Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022

Η στεγαστική κρίση απαιτεί... ριζοσπαστικές λύσεις

Γράφει η Άννα Ριζάκη
Μέλος της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ Κιλκίς
Ζούμε σε μια χώρα όπου η πρόνοια για τους πολίτες και μάλιστα για τους πιο ευάλωτους είναι ανύπαρκτη. Όλα επαφίενται στην ατομική ευθύνη! Ειδικότερα, μετά τη δεκαετή οικονομική κρίση, η πανδημία αλλά και η ενεργειακή κρίση προσθέτουν νέα βάρη στα λαϊκά στρώματα. 

Η πρόσβαση στα δημόσια αγαθά όλο και περιορίζεται! Περισσότερα χρήματα για την αντιμετώπιση θεμάτων υγείας, όλο και λιγότερες ευκαιρίες για εκπαίδευση, περιορισμένα εργασιακά δικαιώματα, ακριβότερο ρεύμα, (ίσως και νερό στο άμεσο μέλλον), υποβαθμισμένο περιβάλλον, ακριβή στέγη. 

Αυτόν τον κόσμο παραδίνουμε στα νέα παιδιά! Και μέσα σ’ όλα αυτά, εμφανίζεται ο πρωθυπουργός να υπόσχεται δήθεν λύσεις, χωρίς χρήματα, χωρίς προσλήψεις προσωπικού. Σε όλα η απάντηση είναι η συνεργασία δημόσιου- ιδιωτικού τομέα, τα λεγόμενα ΣΔΙΤ, όπου το κράτος παραχωρεί τομείς υπηρεσιών σε ιδιώτες τους οποίους και χρυσοπληρώνει, ενώ ταυτόχρονα αυτοί κερδίζουν απομυζώντας το κράτος χωρίς, βέβαια, να χάνουν ευκαιρία να το λοιδορούν.

Αυτή την περίοδο, υπάρχει μια συζήτηση για το στεγαστικό πρόβλημα και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Στόχος της Ευρωπαϊκής επιτροπής είναι η αντιμετώπιση της αστεγίας στα επόμενα χρόνια. Φυσικά, και πάλι υπάρχουν δύο προσεγγίσεις στο ζήτημα: η ακραία νεοφιλελεύθερη που θέλει παράδοση της Κοινωνίας στις δυνάμεις της «Ελεύθερης Αγοράς» που προτείνουν (τί άλλο;) συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα με ελάχιστα οφέλη για τους πολίτες. Απέναντι βρίσκεται η αντίληψη των προοδευτικών δυνάμεων που διεκδικούν και αξιώνουν Δημόσιο Έλεγχο, προστασία του Δημόσιου χώρου και προτεραιότητα στην κοινωνική Αλληλεγγύη.

Σήμερα, λοιπόν, που το 40% των οικογενειών ζει σε συνθήκες στεγαστικής κρίσης και οι νέοι δε μπορούν να αποκτήσουν σπίτι, ούτε καν να νοικιάσουν, με το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα αξιοπρεπούς στέγης, να παραμένει ανεκπλήρωτο, είναι αναγκαία η λήψη άμεσων μέτρων.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει κατατεθεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. που περιλαμβάνει:

-Διπλασιασμό επιδόματος ενοικίου για 60.000 νοικοκυριά, με επιβάρυνση 120 εκατ. ευρώ.

-Κατεπείγοντα μέτρα για τα φτωχά νοικοκυριά με δωρεάν 300 kwh/μήνα, όχι διακοπή ηλεκτροδότησης, προπληρωμένη κάρτα αλληλεγγύης για τρόφιμα και απόδοση στον ιδιοκτήτη επιδότησης ενοικίου.

-Για τους άστεγους που πολλαπλασιάζονται, επαναφορά όλων των μέτρων που κατάργησε η Ν.Δ. Εντοπισμό στους δήμους και απόδοση ΚΕΑ. Σύνδεση αμέσως με ξενώνες υποστήριξης αστέγων και κέντρα ημερήσιας φροντίδας, λεωφορείο αστέγων για ατομική υγιεινή και φροντίδα υγείας και μεγάλο πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία».

-Κατάργηση πτωχευτικού κώδικα Μητσοτάκη, νέο νόμο προστασίας πρώτης κατοικίας με κούρεμα ιδιωτικού χρέους.

-Κυμαινόμενη επιδότηση στέγης για νέους, μονογονεϊκές οικογένειες και φοιτητές.

-Εφαρμογή περιοριστικών όρων για τη δραστηριότητα του Airbnb (2-3 ακίνητα / ιδιοκτήτη και μικτή μίσθωση στις τουριστικές περιοχές).

-Το πιο σημαντικό όμως μέτρο είναι η δέσμευση 2 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη δημιουργία Προσιτής Οικονομικά Στέγης (ΠΟΣ) και κοινωνικής κατοικίας. Έτσι θα υπάρξουν χιλιάδες ακίνητα, είτε για ενοικίαση είτε για αγορά, σε χαμηλότερες τιμές και με την εγγύηση του Δημοσίου, που θα μπορούσαν να διατεθούν σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες.

Είναι μια ευκαιρία να συνδέσουμε την στεγαστική κρίση με την ενεργειακή αλλά και την κλιματική κρίση. Να προσφέρουμε φθηνή κατοικία, ιδιαίτερα στους νέους και τους πιο ευάλωτους, χωρίς περιβαλλοντική επιβάρυνση. Για να γίνουν, όμως, σημαντικές παρεμβάσεις σε μεγάλα κοινωνικά προβλήματα απαιτείται προοδευτική κυβέρνηση με απόλυτη προσήλωση στο δημόσιο συμφέρον και μακροπρόθεσμο όραμα για την κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.