Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Συμμετοχή των Φαρμακοποιών στην Πανευρωπαϊκή Εκστρατεία «ΜΑΣΚΑ -19» κατά της Ενδοοικογενειακής Βίας

Δελτίο τύπου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κιλκίς
Με πρωτοβουλία και επιμέλεια του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κιλκίς, υιοθετήθηκε και στη Χώρα μας η Πανευρωπαϊκή Δράση «ΜΑΣΚΑ-19» κατά της οικογενειακής βίας.

Η κακοποίηση των γυναικών και των παιδιών, αλλά και γενικότερα η ενδοοικογενειακή βία έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας από τον COVID-19. Η βία αυτή μπορεί να είναι είτε σωματικής είτε λεκτικής μορφής, με συνέπεια τα θύματά της να βιώνουν σωματικό και ψυχικό στρες οδηγώντας με αυτό τον τρόπό στην εμφάνιση ενός ευρέως φάσματος προβλημάτων υγείας.

Σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, η άσκηση κάθε είδους βίας ή κακοποίησης, ψυχολογικής, σωματικής, σεξουαλικής και συναισθηματικής, διώκεται από το Νόμο και πιο συγκεκριμένα, η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα έγκλημα που διώκεται αυτεπάγγελτα. Παρ’ όλα αυτά, τα θύματα πολλές φορές διστάζουν ή φοβούνται να καταγγείλουν τα περιστατικά στην αστυνομία ή να καλέσουν τις γραμμές υποστήριξης, ιδιαιτέρως τη συγκεκριμένη περίοδο, που η συνύπαρξη με τον θύτη στο σπίτι για το μεγαλύτερο μέρος του 24ώρου είναι υποχρεωτική, λόγω της απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Ως γνωστόν τα φαρμακεία στη χώρα μας έχουν τεράστια διασπορά, από το πιο μικρό χωριό στις δυσπρόσιτες περιοχές, έως τα πιο κεντρικά σημεία των μεγαλουπόλεων, όντας κατ’ αυτόν τον τρόπο προσβάσιμα από όλους τους πολίτες και άρα και από τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Ειδικά την περίοδο της πανδημίας που βιώνουμε, η επίσκεψη στο φαρμακείο είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους δικαιούνται οι πολίτες υπό όρους έξοδο από το σπίτι. Δεν θα πρέπει επίσης να παραβλέπουμε την οικειότητα που έχουν οι πολίτες με τους φαρμακοποιούς, καθώς σε αυτούς απευθύνονται για κάθε πρόβλημα υγείας τους.

Ο Π.Φ.Σ. θέλει να συνδράμει στην ενθάρρυνση των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας να κάνουν χρήση του διεθνούς κωδικού Μάσκα-19 κατά τη συνομιλία τους με τον φαρμακοποιό τους.

Με υπευθυνότητα και διακριτικότητα, οι συνάδελφοι ανά την επικράτεια θα παροτρύνουν και θα κατευθύνουν τα θύματα αυτά να αναφέρουν το περιστατικό στους αρμόδιους φορείς και αρχές, δίδοντάς τους τα στοιχεία επικοινωνίας (Γραμμή SOS 15900, ηλεκτρονική επικοινωνία στο email sos15900@isotita.gr, Άμεση Δράση (100), τοπικό αστυνομικό τμήμα), ή δίδοντας στα θύματα ένα ειδικό έντυπο (επισυνάπτεται) με τον κωδικό Μάσκα-19 , στο οποίο θα αναγράφουν τα πλήρη στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, τηλέφωνα ή άλλα στοιχεία επικοινωνίας), θα το υπογράφουν και θα το παραδίδουν στον φαρμακοποιό, ο οποίος θα το προωθεί εν συνεχεία άμεσα στους αρμόδιους φορείς και αρχές.

Ο Έλληνες Φαρμακοποιοί είναι πρόθυμοι να επιτελέσουν και αυτή την κοινωνική αποστολή, καταδικάζοντας με αυτόν τον τρόπο, τόσο την ενδοοικογενειακή όπως και κάθε μορφή βίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.