βλέπετε, φτάσαμε στο σημείο να λειτουργεί ο Κήπος με δυο εργαζόμενους, έναν κηπουρό κι έναν διοικητικό υπάλληλο μ’ έδρα στο ΕΘΙΑΓΕ, στη Θέρμη Θεσσαλονίκης!
Εντάξει, αφού η τύχη του Βοτανικού Κήπου κρέμεται απ’ την κρατική συνδρομή, «τα βρήκαμε τα λεφτά».
Ο….κρεμαστός Κήπος των Κρουσίων. Ή, αλλιώς, Κρούσια: η νέα Βαβυλώνα!

«Λύση»
Όπως μας ενημερώνει ο ίδιος ο Θ. Παραστατίδης, έπειτα από πρωτοβουλία του υπήρξε συνάντηση του ίδιου και του διοικητή του Νοσοκομείου Κιλκίς με τον υφυπουργό Υγείας, Μ. Τιμοσίδη.
Η συνάντηση κατέληξε στην απόφαση να δοθεί προθεσμία ενός μήνα στον εργολάβο της «3ης Πτέρυγας» προκειμένου να διορθώσει τις κακοτεχνίες του έργου. Αν αυτό δεν γίνει, θα διατεθούν οι 400 χιλ. ευρώ της εγγυητικής επιστολής του εργολήπτη, γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό.
Ερώτημα: αφού υπήρχε λύση, γιατί δεν δίνονταν τόσο καιρό, δηλαδή εδώ και πάνω από τρία χρόνια, που δεν παραλαμβάνεται η «Πτέρυγα»;

Συνεδριακά
Όμως, η «Κοινωνία των Πολιτών» εξέδωσε και μια καυστική ανακοίνωση για το πρόσφατο «Αναπτυξιακό Συνέδριο» που διοργάνωσε στο Κιλκίς το Επιμελητήριο. Καυτηριάζεται, όχι η προσυνεδριακή διαδικασία και δουλειά, που χαρακτηρίζονται «πέρα από κάθε προσδοκία», αλλά το γεγονός ότι το Συνέδριο μετατράπηκε σε «πασαρέλα των πολιτικών» του νομού μας κι όχι μόνο.
Φρονούμε, ότι οι πολιτικοί όφειλαν να μιλήσουν, κι οι διοργανωτές να τους παραχωρήσουν το βήμα.
Το γεγονός, όμως,  ότι οι περισσότεροι απ’ αυτούς αποχωρούσαν απ’ το Συνέδριο μετά την ομιλία τους, δίνει το δικαίωμα σε πολίτες,  όπως αυτοί της «Κοινωνίας» να κάνουν λόγο για «προβολή και σκοπιμότητες του πολιτικού κατεστημένου».

Αναβάθμιση
Η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο Νοσοκομείο Γουμένισσας με συμμετοχή των Θ. Λαπόρδα, Π. Ψωμιάδη, διοικητή κι εκπροσώπων των εργαζομένων, κατέληξε στο ότι, η αναβάθμιση του Νοσοκομείου σ’ υλικοτεχνικό εξοπλισμό και προσωπικό, αποτελεί κοινό στόχο του Δήμου Παιονίας και της Πειφέρειας.
Ωραία! Δηλαδή, τι θα μπορούσαν να πουν δήμαρχος και περιφερειάρχης, ότι «θέλουμε την …κατάργηση του Νοσοκομείου»; Το θέμα είναι, τι μπορούν να κάνουν για την αναβάθμιση, σε πρακτικό επίπεδο. Γιατί, με τα λόγια χτίζει ανώγεια και κατώγεια, ο καθένας!

ΣΜΑ
Μας τον θύμισε η Αθ. Λιάρτση με την τοποθέτησή της επί του θέματος των δημοτικών τελών, στο Δημ. Συμβούλιο Παιονίας. Ο λόγος, για τον διαβόητο ΣΜΑ, δηλαδή τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Αξιούπολης.
Η κ. Λιάρτση πρότεινε την κατάργηση του ειδικού τέλους, που είχε επιβληθεί για την κατασκευή του ΣΜΑ. Και με το δίκιο της, αφού ο Σταθμός παραμένει άφαντος!
Όμως, το ερώτημα είναι άλλο: Τι θα γίνει με το θέμα της αποκομιδής των απορριμμάτων τώρα με τον «Καλλικράτη»; Και τι γίνεται με τα περίφημα πρόστιμα των 30 και πλέον χιλιάδων ευρώ την ημέρα;
«Βρωμάει και ζέχνει» η υπόθεση αυτή!
Πιο πολύ κι απ’ τα απορρίμματα!

