Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022

Φραγγίδης: Η έλλειψη αναισθησιολόγων οδηγεί σε αναστολή τακτικών χειρουργείων στο Νοσοκομείο Παίδων "H Αγία Σοφία" και θέτει σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών

Δελτίο τύπου Γ. Φραγγίδη
Με κοινοβουλευτική τους παρέμβαση, ο βουλευτής Κιλκίς και τομεάρχης υγείας κ. Γιώργος Φραγγίδης μαζί με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και μέλη της επιτροπής κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής κ.κ. Γ. Μουλκιώτη, Μ. Μπαράν και Α. Πουλά, αναδεικνύουν το θέμα της αναστολής των τακτικών χειρουργείων στο Νοσοκομείο Παίδων η Αγία Σοφία, λόγω της έλλειψης αναισθησιολόγων.

Στην ερώτησή τους προς τον Υπουργό Υγείας κ. Αθ. Πλεύρη, οι βουλευτές τονίζουν τις τεράστιες διαστάσεις που έχει λάβει το πρόβλημα της έλλειψης αναισθησιολόγων, ειδικότητας εξαιρετικά κρίσιμης για τη λειτουργία ενός νοσοκομείου. Οι συνέπειες αυτής της έλλειψης είναι πολλαπλές, καθώς η καθυστέρηση στην χειρουργική αντιμετώπιση σοβαρών νοσημάτων επιβαρύνει την υγεία των ασθενών ή τους αναγκάζει να βρουν λύση σε ιδιωτικές κλινικές. Επίσης, προκαλεί προβλήματα στην εκπαίδευση των νέων γιατρών ενώ επιβαρύνει δυσανάλογα τους εργαζόμενους γιατρούς. 

Στην περίπτωση του Νοσοκομείου Παίδων “Η Αγία Σοφία”, ενός νευραλγικού νοσοκομείου που αντιμετωπίζει μεγάλο όγκο περιστατικών από ολόκληρη τη χώρα, το αναισθησιολογικό τμήμα λειτουργούσε οριακά εδώ και πολλούς μήνες, αφού από τις 17 οργανικές θέσεις καλύπτονται μόνο οι 10. Επίσης, οι 4 μόνιμοι επιμελητές έχουν παραιτηθεί εδώ και καιρό, χωρίς να υπάρξει αναπλήρωση των κενών τους. 

Έτσι, η πενταμελής επιτροπή των γιατρών οδηγήθηκε στην απόφαση από την 1η Σεπτεμβρίου νααναστείλει τη λειτουργία των τακτικών χειρουργείων του νοσοκομείου. Η περίπτωση του Νοσ. Παίδων η Αγία Σοφία δεν είναι μοναδική, επισημαίνουν οι βουλευτές, υπενθυμίζοντας την ανάλογη του Καραμανδάνειου στην Πάτρα και του Ιπποκρατείου στη Θεσσαλονίκη, όπου μάλιστα ακυρώθηκε μεταμόσχευση ήπατος.

Με το σκεπτικό ότι η πρόβλεψη για την εξυπηρέτηση αποκλειστικά των επειγόντων περιστατικών, η προσωρινή μετακίνηση κάποιων λίγων αναισθησιολόγων, που μάλιστα αφήνουν κενά στις κλινικές από τις οποίες προέρχονται, και η προκήρυξη μικρού αριθμού θέσεων, που ενδέχεται να μην καλυφθούν, δεν αποτελούν ριζικές λύσεις αλλά εμβαλωματική αντιμετώπιση ενός σοβαρού προβλήματος, οι βουλευτές ρωτούν τον Υπουργό Υγείας: 

α) σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει, ώστε να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα της έλλειψης μόνιμων αναισθησιολόγων στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», που επηρεάζει ευθέως τη λειτουργία του χειρουργικού τομέα, αλλά και των άλλων τμημάτων του νοσοκομείου, 

β) αν έχει επεξεργαστεί και πρόκειται να θεσπίσει κίνητρα (οικονομικά, επιστημονικά, εργασιακά, κλπ) για την προσέλκυση των γιατρών στο δημόσιο τομέα και την κάλυψη των απαραίτητων θέσεων αναισθησιολογίας στις νοσοκομειακές μονάδες του ΕΣΥ και αν ναι, ποια είναι αυτά και 

