Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 11 Μαΐου 2022

Έκθεση ζωγραφικής της Ζωής Τζήμητρα με τίτλο “Θαλασσογραφία”, στην ΤΕΧΝΗ Κιλκίς

Ανακοιίνωση 
Μ.Κ.Ε. Τέχνης

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Μ.Κ.Ε. Τέχνη σας καλεί στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής της Ζωής Τζήμητρα με τίτλο “Θαλασσογραφία” τη Δευτέρα 23 Μαίου 2022 και ώρα 19:30 στην αίθουσα “Κούρος Ευρωπού” της Τέχνης.

Η Ζωή Τζήμητρα ζει και εργάζεται στο Κιλκίς. Σπούδασε Αρχιτέκτονας στη Θεσσαλονίκη με ειδίκευση στον περιβαλλοντικό σχεδιασμό και τη Δημόσια Διοίκηση. Είναι μέλος του ΣΚΕΤΒΕ, έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής (Τέχνη Κιλκίς, Σύλλογο Αρχιτεκτόνων, έκθεση εικαστικών του Δήμου Κιλκίς για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης, εκθέσεις εικαστικών του πολιτιστικού και καλλιτεχνικού συλλόγου Κιλκίς “Η πόλις”, έκθεση Ζωγραφικής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ετήσια έκθεση των μελών του ΣΚΕΤΒΕ στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, έκθεση μινιατούρας 2020 με τον ΣΚΕΤΒΕ).

Συμμετείχε και απέσπασε το Γ' βραβείο Ζωγραφικής στην Έκθεση/ Διαγωνισμό “Παράλληλοι Δρόμοι 2016” του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος, ενώ στην αντίστοιχη έκθεση του Οκτώβρη του '18 απέσπασε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία σχεδίου.

Έχει φιλοτεχνήσει το εξώφυλλο της ποιητικής συλλογής της Έλλη Φρεγγίδου “Δικαίωμα φωτός”, (Αθήνα, Εκδόσεις Κέδρος 2015).

Είναι μέλος της Τέχνης και υπεύθυνη του τμήματος ζωγραφικής εφήβων του συλλόγου.

Η έκθεση περιλαμβάνει 16 ελαιογραφίες με θέμα τη θάλασσα. Γιατί θάλασσα? Γιατί όπως η ίδια η εικαστικός αναφέρει «είναι η θάλασσα που αγάπησα, η θάλασσα των ιριδισμών και των αντανακλάσεων, είναι το νερό που ανταμώνει το φως, ο ανοιχτός ορίζοντας. Είναι η θάλασσα της μνήμης, της ελευθερίας, του αρχέγονου τόπου, του καθαρού μυαλού, της εσωτερικής γαλήνης, των καλοκαιριών, των διακοπών και των ταξιδιών».

Η Ζωή Τζήμητρα έχοντας ως υλικό τα λάδια έρχεται να αποδώσει στον καμβά, σχεδόν αφαιρετικά το αποτύπωμα όλων των αισθημάτων και της μνήμης, έχοντας ως στόχο περισσότερο την ιδέα και τη μεταφορά της δικής της αίσθησης για το υγρό στοιχείο.

Όπως περιγράφει η ίδια «τα χρώματα απλώθηκαν στους καμβάδες, μαζεύτηκαν, ξύθηκαν, αφαιρέθηκαν και επανατοποθετήθηκαν δημιουργώντας μέσα από αυτή την πολυήμερη διαδικασία την αίσθηση του ανάγλυφου και ζωντανού χρωματικού όγκου. Όπου χρειάστηκε, για κάποιο έργο, αυτό συμπληρώθηκε με επιμέρους στοιχεία, όπως κοχύλια, άμμο και σκοινί, με σκοπό τη χάραξη του θαλασσινού αποτυπώματος της μνήμης. 

Ομολογώ πως δεν είχα σαν πρόθεση να οργανώσω μια έκθεση ζωγραφικής, αλλά να προκαλέσω το έναυσμα ενός συνειρμού, ενός μικρού καλοκαιρινού ταξιδιού μέσα από τα καρέ που κάθε θεατής έχει φυλαγμένα σαν ανάμνηση μαζί με ήχους παφλασμών, τζιτζικιών και μυρωδιές ανάκατες αλμύρας και ιωδίου στο βάθος της ψυχής του. Ελπίζω, έστω και σε μικρό ποσοστό, να το καταφέρω»

Η έκθεση «Θαλασσογραφία» θα διαρκέσει από 23 έως τις 29 Μαίου 2022 και θα είναι ανοικτή για το κοινό καθημερινά 19:00-21:00 μ.μ. και το Σαββατοκύριακο 11:00-13.00 και 19:00-21.00.

Θα τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας για την προστασία της υγείας σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.