Μπέρδεμα
Έχει δίκιο ο Π. Ψωμιάδης να καλεί τους υπεύθυνους των πολυήμερων μαθητικών εκδρομών να μην επιλέγουν φέτος προορισμούς στο εξωτερικό, αλλά στην Ελλάδα, και δει στην Κ. Μακεδονία. Σε περίοδο οικονομικής κρίσης καλό είναι ν’ αποφεύγονται τα μεγάλα έξοδα.
Απ’ την άλλη, όμως, γιατί να πληρώνουν τα παιδιά, τα «έργα» των μεγάλων. Η μαθητική ηλικία δεν κρατά αιώνια, κι οι εκδρομές αυτές είναι κάτι που θα θυμούνται τα παιδιά σ’ όλη τους τη ζωή.
Απ’ την …παράλλη, ωστόσο, τι Λωζάνη – τι Κοζάνη, που ‘λεγε και το παλιό άσμα!
Βρε, πως μας μπέρδεψαν έτσι σε όλα!

Γκαζάκια
Τέτοιο «φρούτο» δεν είχαμε στον μικρό μας τόπο, αλλά το αποκτήσαμε! Να χτυπούν άγνωστοι με γκαζάκια, δηλαδή.
Κάτι, που συνέβη το περασμένο Σάββατο, στον 4ο όροφο της παλιάς Νομαρχίας, με την έκρηξη να προκαλεί θραύση τζαμιών, μικρές ευτυχώς ζημιές σε παρκαρισμένα δίπλα στο κτήριο αυτοκίνητα και πυρκαγιά που έσβησε η Πυροσβεστική.
Το κίνητρο των δραστών της πρωτοφανούς για το Κιλκίς αυτής ενέργειας παραμένει άγνωστο, όπως βέβαια και οι δράστες. Λέτε να μην ήξεραν ότι η Νομαρχία μετακόμισε προ πολλού; Λέτε να ‘χαν στόχο την Μητρόπολη, στην οποία ανήκει το κτήριο; Ή, μήπως, τα παιδιά ήθελαν απλώς να κάνουν επίδειξη των …δυνατοτήτων τους;

Διαρρήξεις
Η περίπτωση των τελευταίων μαζεμένων διαρρήξεων στον Αγ. Πέτρο, έρχεται να υπογραμμίσει ένα πρόβλημα, που εδώ και πολύ καιρό έχει πάρει διαστάσεις. Όλα σχεδόν τα χωριά κατά μήκος του Αξιού, κι απ’ τις δυο όχθες του, έχουν «χτυπηθεί» κατά καιρούς από διαρρήκτες. Μ’ αποτέλεσμα η ανησυχία των κατοίκων να ‘ναι μεγάλη.
Πολλοί αποδίδουν το φαινόμενο σε αλλοδαπούς, καθότι η περιοχή αποτελεί πέρασμα, κι άλλοι σε εγχώριους, που θέλουν να «ψαρεύουν σε θολά νερά». Όμως, τους κατοίκους δεν τους ενδιαφέρει η προέλευση των διαρρηκτών. Την προστασία τους απ’ την Αστυνομία θέλουν, κι αυτήν απαιτούν. Άδικο έχουν;

Σύσκεψη
Σήμερα Παρασκευή 11 Μαρτίου, στις 6.30 μ.μ., πραγματοποιείται στο Δημαρχείο Κιλκίς σύσκεψη μ’ αντικείμενο τη λειτουργία του Νοσοκομείου και των υγειονομικών υπηρεσιών του Κιλκίς.
Φανταζόμαστε ότι θ’ ακουστούν πολλά, και ίσως πολύ περισσότερα απ’ ότι στην προηγούμενη ανάλογη συνάντηση. Μονάχα, μην ακουστούν έτσι απλώς για εκτόνωση, αλλά να συνοδευτούν κι από κάποιες αποφάσεις.
Έτσι και αλλιώς, είναι μια σωστή κίνηση από πλευράς του διοικητή του Νοσοκομείου, Αλεξ. Χατζηκρανιώτη, αφού αυτός προσκάλεσε τη σύσκεψη.
Ελπίζουμε ν’ αποδειχθεί κι αποδοτική επί της ουσίας.