γ) αν πρόκειται να προχωρήσει στην προκήρυξη των απαραίτητων μόνιμων θέσεων αναισθησιολόγων στο ΕΣΥ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Η υποστελέχωση είναι ένα πρόβλημα που, ως έναν βαθμό, απασχολούσε διαχρονικά τις μονάδες του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις, με αποτέλεσμα να διακυβεύεται σοβαρά η υγεία των ασθενών αλλά και των εργαζόμενων που επωμίζονται όγκο εργασίας μεγαλύτερο των δυνατοτήτων τους. Το πρόβλημα εντάθηκε και αναδείχθηκε τα χρόνια της πανδημίας, με κάποιες ειδικότητες μάλιστα, όπως οι αναισθησιολόγοι, να παρουσιάζουν τραγικές ελλείψεις, οδηγώντας πολλά τμήματα, ακόμα και νοσοκομεία, σε υπολειτουργία.

Πρόσφατη εξέλιξη, η αναστολή της λειτουργίας των χειρουργείων που αποφάσισε από την 1η Σεπτεμβρίου η πενταμελής επιτροπή των Γιατρών του Νοσοκομείου Παίδων “Η Αγία Σοφία”, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων. Το αποτέλεσμα είναι να αναβάλλονται χειρουργεία που χρειάζεται να γίνουν για την αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών, με τον χρόνο αναμονής να δρα επιβαρυντικά στην υγεία των μικρών ασθενών. Σε πολλές περιπτώσεις, οι γονείς αναγκάζονται να καταφύγουν σε ιδιωτικές κλινικές για να βρουν λύση, με μεγάλη οικονομική επιβάρυνση. 

Στις περιπτώσεις που αυτό δεν είναι εφικτό, η αναβολή των χειρουργείων μπορεί να οδηγήσει σε άμεσες επιπλοκές ή μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη ζωή των παιδιών. Κρίσιμη είναι η κατάσταση επίσης για την υγεία των νεογνών που χρήζουν χειρουργείου, αφού λόγω των καθυστερήσεων αναγκάζονται να νοσηλεύονται για περισσότερο χρόνο στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ).

Σημειωτέον, ότι το Νοσοκομείο Παίδων “Η Αγία Σοφία” είναι ένα από τα ελάχιστα παιδιατρικά νοσοκομεία που διαθέτουμε και δέχεται μεγάλο όγκο ασθενών από ολόκληρη τη χώρα. Στο νοσοκομείο λειτουργούν 9 χειρουργικές κλινικές (Παιδοχειρουργική, Ορθοπαιδική (Α’ & Β’), ΩΡΛ, Νευροχειρουργική, Οφθαλμιατρική, Πλαστική χειρουργική, Ουρολογική, Καρδιοθωρακοχειρουργική), οι οποίες είναι αδύνατον να λειτουργήσουν χωρίς αναισθησιολόγους. Η ειδικότητα της αναισθησιολογίας είναι απαραίτητη και για την λειτουργία πολλών άλλων τμημάτων, όπως ο μαγνητικός και αξονικός τομογράφος, τα ογκολογικά τμήματα, η μονάδα ημερήσιας νοσηλείας, κλπ. και γενικά αποτελεί στυλοβάτη της λειτουργίας ενός ολόκληρου νοσοκομείου.

Το αναισθησιολογικό τμήμα του Νοσοκομείου Παίδων “Η Αγία Σοφία” λειτουργεί οριακά εδώ και πολλούς μήνες, αφού από τις 17 οργανικές θέσεις καλύπτονται μόνο οι 10. Επίσης, οι 4 μόνιμοι επιμελητές έχουν παραιτηθεί εδώ και καιρό, χωρίς να υπάρξει αναπλήρωση των κενών τους. Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου υποστηρίζουν ότι το Υπουργείο Υγείας γνωρίζει την κατάσταση από την πρώτη στιγμή αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει τίποτα για την επίλυση του θέματος.

Η όλη κατάσταση στο μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας έχει δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στους γονείς παιδιών με νοσήματα, που κινητοποιούνται μέσω των φορέων τους. Χαρακτηριστικό είναι το Δελτίο Τύπου στις 9/9 του Πανελλήνιου Συνδέσμου Πασχόντων από Συγγενείς Καρδιοπάθειες, που περιγράφει την επικρατούσα ζοφερή κατάσταση, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην υπολειτουργία της παιδοκαρδιοχειρουργικής κλινικής (Ε.Κ.Α.Σ.ΚΑ.Π.) και απευθύνει έκκληση στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και στον Πρωθυπουργό για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος.

