Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022

Ο γλυκός Σεπτέμβρης

Γράφει η Σοφία Μαυρίδου
Φθάσαμε λοιπόν στον Σεπτέμβριο, τον ένατο μήνα της χρονιάς κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο και πρώτο μήνα του φθινοπώρου. Είναι ο μήνας που ανοίγουν τα σχολεία και οι μαθητές επιστρέφουν στα θρανία, αφήνοντας πίσω τους την ξεγνοιασιά του καλοκαιριού, ακολουθώντας την καθημερινή ρουτίνα των μαθημάτων τους. Καλή σχολική χρονιά στα παιδιά αλλά και στους εκπαιδευτικούς μας.

Στο Ρωμαϊκό ημερολόγιο ο Σεπτέμβριος ήταν ο έβδομος μήνας. Στο γεγονός αυτό χρωστάει το όνομα του(septen=επτά).

Όμως είναι και ο μήνας του τρύγου, γι’αυτό και ο λαός μας τον αποκαλεί τρυγητή. ‘’του Σεπτέμβρη, η ψιλή βροχή, για το αμπέλι είναι ζωή’’ λέει μία γαλλική παροιμία.

Η υγρασία με τη σχετικά γλυκιά λιακάδα, ευνοεί τον τρύγο, ώστε τα σταφύλια να ωριμάσουν όμορφα και στη συνέχεια να ακολουθήσει η συγκομιδή και η διαδικασία ωρίμανσης και μετατροπής σε οίνο. Ιεροτελεστία η ζύμωση του μούστου και η εμφιάλωση, ώστε αισίως να φθάσει στα τραπέζια μας.

Μήνας προετοιμασίας και για τους αγρότες μας, όργωμα, σπορά, συγκομιδή φρούτων (σύκα-σταφύλια-κυδώνια) αλλάζοντας σιγά-σιγά τις διατροφικές μας συνήθειες. Πόσο πολύτιμη, αλήθεια είναι αυτή η προσφορά των ανθρώπων που ασχολούνται με τη γη μας.

Και τώρα που γράφω μου έρχονται μνήμες από παλιά, τα παιδικά μου χρόνια, οπού στο διώροφο σπίτι των παππούδων μου, αυτή την εποχή υπήρχε επάρκεια αγαθών. Από ένα κτήμα περίπου 10 στρεμμάτων οπού υπήρχαν δένδρα παραγωγής, ζώα, σιτηρά, νερό επίγειος παράδεισος πραγματικά. Τότε δούλευαν τη γη τους οι άνθρωποι. Θυμάμαι ακόμη τις μυρωδιές από τα μήλα, τα κυδώνια, τα σταφύλια, τα αμπάρια να γεμίζουν σιτάρι, γιατί ο κάτω όροφος ήταν αποθηκευτικοί χώροι για όλα αυτά τα καλούδια, που τότε τα θεωρούσα δεδομένα. Μεγαλώνοντας κατάλαβα την αξία όλων αυτών των αγαθών, που όλοι προσφέρανε για να υπάρχουν σχεδόν για όλη την χρονιά. Σε αντίθεση με εμάς βέβαια που ακόμα και για τον ταπεινό μαϊντανό θα τρέξουμε στη λαϊκή, ενώ θα μπορούσε να υπάρχει έστω και σε μια γλάστρα μας.

Είναι όμως και μήνας που αλλάζουν τα χρώματα στη φύση, τα φύλλα κιτρινίζουν, γίνονται χρυσά, η ημέρα γίνεται μικρότερη και σιγά-σιγά και γλυκά γίνεται η μετάβαση στον χειμώνα.

Βέβαια κάθε χρόνο αυτήν την εποχή, ζούμε ένα μικρό καλοκαιράκι. Ευκαιρία να απολαύσουμε τον ωραίο καιρό, τις γλυκές αχτίδες του ήλιου, ωραίες βουτιές στη θάλασσα, που αυτή την εποχή είναι στα καλύτερα της, τα χρώματα του νερού υπέροχα, η αμμουδιά χρυσή, το δροσερό αεράκι, αύρα θαλασσινή, ο παφλασμός των κυμάτων, ησυχία. Όλα σε πλήρη αρμονία με τη φύση, μοναδικά. Αδράξτε την ευκαιρία του να ήμαστε μόνοι σε μια σχεδόν ιδιωτική παραλία.

Γι’αυτούς και πολλούς άλλους λόγους είναι ο μήνας της καρδιάς μας, η γλυκιά μετάβαση σε σκηνικό φθινοπωρινό, η επαναφορά σιγά-σιγά στο σπίτι και επιστροφή για τις γυναίκες κυρίως σε ωραία ντυσίματα, αγαπημένα τζην, σακάκια, καμπαρντίνες, φουλάρια, κοστούμια, ρούχα που μας περιμένουν στις ντουλάπες μας, όλα αυτά που είναι απαγορευτικά για όλο το καλοκαίρι.

Καλωσορίζουμε το φθινόπωρο και τον γλυκό Σεπτέμβρη και ετοιμαζόμαστε γεμάτοι αισιοδοξία για όσα θα μας φέρουν οι επόμενοι μήνες. Κόντρα σε κάθε αντιξοότητα δεν σταματάμε να ονειρευόμαστε, να κάνουμε μικρές ή μεγάλες αποδράσεις, να απολαμβάνουμε εξόδους, ταξίδια αναψυχής, θέατρα-σινεμά, συναυλίες ,καφέ-μπαρ διάβασμα, όσα παράγουν πολιτισμό και αξίζει να τα ζούμε.

ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΓΛΥΚΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.