Κόμβος
Επιτέλους, αυτό το όνειδος για ευρωπαϊκή χώρα στον 21ο αιώνα, αποφάσισαν να το εξαλείψουν! Μιλάμε για τον κόμβο της περιφερειακής οδού Θεσσαλονίκης με την ΠΑΘΕ. Το σημείο εκείνο που καθώς κατευθύνεσαι για Θεσσαλονίκη θέλεις να πάρεις την ΠΑΘΕ για να μπεις στο νομό μας. Και για να το κάνεις, πρέπει σε αυτοκινητόδρομο να βγεις από τα αριστερά! Αυτό, ίσως ν’ αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία!
Τώρα λοιπόν, αποφάσισαν να κατασκευάσουν εκεί ανισόπεδο κόμβο. Καλώς τους και ας αργήσανε!

Να προσέχουν
Αφού άρχισαν και κλοπές τυριών, να προσέχουν πολύ οι φουρναραίοι. Μέρες που ζούμε, το ψωμοτύρι επανέρχεται θριαμβευτικά ως είδος βασικής διατροφής!
Μετά απ’ αυτό, μπορεί να φτάσουμε στο ψωμάκι και λαδάκι με ρίγανη ή στο βρεμμένο ψωμάκι με ζαχαρίτσα.
Οπότε όλοι όσοι σχετίζονται με τα εν λόγω προϊόντα, να ‘χουν το νου τους!
Είδατε τι ωραίο πράμα είναι η οικονομική κρίση! Σε γυρίζει κατευθείαν στα παιδικά σου χρόνια και στις γευστικές νοστιμιές τους!

Καλό ταξίδι
Έφυγε, λοιπόν, κι η «ζωντανή ιστορία του αγροτοσυνδικαλιστικού κινήματος του Κιλκίς», ο αγωνιστής της αγροτιάς, Γιώργος Σοφιανίδης.
Ο άνθρωπος που σύνδεσε τη ζωή του μ’ όλους τους αγώνες και διεκδικήσεις των αγροτών του Κιλκίς, απ’ τη πρώτη νιότη μέχρι τα γεράματά του, μας αποχαιρέτησε το περασμένο Σάββατο 6 Μαρτίου, σε ηλικία 82 ετών.
Πέρα απ’ τα πολλά αξιώματα που απέκτησε χάρη στην αγάπη και τον σεβασμό των συν-αγροτών του, αυτός που τον σημάδεψε και τον απογείωσε ως αγωνιστή και άνθρωπο, ήταν ο αντιτσιφλικάδικος αγώνας των χρόνων του ’70 και του ’80, ιδιαίτερα στη γενέτειρα του, το Μεταλλικό.
Καλό ταξίδι, σύντροφε Σοφιανίδη!

Κέφι
Το γλέντησε με τη ψυχή του ο κόσμος του νομού μας -κυρίως τα παιδιά κι η νεολαία- στις καρναβαλικές και στις εκδηλώσεις της Καθαράς Δευτέρας, όπου κι αν διοργανώθηκαν. Σε περίοδο κρίσης όπως αυτή που περνάμε, ο κόσμος θέλει να ξεδώσει και το κάνει σε κάθε ευκαιρία.
Ειδικά στο Κιλκίς, στην εκδήλωση του καψίματος του Καρνάβαλου, έγινε χαμός!
Πολύς κόσμος, χορός και κέφι, μια γεύση του οποίου μπορούν όλοι να πάρουν απ’ το βίντεο που έχε αναρτήσει η ιστοσελίδα μας gnomikilkis.gr. Επισκεφτείτε την! Θα τα δείτε όλα!