Υπενθυμίζουμε ότι σε ανάλογα δυσχερή θέση λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, βρέθηκε πριν λίγο καιρό ένα άλλο παιδιατρικό νοσοκομείο, το Καραμανδάνειο στην Πάτρα. Καταθέσαμε μάλιστα σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας για τη διάλυση του αναισθησιολογικού τμήματος (Α.Π.:4763/18-4-2022), η οποία έμεινε χωρίς απάντηση.

Χαρακτηριστική είναι μία ακόμα περίπτωση, εκείνη στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, όπου στις αρχές Ιουλίου, αναβλήθηκε μεταμόσχευση ήπατος σε λήπτη, ο οποίος έχασε την πολύτιμη ευκαιρία να λάβει το πολύτιμο μόσχευμα. Στο τέλος του ίδιου μήνα, στις 22 Ιουλίου, παραιτήθηκε και ο διευθυντής του Αναισθησιολογικού Τμήματος του νοσοκομείου, διαμαρτυρόμενος για τις ελλείψεις εξειδικευμένων γιατρών στο τμήμα του. Οι γιατροί των υποστελεχωμένων τμημάτων αναγκάζονται να αναλάβουν έναν όγκο εργασίας και ευθυνών πολύ μεγαλύτερο από εκείνον που τους αναλογεί, με αποτέλεσμα σωματική και ψυχική εξάντληση και κίνδυνο να υποπέσουν σε ιατρικά λάθη.

Η αναστολή των τακτικών χειρουργείων έχει αρνητικές συνέπειες και στην εκπαίδευση των νέων γιατρών, η οποία έχει ήδη πληγεί από την περίοδο του Covid, όπου πραγματοποιούνταν μόνο τα επείγοντα χειρουργεία.

Συνοψίζοντας, χωρίς επάρκεια αριθμού μόνιμων αναισθησιολόγων, είναι σαφές ότι ούτε το αναισθησιολογικό τμήμα ούτε ο χειρουργικός τομέας ούτε το νοσοκομείο γενικά μπορεί να λειτουργήσει με ασφάλεια.

Η πρόβλεψη για την εξυπηρέτηση αποκλειστικά των επειγόντων περιστατικών, δεν αποτελεί λύση. Αντίστοιχα, η προσωρινή μετακίνηση κάποιων λίγων αναισθησιολόγων, που μάλιστα αφήνουν κενά στις κλινικές από τις οποίες προέρχονται, και η προκήρυξη μικρού αριθμού θέσεων, που ενδέχεται να μην καλυφθούν, αποτελούν εμβαλωματική αντιμετώπιση ενός σοβαρού προβλήματος.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσετε, ώστε να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα της έλλειψης μόνιμων αναισθησιολόγων στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», που επηρεάζει ευθέως τη λειτουργία του χειρουργικού τομέα, αλλά και των άλλων τμημάτων ενός νοσοκομείου υψίστης σημασίας για την υγεία και περίθαλψη παιδιών και εφήβων στη χώρα μας;

Έχετε επεξεργαστεί κίνητρα (οικονομικά, επιστημονικά, εργασιακά, κλπ) για την προσέλκυση των γιατρών στο δημόσιο τομέα και την κάλυψη των απαραίτητων θέσεων αναισθησιολογίας στις νοσοκομειακές μονάδες του ΕΣΥ; Αν ναι, ποια ακριβώς κίνητρα σκοπεύετε να θεσπίσετε;

Με δεδομένο ότι η προσωρινή μετακίνηση μικρού αριθμού αναισθησιολόγων και η υποχρεωτική παροχή υπηρεσιών από τους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα προς το δημόσιο τομέα αποτελούν λύσεις ανάγκης και όχι οριστική πρόταση για την αντιμετώπιση της έλλειψης κρίσιμων ειδικοτήτων, πρόκειται να προχωρήσετε στην προκήρυξη των απαραίτητων μόνιμων θέσεων αναισθησιολόγων στο ΕΣΥ; Αν ναι, πότε ακριβώς;»

1 σχόλιο:

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.