Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 3 Απριλίου 2021

Συνέντευξη Γιώργου Φραγγίδη στην εφημερίδα ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ


Συνέντευξη του Βουλευτή Γιώργου Φραγγίδη στις 3.4.2021 στην εφημερίδα ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ

Ποια είναι τα μεγαλύτερα λάθη της κυβέρνησης κατά τη διαχείριση της πανδημίας; Το ΚΙΝΑΛ τι διαφορετικό θα έκανε;

Το ξέσπασμα της πανδημίας ήταν αρχικά μία απρόβλεπτη κατάσταση. Ωστόσο, από το πρώτο κύμα μέχρι το δεύτερο και ακόμα περισσότερο μέχρι το τρίτο, υπήρχε εύλογος χρόνος και αποκτήθηκε τέτοια επιστημονική γνώση και εμπειρία, που δε δικαιολογούν την ολιγωρία και τις παραλείψεις της κυβέρνησης στην πορεία. 

Δεν ενισχύθηκε έγκαιρα και κατάλληλα το Ε.Σ.Υ., σε γιατρούς, νοσηλευτές, ιατρικοτεχνολογικό εξοπλισμό και κρεβάτια ΜΕΘ. Δεν ενεργοποιήθηκε επαρκώς η Π.Φ.Υ. (Κέντρα Υγείας, Ιδιώτες ιατροί, φαρμακοποιοί, κλπ), τόσο σε σχέση με την πρόληψη και την ενημέρωση των πολιτών, όσο και στη διαδικασία των εμβολιασμών. Ο ιδιωτικός τομέας έμεινε αμέτοχος. Η πρόσφατη επίταξη των ιδιωτών γιατρών έγινε χωρίς προγραμματισμό και υπό ασαφείς όρους. 

Η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο εμβολιασμών στην Ευρώπη, ενώ είχαμε και φαινόμενα προτεραιοποίησης «ημετέρων». Το άνοιγμα του τουρισμού πέρυσι έγινε χωρίς οργάνωση, με παλινωδίες και αστοχίες στα υγειονομικά πρωτόκολλα, ελλιπή έλεγχο στα οδικά σύνορα και στα αεροδρόμια, συνωστισμό στα πλοία το καλοκαίρι. 

Δυστυχώς και το πλάνο για τη φετινή τουριστική σεζόν δεν είναι επαρκές. Ο συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν αντιμετωπίστηκε. Οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις δε στηρίχθηκαν επαρκώς. Τέλος, το lockdown «ακορντεόν», μόνο προβλήματα δημιούργησε.

Οι προτάσεις μας για την υγεία, τον τουρισμό, την οικονομία αλλά και οι στοχευμένες παρεμβάσεις μας, δεν εισακούσθηκαν. Πιστεύω ότι το Κίνημα Αλλαγής θα είχε διαχειριστεί την όλη κατάσταση πιο αποτελεσματικά, οργανωμένα και στοχευμένα, όχι βλέποντας και κάνοντας.

Ως αρμόδιος στην ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής για τα ζητήματα που αφορούν τον Τουρισμό, πώς βλέπετε να διαμορφώνεται η φετινή τουριστική σεζόν στη χώρα μας και πως αξιολογείτε τις κινήσεις της κυβέρνησης μέχρι στιγμής;

Η φετινή τουριστική σεζόν θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις υγειονομικές εξελίξεις. Η πραγματική ημερομηνία εκκίνησης της τουριστικής δραστηριότητας θα είναι πολύ μετά την επίσημη, που ο Υπουργός Τουρισμού έχει ορίσει στις 14 Μαϊου. Το πρώτο τρίμηνο έχει ήδη χαθεί, οι κρατήσεις είναι σχεδόν ανύπαρκτες. 

Επειδή ο τουρισμός αποτελεί μια πολυπαραγοντική διαδικασία, που εμπλέκει τουριστικά πρακτορεία, αεροδρόμια, αεροπορικές εταιρίες, καταλύματα και συναφείς επιχειρήσεις, χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο και σωστή ενημέρωση των εμπλεκόμενων μερών, πράγμα που μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει η κυβέρνηση. Πολύ σημαντικοί είναι επίσης οι κοινοί ευρωπαϊκοί κανόνες στα ταξίδια. 