Επιτυχία
Ασφαλώς αποτελεί μεγάλη επιτυχία για την διοίκηση του πάντα δραστήριου Συλλόγου Κιλκισιωτών Αθήνας, το γεγονός ότι εξασφάλισε στο φετινό χορό του συλλόγου την εμφάνιση δυο κορυφαίων ερμηνευτών, του Δημ. Μπάση και του Γ. Κότσιρα.
Ο χορός έγινε στις 20 Φεβρουαρίου σε κοσμικό κέντρο της πρωτεύουσας, όπου δεν έπεφτε καρφίτσα! Και, βέβαια, η συγκίνηση του εκ Χέρσου καταγόμενου, Δημήτρη, είναι περιττό να πούμε πως ήταν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μεγάλη!
Εύγε συμπατριώτες!

Ο διοικητής
Σύμφωνα με τον διοικητή του Νοσοκομείου Κιλκίς, οι αιμοληψίες κι η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη γίνονται κανονικά, ενώ απ’ το ίδρυμα δεν λείπουν υλικά. Ωστόσο, σε δηλώσεις του προς την εφημερίδα «Μακεδονία» (9 Μαρτίου) παραδέχεται ότι ο προϋπολογισμός του ’11 είναι «σαφώς μειωμένος», ότι δεν λειτουργούν τα μαγειρεία, ότι «έχει πρόβλημα» η Ουρολογική κι ότι στις εφημερίες της Παθολογικής «βοηθούν» τρεις γιατροί από το Ιπποκράτειο.
Όσο για την «3η Πτέρυγα», χαρακτηρίζει ως σκάνδαλο το γεγονός ότι ακόμα δεν παραδόθηκε, ενώ αυτό έπρεπε να γίνει απ’ το 2007..

Συνενώσεις
Τις μέρες αυτές αναμένονταν ν’ ανακοινωθεί επίσημα απ’ το Υπουργείο Παιδείας το πρόγραμμα συνενώσεων των σχολικών μονάδων της χώρας (συνενώσεις, ιδρύσεις, προαγωγές κ.λ.π.). Όπως τόνισε η υπουργός Αν. Διαμαντοπούλου στους δημάρχους, σε πρόσφατη συνάντηση μαζί τους, το πρόγραμμα εκπονήθηκε με κριτήρια παιδαγωγικά κι όχι οικονομικά.
Το θέμα, όμως, είναι ποιους θα πείσει, έτσι ώστε να μην υπάρξουν αντιδράσεις.
Που θα υπάρξουν, δηλαδή. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο! 



Απίθανο;

Είναι Πρόσκοπος, αθλητικογράφος-δημοσιογράφος, πλέον και φαντάρος, και παρόλο το νεαρό της ηλικίας του, μέσα από τις δραστηριότητές του, είναι γνωστός κυριολεκτικά σε όλους. Πρόσφατα είδαμε το όνομά του στη λίστα των μελών της τοπικής οργάνωσης Κιλκίς της Δημοκρατικής Συμμαχίας, του νέου κόμματος της Ντόρας Μπακογιάννη. Και επειδή ο Χρήστος Καναρόπουλος όταν καταπιάνεται με κάτι δίνει όλο του το είναι, μη θεωρήσετε απίθανο να τον δούμε και κάτι παραπάνω από απλό μέλος… ίσως γραμματέα; Ίδωμεν…

Αυστροελληνική (2)
Πάντως για το θέμα, την δική του αλήθεια και μάλιστα τεκμηριωμένη μέσα από επίσημα υπηρεσιακά έγγραφα, κατέθεσε σε απάντησή του προς τον τ. Δήμαρχο Κιλκίς Τάκη Τερζίδη ο Αντιδήμαρχος τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Κιλκίς Δημήτρης Τσαντάκης. Συγκεκριμένα ο νέος Αντιδήμαρχος Κιλκίς «αδειάζει» κυριολεκτικά τον τέως Δήμαρχο, αφού το έγγραφο που επικαλείται -και μάλιστα πολύ πρόσφατο, μόλις του Νοεμβρίου του 2010 από την Διεύθυνση Δημοσίων Έργων της Γενικής Διεύθυνσης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας - αναφέρεται στις ελλείψεις και στις παρατηρήσεις των μελετών που κατέθετε μέχρι τότε η πρώην δημοτική αρχή για το εν λόγω έργο.
Οπότε ποια η αλήθεια και ποιο το ψέμα… Ή καλύτερα ποιος λέει αλήθεια και ποιος ψέματα… 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.