Οι υγειονομικές δομές στους τουριστικούς προορισμούς δεν έχουν ενισχυθεί και οι εργαζόμενοι στον τουρισμό δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί. Μεγαλύτερη έμφαση χρειάζεται να δοθεί στις διμερείς συμφωνίες με κράτη υγειονομικά ασφαλή. Επίσης, οι διαθέσιμοι ευρωπαϊκοί πόροι που θα διοχετευθούν στον τουρισμό, πρέπει να έχουν χρηστή διαχείριση με αναπτυξιακή προοπτική. 

Μεγαλύτερη γενναιοδωρία χρειάζεται ο εσωτερικός τουρισμός, για να αποφευχθούν τα περσινά πενιχρά αποτελέσματα. Τέλος, το τουριστικό προϊόν χρειάζεται επικαιροποίηση και αναβάθμιση, δίνοντας έμφαση στο θεματικό τουρισμό, την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, την κατάρτιση του προσωπικού, την αποτελεσματική προώθηση του τουριστικού μας προϊόντος.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το ΚΙΝΑΛ δεν επωφελείται όσο ενδεχομένως θα ήθελε από την φθορά της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Τι φταίει γι’ αυτό;

Είναι γεγονός ότι τα δύο μεγάλα κόμματα επιδίδονται σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι με τη βοήθεια των Μέσων Ενημέρωσης. Η καλλιέργεια λαϊκισμού και φανατισμού, στην παρούσα φάση τα ευνοεί και σκεπάζει τη φωνή της λογικής, της υπευθυνότητας και της κοινωνικής ευαισθησίας του Κινήματος Αλλαγής. Χρειάζεται όμως κι εμείς να γίνουμε πιο εξωστρεφείς, με ένα επίκαιρο και δυνατό αφήγημα για την επόμενη μέρα, το οποίο θα επικοινωνήσουμε αποτελεσματικά στους πολίτες. Χρειάζεται να τους εμπνεύσουμε εκ νέου, να δώσουμε απαντήσεις στα προβλήματά τους. 

Είμαστε διαχρονικά η φωνή των δημοκρατικών πολιτών και παρά τη φθορά των προηγούμενων χρόνων και το κόστος που πληρώνουμε ακόμα αδίκως, πιστεύω ότι σύντομα οι πολίτες που εξαπατήθηκαν από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα επιστρέψουν στο «σπίτι» τους. Όταν η στάση σου είναι σταθερή και συνεπής, στο τέλος η αναγνώριση από τους πολίτες θα έρθει, έστω και πιο αργά.

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν να επιδιώκουν τον περαιτέρω διεμβολισμό του Κινήματος Αλλαγής. Πώς θα το αντιμετωπίσετε;


Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ καλλιεργούν κλίμα πόλωσης και δικομματισμού. Προσπαθούν να πλασαριστούν ως μονομάχοι στο πεδίο, στοχεύοντας αμφότεροι στη δεξαμενή ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγής. Στην προσπάθειά τους αυτή, χρησιμοποιούν τα φίλια Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τα οποία βλέπουμε άλλοτε να παρουσιάζουν το Κίνημα Αλλαγής ως «δεξιόστροφο» και άλλοτε ως «φιλοσυριζαϊκό». 

Το Κίνημα Αλλαγής, ανάμεσα σ’ αυτές τις συμπληγάδες, αντιστέκεται κρατώντας τη δική του υπεύθυνη πολιτική στάση, χαράζοντας τη δική του ανεξάρτητη πορεία. Με προτάσεις για τα μικρά και τα μεγάλα προβλήματα του τόπου, με άσκηση ελέγχου στην κυβερνητική εξουσία και πάντα δίπλα στην κοινωνία.

Παρότι η κυβέρνηση το διαψεύδει, η φημολογία για πρόωρες εκλογές συνεχίζεται. Το ΚΙΝΑΛ θα είναι έτοιμο σε μια τέτοια περίπτωση;

Είναι ανάρμοστο να μιλάμε για εκλογές ενώ η πανδημία βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι εκλογές δεν είναι αίτημα των καιρών και των πολιτών. Η πανδημία δε θα περάσει αναίμακτα, ακόμα κι αν οι εμβολιασμοί το επιτρέψουν και επιτευχθεί ένα τείχος ανοσίας το Σεπτέμβρη. Η κυβέρνηση θα πρέπει να επικεντρωθεί στα μεγάλα θέματα της υγείας, της οικονομίας, της κοινωνίας και στα εθνικά μας θέματα. Το Κίνημα Αλλαγής είναι έτοιμο για εκλογές, όποτε κι αν διεξαχθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.